Milošević: Ucjenjivački tonovi ne doprinose dijalogu

Milošević ponovio da je DPS spremna na dijalog u svakom trenutku, da su njihova vrata uvijek otvorena, ali i da je ta partija istovremeno spremna na izbore u bilo koje vrijeme kada se postigne najširi politički konsenzus, u skladu sa crnogorskim Ustavom i izbornim zakonodavstvom
94 pregleda 25 komentar(a)
Tarzan Milošević, Foto: Vesko Belojević
Tarzan Milošević, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 13.03.2016. 13:19h

Ucjenjivački tonovi i ultimativno postavljanje rokova neće doprinijeti kvalitetu neophodnog dijaloga i njegovom ubrzanju, a nijesu ni usklađeni sa Rezolucijom Evropskog parlamenta o Crnoj Gori, ocijenio je politički direktor Demokratske partije socijalista (DPS), Tarzan Milošević.

On je ponovio da je DPS spremna na dijalog u svakom trenutku, da su njihova vrata uvijek otvorena, ali i da je ta partija istovremeno spremna na izbore u bilo koje vrijeme kada se postigne najširi politički konsenzus, u skladu sa crnogorskim Ustavom i izbornim zakonodavstvom.

Prema njegovim riječima, zahtjev opozicije, da "imate rok da prihvatite naše uslove", nije ni blizu dijaloga već, bez dileme, ucjena.

" Dakle, DPS će razgovarati kroz razuman dijalog, a ne jezikom ultimatum. Ucjenjivački tonovi i ultimativno postavljanje rokova neće doprinijeti ni kvalitetu neophodnog dijaloga, ni njegovom ubrzanju, niti su u skladu sa onim što smo imali prilike da pročitamo u Rezoluciji Evropskog parlamenta o napretku Crne Gore”, kazao je Milošević agencije Mina.

On je naveo da su poruke iz Brisela kojim je Evopski parlament pozvao opoziciju da razmotri ulazak u Vladu zasnovane na demokratskim evropskim tekovinama i veoma jasna za sve one koji hoće da je čuju, ali se čini da crnogorska opozicija jednostavno ne želi da čuje ništa slično.

"Evropski parlament je dao konkretnu preporuku, a ona se očigledno kosi sa namjerama dijela opozicije da preuzme vlast bez izbora”, smatra Milošević.

On je ocijenio da je nakon ove Rezolucije pao u vodu i pokušaj da se crnogorskoj javnosti predstavi da iza zahtjeva opozicije maltene stoji čitava Evropska unija.

"Vjerujem da će crnogorska opozicija shvatiti i prihvatiti poruku Evropskog parlamenta i time na djelu pokazati da se za najviše demokratske vrijednosti zalažu na djelu, a ne samo deklarativno”, poručio je Milošević.

Upitan da li će DPS pokrenuti parlamentarni dijalog kazao da je on već iniciran.

"Od momenta kada je predsjednik Vlade i DPS-a, Milo Đukanović u Skupštini iznio svoju ponudu opozicionim partijama za ulazak u Vladu, a potom i kasnijim nuđenjem rješenja za sva sporna pitanja, dijalog je iniciran", kazao je Milošević.

Očigledno je, kako je dodao, da su ostali učesnici dijaloga, nastupajući sa različitih početnih pozicija, pokušavali da nađu izgovor kroz razloge, koji nijesu u skladu sa Ustavom i zakonima, da odbiju Đukanovićevu ponudu.

Milošević je ponovio da su izbori u Tivtu raspisani u skladu sa Ustavom i zakonima i da u toj proceduri nije napravljen nijedan pogrešan korak.

Zakazani su, kako je naveo, u posljednjem terminu koji je zakonski moguć.

Milošević je, komentarišući predlog Demokrata o odgađanju izbora u Tivtu kazao da nije dobro ako zakone i Ustav suspendujemo svaki čas u skladu sa političkim potrebama dijela političkih partija.

"To obesmišljava čitav državni sistem i smisao državnog uređenja”, ocuijenio je Milošević.

Bonus video: