Kraj cjenkanju i popuštanju?

Iz Demosa i URA poručuju da su njihovi zahtjevi racionalni, DPS ne bi da dodatno popušta, Demokrate po strani, DF nije za dogovor
89 komentar(a)
Žarko Rakčević, Goran Danilović, Foto: Savo Prelević
Žarko Rakčević, Goran Danilović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.03.2016. 07:44h

Demos, URA i SDP ne postavljaju ultimatume, ali neće dozvoliti cjenkanje o uslovima za fer i slobodne izbore, poručio je funkcioner Demosa Goran Danilovć, dok u DPS-u tvrde da su dovoljno “popuštali”.

GO DPS i opoziciona trojka SDP, Demos i URA u petak su nagovijestili da je Sporazum o stvaranju uslova za slobodne izbore bliže nego ikad, ali dogovor o kontroli izbornog procesa od strane opozicije je i dalje neizvjestan jer su partiji Mila Đukanovića sporna dva od sedam zahtjeva - odlaganje izbora u Tivtu za jun ili oktobar i da li će se Specijalno tužilaštvo baviti povredama izbornog prava.

DPS je ranije opoziciji dostavio modifikovane predloge pet od sedam spornih pitanja, brišući pritom iz svoje ponude odlaganje izbora u Tivtu i nadležnosti Specijalnog tužilaštva. Demos, URA i SDP su onda vratile DPS-u svoju verziju predloga sporazuma, tražeći da i ta dva pitanja budu sastavni dio dokumenta i da se dodatno precizira ostalih pet stavki koje je DPS modifikovao, posebno u dijelu oko Javnog servisa.

Danilović je rekao “Vijestima” da se tri partije “nisu sjetile da nekoga maltretiraju sa sedam zahtjeva”.

“Nego je upravo toliko neophodno bilo nužno uraditi da bi izbori u ovoj godini jednom i konačno bili pošteniji. Sasvim sam siguran da sve dok se DPS ne razvlasti apsolutno, da izbori potpuno i do kraja neće biti pošteni, s tim u vezi, ne doživljavamo da je politika pijaca pa da se cjenkamo može li tri ili četiri a ne pet, to su temeljno odrađeni zahjevi koji u suštini samo traže kontrolu izbornog procesa i odgovornost za svaku nepoštenu radnju”, kazao je on.

Izvor iz DPS-a kazao je “Vijestima” da je, po njegovom mišljenju, dostignut maksimum popuštanja od strane te partije.

Danilović je rekao da pred DPS nisu postavljeni nemogući zahtjevi, niti je cilj da se obezbijedi dijeljnje vlasti sa Đukanovićevom partijom. “Nas interesuje kontrola izbornog procesa u izbornoj godini i svaki od zahtjeva je vrlo precizno i temeljno odvagan i kao zajednički sa drugima koji su željeli da sarađujemo postavljen pred DPS koji je, nažalost, vinovnik i izvor političkog sukobljavanja i nepoštenih izbora godinama i decenijama unazad”, rekao je on.

Lider URA Žarko Rakčević kazao je da se nada da do dogovora može doći i da je Sporazum o slobodnim i fer izborima potreba Crne Gore. Upitan da li će dogovor propasti ako DPS ne pristane na dva sporna zahtjeva, on je rekao da URA, Demos i SDP ne nastupaju sa ultimatumom. “Smatramo da je racionalan zahtjev, da postoje racionalni razlozi da se prihvate”, rekao je Rakčević za TV Vijesti.

Rakčević kaže da ne postoji dogovor da se dijalog nastavi u utorak, ali da je bitno da bude što prije s obzirom na to da su izbori u oktobru, kao i da je predimenzionirana uloga međunarodne zajednice u pokušajima da se do sporazuma dođe.

Iz Demokratskog fronta poručuju da je jasno da sve što Đukanović ispregovara ide u njegovu korist.

Funkcioner DF-a Nebojša Medojević kazao je da su URA, SDP i Demos Đukanoviću učinile uslugu na međunarodnom planu, pa EU od njega ne zahtijeva njegovu ostavku, kao u slučaju premijera Makedonije Nikole Gruevskog.

“Nadamo se da niko neće prihvatit ovaj Đukanovićev plan. Može se primijetiti da je najposvećeniji, najzagriženiji i najagilniji Žarko Rakčević, dok nisam čuo još nikakve stavove od Ranka Krivokapića, što bi moglo značiti da postoji određeno soliranje.” kazao je Medojević “Vijestima”.

Komentarišući to što posljednjih dana u javnosti ovim povodom istupa samo URA, Rakčević je rekao da su zahtjevi usaglašeni između tri partije, kao i odgovor na ponudu DPS-a.

“Nema tu nikavkih nesuglasica, to je jedinstven stav”, kazao je on.

Medojević kaže da ne bi bilo prvi put da odustanu od nekih svojih zahtjeva. “Zahtjeva koji su ključni za fer izbore kao što je revizija procesa kontrola rada ANB-a, uloga kriminala u kampanji...”, kazao je Medojević i dodao da su u

DF-u čuli da ima nekih “tajnih neformalnih kontakata iz dijela koalicije SDP-Demos-URA sa funkcionerima DPS-a”.

“Sada vidimo da je bilo nekih neformalnih kontakta sa dijelom ove opozicije i sa DPS-om uz posredovanje nekih ambasada, što govori da Crna Gora i ova politička elita koja se zalaže za dijalog radi za interese nekih drugih stranih država, ne Crne Gore” rekao je Medojević.

Rakčević je, upitan o ulozi Evropske unije i Sjedinjeih Američkih Država u pregovorima, rekao da je njihova uloga predimenzionirana. Medojević tvrdi i da “svako ko prihvati ovo, rizikuje svoj opozcioni kredibilitet, direktno pomaže Đukanoviću i ne radi ništa da bi spriječio krađe na izborima”.

Lider Demokratske Crne Gore, Aleksa Bečić, kazao je “Vijestima” da njegova partija neće biti smetnja i opstrukcija u ovom procesu, ali i da neće u njemu učestvovati.

Damjanović: Sporazum o fer izborima nema alternative

Visoki funkcioner Socijalističke narodne partije (SNP) Aleksandar Damjanović kazao je da se nada da postoji dovoljno razuma da se sporazum postigne, jer bi u suprotnom sve alternative bile pogubne za Crnu Goru.

On je rekao da podržava sve aktivnosti u postizanju dogovora o fer izborima.

“Smatram da SNP, kao partija koja je izvorno opoziciona apsolutno, treba da učini da dođe do dogovora o fer izborima, ne samo na državnom nivou, već i u Tivtu gdje ne postoje uslovi za fer i slobodne izbore”, rekao je Damjanović za “Vijesti”.

Bonus video: