Dajković: Garčević ignoriše referendumsko odlučivanje

On je kazao da je Komunikacioni tim Savjeta za članstvo u NATO najavio štampanje serije flajera u kojima predočavaju dalje korake Crne Gore u Evroatlantskim integracijama
71 pregleda 17 komentar(a)
Vladislav Dajković, Foto: Pokret za neutralnost
Vladislav Dajković, Foto: Pokret za neutralnost
Ažurirano: 10.03.2016. 11:29h

Član UO Pokreta za neutralnost Vladislav Dajković kazao je da nacionalni koordinator za NATO, Vesko Garčević, po preporuci Vlade ponovo ignoriše referendumsko odlučivanje.

"Tom odlukom, bježeći od referenduma, zapravo bježi od volje sopstvenog naroda. Na samom početku, a u tom duhu, ga valja podsjetiti na riječi njegovog nadređenog – Mila Đukanovića – iz ratnih devedesetih: ''ko god je bježao od naroda – narod ga je na kraju stigao''. No, o čemu se zapravo radi?", kaže Dajković.

On je kazao da je Komunikacioni tim Savjeta za članstvo u NATO najavio štampanje serije flajera u kojima predočavaju dalje korake Crne Gore u Evroatlantskim integracijama. Ti koraci, kaže Dajković, možda i ne bi bili sporni da se u njima nalazi onaj najvažniji korak – izjašnjavanje crnogorskih građana o tom pitanju.

"Nakon afere ''Depeše'', ali i nedavno objelodanjene afere u kojoj se moglo vidjeti na kakav perfidan način određene agencije, u konkretnom slučaju IPSOS, sugestivnim pitanjima doslovce namještaju podršku u korist domaće NATO propagande, ovaj flajer nimalo ne čudi. Naime, u pomenutoj anketi, postavljana su apsurdna pitanja poput: ''Da li ste za to da se zaboravi davna prošlost iz 1999. i krene u sigurnu budućnost?'', da bi se na već sledećem nespretno spotakli i demantovali sami sebe: ''Ulaskom u NATO, spriječili bi se događaji poput onog iz 1918. godine. Da li ste za tu opciju?'', kaže Dajković.

Dajković u saopštenju navodi da je evidentno da pored milionskog budžeta kojim domaći NATO propagandisti raspolažu, "oni ipak nespretno obavljaju svoj posao, te su stoga primorani da ovakvim subliminalnim mahinacijama fingiraju sopstvenu podršku, poput one da je članstvo u NATO-u preduslov za članstvo u EU, što je notorna neistina."

"Garčević, inače rodom iz Murina, je na flajerima izostavio, ne samo referendumsko odlučivanje, već i ono u Parlamentu. Time je pokazao koliko zapravo cijeni svoju zemlju i njenu istoriju, te u najkraćim crtama pokazao apsolutni duh inferiornosti i pokušaj podastiranja Crne Gore. Flajeri, čija štampa je najavljena za maj, a koji se tiču istorijskih odnosa Crne Gore i NATO-a, će, već sada pretpostavljamo, biti lišeni najprisnijeg susreta Crne Gore sa NATO savezom, tačnije sa njihovim bombama koje su oduzele nevine živote, a ostavile besplatan osiromašeni uranijum. Na stranu sukob dvaju ideja – mirnodopske, neutralne i antimilitarističke Crne Gore, i one Đukanovićeve – natovske, kriminogene i militarističke, itekako zabrinjava jedna činjenica – Garčević i njegovi šefovi, po svaku cijenu žele zaobići demokratski princip odlučivanja. Pritom, razumije se, mjesečne apanaže ne zaobilaze. Nameće se zaključak: demokratija i demokratsko odlučivanje se ne nalazi u njihovom redosledu koraka. U konačnom, Garčevića još jednom pozivamo da se i sam okrene zagovaranju demokratskog referenduma kao jedinom valjanom i pravičnom načinu odlučivanja o ovom pitanju, a da se okane, ne baš učinkovite, natovske ''demokratije'', zaključio je Dajković.

Bonus video: