Policajac bi da se pita za tužioce

“Milan Delić je samostalni policijski inspektor u Grupi za kontrolu i bezbjednost na željeznici u Odsjeku za javni red i mir,” objašnjeno je “Vijestima” iz Uprave policije
264 pregleda 4 komentar(a)
Milan Delić, Foto: Luka Zeković
Milan Delić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 08.03.2016. 07:54h

Skupštinski Odbor za pravosuđe danas bi trebalo da, od 13 kandidata iz redova "uglednih pravnika", izabere dvojicu za upražnjena mjesta u Tužilačkom savjetu (TS). Pored advokata, bivših sudija i poslanika na listi je i policajac.

“Milan Delić je samostalni policijski inspektor u Grupi za kontrolu i bezbjednost na željeznici u Odsjeku za javni red i mir,” objašnjeno je “Vijestima” iz Uprave policije. On je na konsultativnom saslušanju na Odboru rekao da je magistar za sprečavanja novca i finansiranje terorizma.

Da ispunjava uslove iz Zakona o državnom tužilaštvu članovi Odbora nijesu sporili, između ostalog i najmanje 10 godina radnog iskustva na pravnim poslovima. A da li je smetnja da policajac odlučuje o politici Tužilaštva iz UP nijesu željeli da komentarišu, niti se time bavio Odbor koji je još ranije utvrdio da je termin “ugledni pravnik” širok.

Član Savjeta GP URA Sergej Sekulović ocijenio je da bez obzira na to što ne postoji definicija uglednog pravnika njihovo prisustvo u Tužilačkom i Sudskom savjetu znači da se ti organi “otvaraju za društveni uticaj i kontakt od strane civilnog društva”.

“Time se pravi ravnoteža između esnafa i šire zajednice,” kaže Sekulović, navodeći da tu nikako ne spada neko iz državne uprave.

Za dva mjesta u TS konkurisali su, između ostalog, bivši predsjednik Upravnog suda Branislav Radulović, bivši generalni sekretar Skupštine Slobodan Dragović, advokati Velija Murić, Novak Bego Laković, Jakup Murati, dekan Pravnog fakulteta Velimir Rakočević,bivša direktorica Agencije za antikorupciju Vesna Ratković, nekadašnji poslanik SNP-a Zoran Bošković.

Od 13 članova Odbora za izbor je potrebno sedam glasova. DPS ima pet poslanika, SNP i SDP imaju po dva poslanika, a Pozitivna jednog.

Bonus video: