Konjević Đeljošaju: Ćutiš kao riba, jer pričas samo kada ti služba kaže

"Đeljošaj je protiv građanske Crne Gore u kojoj su svi građani jednaki bez obzira na vjeru i naciju, političko i drugo opredjeljenje. Ali, nažalost, rekli su mu da tako kaže. A on drugačije i ne umije osim da sluša i podmeće", istakao je Konjević
5657 pregleda 12 komentar(a)
Konjević, Foto: Boris Pejović
Konjević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 30.12.2018. 12:34h

Nik Đeljošaj pozivom da su svi koji ne misle kao on nepodobni na teritoriji Crne Gore gdje žive Albanci poslao je jasnu poruku, poruku šovinizma i narušavanja teritorijalnog integriteta Crne Gore, saopštio je danas Raško Konjević, potpredsjednik i poslanik Socijaldemokratske partije (SDP).

On je reagovao na saopštenje predsjednika Albanske alternative Nika Đeljošaja u kome je on između ostalog Konjeviću poručio da će "na izborima u Tuzima vidjeti šta Albanci misle o njima".

"Malo je previše pa i od pojedinca Đeljošaja, sitnog političkog preduzetnika. Đeljošaj je protiv građanske Crne Gore u kojoj su svi građani jednaki bez obzira na vjeru i naciju, političko i drugo opredjeljenje. Ali, nažalost, rekli su mu da tako kaže. A on drugačije i ne umije osim da sluša i podmeće", istakao je Konjević.

On je dodao da je SDP tri decenije brana svim nacionalizmima I šovinizmima za razliku od Đeljošaja koji je Albance počeo da navodno brani onda kada je to postalo zaposlenje.

"Sve to vrijeme jasno se zalažemo za poštovanje manjinskih prava uključujući upotrebu manjinskih simbola, u skladu sa Ustavom i bićemo protiv bilo koje diskriminacije po ovom osnovu. I ove činjenice ne može da umanji pojedinac i Vladin uposlenik Đeljošaj svojim podmetanjima i šovinizmom. Kažnjavanje zbog upotrebe simbola, Đeljošaju, primijenila je koaliciona vlast u kojoj sjediš na poziciji drzavnog sekretara. Ali ćutiš kao riba, jer pričas samo kada ti služba kaže. Đeljošaj podmeće jer SDP nije uopšte glasao o zakonu o kojem on govori. Zakon je dobio 40 glasova od 40 poslanika koliko je ukupno glasalo. A vladajuća koalicija ima 42 poslanika. Zato, neka Đeljošaj pita DPS sta se desilo", rekao je Konjević.

Po njegovim riječima, SDP je ponosan na svoj zastitnički odnos prema manjinskim narodima.

"SDP je kao dio vlasti otvorio granice za njegove sunarodnike 99-te. I uvijek će tako biti. A sada bi Đeljošaj sa svojim šovinističkim stavovima da ćera SDP i Liberale po Crnoj Gori. E to Đeljošaju neće moći jer Crna Gora je svih koji u njoj žive, ona pripada svima koji je poštuju kao svoju domovinu. Đeljošaj bi da građansku Crnu Goru pretvori u državu nacija i širenjem šovinizma da zavađa i dijeli. Mudriji su građani Crne Gore, bilo da su Crnogorci, Srbi, Albanci, Bošnjaci, Hrvati ili ostali da ne vide ovaj šovinizam koji Đeljošaj promoviše – da svako ko drugačije od njega misli treba da bude ćeran. Ne možete zapaliti sulude šovinističke vatre u Crnoj Gori jer građani znaju da ste samo sitni politički preduzetnik koji priča sto mu kažu. A Đeljošaj zna, kao i ja, ko mu to nalaže. Zakasnio je, na sreću, Đeljošaj sa svojim šovinizmom jer mu ovo nijesu 90-te. Tada su Albance u Crnoj Gori predvodili mudri ljudi i političari. Bez obzira na sve mi mu želimo da u nastupajućim praznicima pokuša shvatiti da šovinizam nije civilizacijska tekovina", poručio je Konjević.

Bonus video: