MUP: Kasniće primjena AFIS sistema

Iz MUP-a su “VIjestima” saopštili da bi isporuka opreme za civilni AFIS trebalo da bude realizovana do 25. marta, nakon čega slijedi instalacija sistema. Međutim, “nije za očekivati da AFIS sistem počne sa radom do kraja marta mjeseca,” navodi s eu odgovoru iz MUP-a
3 komentar(a)
Vuk Maraš, Foto: Arhiva "Vijesti"
Vuk Maraš, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 22.03.2016. 20:51h

AFIS sistem neće početi sa radom do kraja marta mjeseca, kao što je sredinom decembra obećao tadašnji ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević. Prema riječima Vuka Maraša iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), to je dokaz manjka političke volje.

Iz MUP-a su “VIjestima” saopštili da bi isporuka opreme za civilni AFIS trebalo da bude realizovana do 25. marta, nakon čega slijedi instalacija sistema. Međutim, “nije za očekivati da AFIS sistem počne sa radom do kraja marta mjeseca,” navodi s eu odgovoru iz MUP-a.

AFIS podrazumijeva da MUP provjerava bazu izdatih ličnih karata kako bi se utvrdilo, na osnovu otisaka prstiju, da li ima duplikata ili lažnih identiteta. Ukoliko takvih slučajeva bude, protiv tih osoba bi trebalo da se pokrene krivični postupak i procedura brisanja iz biračkog spiska.

“Puna implementacija AFIS sistema je preduslov da se birački spisak posredno očisti od duplikata, odnosno da se vidi da li i koliko ljudi ima duplo izdate lične karte od strane MUP-a. Iz tog razloga smo upravo svjesni da MUP neće sprovesti dio političkog dogovora i obezbijediti da se AFIS što prije implementira”, kazao je Maraš za “Vijesti”.

Tvrdi da je jedini način da se obezbijedi da jedno lice ne glasa na više biračkih mjesta tako što će se sistem UV lampe i nevidljivog mastila vrati u korišćenje paralelno sa uređajem za elektronsku identifikaciju.

Iz MANS-a su pozvali učesnike parlamentarnog dijaloga da zbog toga postignu dogovor o izmjeni Zakona o izboru odbornika i poslanika, ali i oko smjene i izbora vrha Agencije za sprečavanje korupcije i Savjeta.

Maraš je pojasnio da Agencija, na čijem čelu je Sreten Radonjić, treba da kontroliše finansiranje izbora i provjerava moguće zloupotrebe državnih fondova u izborne svrhe. “A većina članova njenog Savjeta i direktor Agencije su na direktnoj vezi sa Duškom Markovićem, potpredsjednikom vladajuće partije koja je i glavni akter sumnji u zloupotrebu fondova”, rekao je, aludirajući na aferu Snimak.

Konjević je 15. decembra potpisao ugovor o nabavci AFIS -a sa menadžerom francuske kompanije SAFRAN vrijedan gotovo dva miliona eura.

Bonus video: