Specijalni tužilac da zastraši izborne lopove

Negativna iskustva iz afere “Snimak” potvrđuju da treba dati na težini krivičnim djelima povrede biračkog prava
67 pregleda 22 komentar(a)
glasački listić, Foto: Arhiva Vijesti
glasački listić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 14.03.2016. 07:46h

Da bi partijski aktivisti, prije svega DPS-a, ozbiljno shvatili da čine krivično djela kada pomažu krađu glasova na izborima, SDP, URA i Demos insistiraju da za to bude nadležno Specijalno državno tužilaštvo.

Lider Demos-a Miodrag Lekić je prije dva dana na Žabljaku ponovio da se insistira da povreda biračkog prava “sa klasičnog pređu u nadležnost specijalnog tužilaštva”.

To je jedan od sedam uslova, oko koga se opozicija i DPS nijesu složili tokom parlamentarnog dijaloga.

“Vijesti” su nedavno objavile da je predsjedinik Filip Vujanović pomilovao aktivistu DPS-a Petra Koljčevića, osuđenog zbog falsifikovanja pet potpisa u biračkom spisku na predsjedničkim izborima 2008, kada je Vujanović pobijedio. Iz MANS-a su tada poručili da je izborna korupcija u Crnoj Gori duže vrijeme u fokusu relevantnih adresa u Briselu i Vašingtonu, a da su tužilačke istrage i sudski procesi i dalje veoma rijetki.

Pošto je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić u javnosti stekao reputaciju borca protiv nezakonitosti, tri stranke vjeruju da bi i to djelovalo preventivno na izborne krađe.

Preuzimanjem nadležnosti nad kršenjem ustavnog prava na slobodu opredeljenja bi se, kako je objašnjeno “Vijestima”, poslala poruka da će zloupotrebe zaista biti i kažnjene.

Negativna iskustva iz afere “Snimak”, kako tvrde sagovornici, upravo potvrđuju da treba “dati na težini tim krivičnim djelima”. Evropska komisija i Evropski parlament ponavljaju potrebu političkog i pravnog okončanja te afere.

Opozicija je ranije hvalila iskustvo iz Makedonije, gdje je, uz prelaznu vladu, formirano i posebno tužilaštvo koje se bavi provjerama izbornih manipulacija tamošnjih vlasti.

Ministarstvo ne bi mijenjalo zakone, Stanković nije protiv

VDT Ivica Stanković je u odgovoru partijama ostavio mogućnost da se razgovara o promjeni nadležnosti tužilaštva za procesuiranje krivičnih djela protiv izbornog prava, preciziranih Krivičnim zakonikom. Međutim, na molbu SDP-a, URA i Demosa Ministartsvo pravde je imalo negativno mišljenje.

U povredu biračkog prava spada 11 krivičnih djela, koja su grupisana u dijelu KZ koji se zove “Krivična djela protiv izbornih prava”.

Zakonom o specijalnom tužilaštvu propisano je da je ono nadležno za ratne zločine, organizovani kriminal i korupciju, dok se izbornim prevarama bave osnovni tužioci.

Bonus video: