Lekić: Ako pravila nisu fer, ne treba učestvovati na izborima

"Preskočili smo ministarska mjesta i koncentrisali se na mjesta u organima i preduzećima"
18 komentar(a)
Ažurirano: 12.03.2016. 15:09h

Za predsjednika partije Miodraga Lekića, formiranje Odbora na Žabljaku dokaz je linije uspona Demosa a za ukupan napredak potreban je preokret nakon 25 godina, saopšteno je na danšnjoj tribini Demosa na Žabljaku.

"Ne pripisujemo svu krivicu aktuelnoj vlasti jer su iza nas neka šira dešavanja na prostorima bivše Jugoslavije. Ipak, ova vlast je napravila prevaru oko višepartizma, tržišne ekonomije i pravne države. Svega toga nema ali nije dovoljno da aktuelna vlast padne. Na nama je dvostruki zadatak, da se prekine agonija i konstituiše snaga za opšte dobro. Izborna je godina a ovaj trenutrak je zamršen. Postavlja se pitanje i otvara dilema učestvovanja na izborima i organizovanja protesta. Ako pravila nijesu fer ne treba učestvovati ali izbori u Beranama govore da treba učestvovati-, kazao je Lekić.

On se osvrnuo na pregovore o učešću opozicije u strukturama vlasti.

"Preskočili smo ministarska mjesta i koncentrisali se na mjesta u organima i preduzećima. Ostvili smo im rok do 18. marta. Vlast nije prihvatila sedam uslova i na njih čekamo odgovore. Bez toga nema nastavka dijaloga. Tražimo Agenciju za elektronske medije gdje je otpor kao i u ANB. Uslov je i informativa Javnog servisa što je produkovalo razna podmetanja. Tražimo mjesta i u lokalnim upravama kao i kontrolu u državnim preduzećima. Uslov je da se povrede biračkog prava i biračkog procesa sa klasičnog pređu u nadležnost Specijalnog tužilaštva. Sedmi uslov je da izbori u Tivtu budu održani kad i državni. Ako sve ne bude prihvaćeno sješćemo i vidjeti šta dalje", kazao je Lekić i dodao da je DEMOS od ostatka opozicije tražio način za saradnju na zajedničkim osnovama.

Obraćajući se prisutnim, Goran Danilović se osvrnuo na višedecenijeske podjele na izdajnike i patriote na čemu počiva vladanje u Crnoj Gori.

"Mi želimo podršku pristojnog svijeta koji ne podliježe tim podjelama, koje je uvijek produkovala vlast. Želimo na pošten način da budemo vlast kako bi preuzeli odgovornost i prekinuli podjele. I opozicija je posijala još jednu mantru, da je Đukanović nepobjediv. Može se pobijediti samo ako sarađujemo, makar u tehničkom smislu", kazao je Danilović i zaključio da bi Demos volio da iz liderske uđemo u narodnu Crnu Goru.

Demos je organizovao tribinu na Žabljaku na kojoj je umjesto dosadašnjeg Inicijativnog, izabran Opštinski odbor koji broji 15 članova. Prvi čovjek Odbora nije biran već će se to uraditi na narednoj radnoj sjednici.

Predsjednica Inicijativnog odbra Aleksandra Vuković saopštila je da imaju 27 članova i dosta ljudi koji treba da im se priključe.

"Žabljak je idealan za život ali u njemu ništa ne funkcioniše. Loše je stanje u Upravi za šume. Od Nacionalnog parka nema nikakve koristi, stočarstvo je zanemareno. Infrastruktura je loša, vodosnadbijevanje i loše održavanje puteva. Stanovnika je sve manje i veliki je problem brojem djece u školama. Loše je i u zdravstvu i ako se ne promijeni vlast i Milo Đukanović ne ode ne može se popraviti", kazala je Vuković.

Galerija

Bonus video: