SNP: Vujanović da preuzme odgovornost za stvaranje ambijenta za održavanje fer izbora u Tivtu

Spasoje Kovačević iz SNP-a je ocijenio da je izuzetno važno što i vlast i opozicija jasno i nedvosmisleno traže fer, slobodne i demokratske uslove za izbore.
60 pregleda 8 komentar(a)
Filip Vujanović, Foto: Savo Prelević
Filip Vujanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.03.2016. 12:52h

Opozicione stranke treba da izađu sa jedinstvenim modelom za rješenje političke krize u Crnoj Gori, a na predsjedniku države Filipu Vujanoviću je da preuzme odgovornost za stvaranje ambijenta za održavanje fer i slobodnog glasanja u Tivtu, ocijenjeno je iz Socijalističke narodne partije (SNP).

Spasoje Kovačević iz SNP-a je kazao da građani Crne Gore ne mogu sebi dozvoliti luksuz da imaju još jedne izbore, koji ne bi bili rezultat slobodno izražene volje birača, ocijenjeno je iz Socijalističke narodne partije (SNP)

"S druge strane, direktni akteri afere Snimak jedino u nastavku operacije „kupovine glasova“ ili „jedan zaposleni – četiri glasa“ vide, kako je rekao, spas za svoj dalji opstanak na vlasti", kazao je Kovačević.

On je ocijenio da za izbore u Tivtu, predsjednik Filip Vujanović, kao neko ko ih je bez širokih konsultacija raspisao, treba da preuzme odgovornost za stvaranje ambijenta za fer i slobodno glasanje.

"U trećoj godini svog mandata trebalo bi da počne da ispravlja greške koje sledstveno funkciji koju obavlja pravi. Da pokuša pokazati, makar na ovom primjeru, samostalnost u odlučivanju i poštovanje prema državnoj funkciji koju obavlja", naveo je Kovačević.

Došlo je, kako je dodao, vrijeme da podrži odlaganje izbora u Tivtu, poštujući principe zakonitosti i ustavnosti, za termin koji bi trebalo definisati nakon obavljenih političkih konsultacija.

„Treba li bolji dokaz ili razlog zašto treba odložiti izbore nego što je to i nedavna konferencija za štampu Ministarstva unutrašnjih poslova koja je pokazala da taj organ ima prilično nepoznanica kako će izgledati sprovođenje izbora po novom zakonodavstvu“, kazao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, previše je vremena potrošeno i svako dalje odlaganje rješavanja sveobuhvatne krize, samo će dodatno pojačati sumnju u istinitost izbornog procesa.

„A to je ono što građanima Crne Gore najmanje treba. Crnoj Gori je dosta loših vijesti i toga da se naša država u svijetu prepoznaje po aferama i skandalima“, kazao je Kovačevic agenciji.

Jasna je, kako je ocijenio, namjera Demokratske partije socijalista (DPS), ali i još nekih, za odugovlačenjem.

„Pokušava se stvoriti slika da se dijalog želi, ali da "druga strana" ucjenjuje i opstruira. Pokušava se zaboraviti da je dijalog nastao kao posledica zahtjeva sa opštenarodnog protesta 24. oktobra, a protest kao legitimno sredstvo iskazivanja nezadovoljstva kontinuiranom zloupotrebom slobodne volje građana“, dodao je Kovačević.

On je pojasnio da je razlog zašto danas postoji dijalog to što je predizborna koalicija DPS-a za parlamentarne izbore 2012. godine priznala da je „iste narodski rečeno – pokrala“.

„Zbog toga i smatramo tezu da na stolu danas imamo bilo kakvu "velikodušnu ponudu" DPS-a kao, blago rečeno, smiješnu i neprimjerenu. Predlog predsjednika Vlade je prošlost i, pokazalo se, nedovoljan okvir za dogovor“, smatra Kovačević.

Prema njegovim riječima, polazne osnove SNP-a predstavljaju optimilan okvir za dogovor oko stvaranja uslova za slobodne, fer i demokratske izbore.

„Naravno, respektujemo i ostale predloge“, dodao he Kovačević.

On je ocijenio da je izuzetno važno što i vlast i opozicija jasno i nedvosmisleno traže fer, slobodne i demokratske uslove za izbore.

„Zato je, prije svega, potreban hitan dogovor političkih subjekata, koji 27. januara nijesu glasali za povjerenje aktuelnoj Vladi, o jedinstvenom modelu za rješenje krize. Bez sujete i pogleda u prošlost treba da se okrenemo onome što nas čeka“, poručio je Kovačević.

Kako je kazao, u SNP-u ne može biti jasno da se sa predstavnicima vlasti može razgovarati sa više ponuda, nego sa jedinstvenim modelom koji bi podržalo 39 poslanika.

„Alternativa dijalogu je poznata i u njoj se ovaj režim snalazio kao riba u vodi svih ovih godina“, smatra Kovačević.

On je poručio da ne treba potcijeniti i jasne poruke međunarodne zajednice bez obzira na to kako ih ko od predstavnika sa političke scene Crne Gore tumači.

„Vrijeme je da dijalogom stvorimo uslove za početak pomirenja u Crnoj Gori makar na način da preuzmemo odgovornost oko održavanja, po našem mišljenju, prvih izbora posle kojih će se poštovati ustavno načelo da se može priznati samo ona vlast koja proizilazi iz slobodne volje birača. Makar toliko dugujemo našoj državi“, kazao je Kovačević.

Crna Gora se, kako je naveo, kao društvo danas nalazi na raskrsnici kojim putem dalje. „Taj put mora biti obezbjeđenje mira, stabilnosti i bezbjednosti za sve građane Crne Gore“.

Bonus video: