Bečić o Nacrtu plana za obalno područje Crne Gore: Što se grbo rodi, vrijeme ne ispravi

Bečić je kazao da dosadašni tok javne rasprave o Nacrtu definitivno pokazuje svu neodrživost tog dokumenta
2 komentar(a)
Aleksa Bečić, Foto: Demokratska Crna Gora
Aleksa Bečić, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 09.03.2016. 12:20h

Nacrt plana posebne namjene za obalno područje Crne Gore treba povući iz procedure, jer nije rađen u interesu građana, već privilegovanih pojedinaca i u cilju iznošenja profita iz države, smatra predsjednik Demokratske Crne Gore, Aleksa Bečić.

On je kazao da dosadašni tok javne rasprave o Nacrtu definitivno pokazuje svu neodrživost tog dokumenta.

"Što se grbo rodi, vrijeme ne ispravi. Očito da su nikad brojniji nedostaci jednog Nacrta objedinili sve razlike na crnogorskom primorju bez obzira na političko uvjerenje. Razumjeli su mnogi da je život ispred politike i da treba dići glas”, naveo je Bečić u saopštenju.

Prema njegovim riječima, političari i apolitičari, stručnjaci i laici, svi su jedinstveni da takav Nacrt treba povući, jer nema kvaliteta za svrsishodnu intervenciju, niti legitimiteta za njegovo sprovođenje i donošenje odluka Vlade i parlamenta.

“Ništa nečekivano, ako znamo da je Nacrt dokumenta nastao tamo gdje mnogo toga nastaje ili nestaje u Crnoj Gori”, dodao je Bečić.

On je saopštio da, kada se planira budućnost, a koriste pogrešni inputi iz prošlosti, odnosno kada se govori o razvoju turizma, a djeluje u interesu onih koji nemaju veze sa turizmom, kao rezultat se dobije Nacrt plana sa preko hiljadu primjedbi.

“Jasno je da praksa kaže da se u tom slučaju Nacrt povlači, jer se bez dobrog temelja kuća ne može graditi. Gospodo iz Ministarstva, povucite Nacrt plana, sačuvajte primjedbe i sačekajmo neka nova vremena”, poručio je Bečić.

On smatra da je jasno da bez kvalitetnog Nacrta, legitimnih organa za sprovođenje i donošenje odluka i zaštićenih interesa građana, istrajavanje na tom dokumentu može samo da multiplikuje probleme tako jalovog posla od čijih posljedica niko ne bi imao koristi.

“Ispoštujte volju građana i njihovih političkih predstavnika formalizovane kroz konkretne inicijative. Ne inatite se svojim građanima. Čujte glas naroda. Ne dozvolite da bude kasno”, zaključio je Bečić.

Bonus video: