Lekić: Potreban sporazum jedinstvene opozicije

"Potreban je sporazum svih opozicionih partija o međusobnom nenapadanju. Kolegijalni razgovor između partija opozicije o izbornoj materiji od mogućnost kontrolisanja izbora preko mogućnosti bojkoti sve do analize u varijanti izlaženja u najoptimalnijem modelu bilo to zajedno, dvije kolone, tri kolone, pojedinačno"
132 komentar(a)
Miodrag Lekić, Foto: Demos
Miodrag Lekić, Foto: Demos
Ažurirano: 06.03.2016. 15:51h

Povodom opozicione saradnje neophodno je umjesto nametanja planova sa bilo koje pojedinačne strane postići sporazum o minimumu jedinstva opozicije koji bi imao tri tačke, kazao je lider Demosa Miodrag Lekić.

On je na sjednici Demosa u Beranama, gdje je formalizovana lokalna struktura rekao da je prvi zajednički cilj opozicije da pobijediti DPS "kao uslov za promjene u Crnoj Gori".

"Drugo potreban je sporazum svih opozicionih partija o međusobnom nenapadanju. Treće - kolegijalni razgovor između partija opozicije o izbornoj materiji od mogućnost kontrolisanja izbora preko mogućnosti bojkoti sve do analize u varijanti izlaženja u najoptimalnijem modelu bilo to zajedno, dvije kolone, tri kolone, pojedinačno", rekao je Lekić.

On je naveo da je Demos za kratko vrijeme visoko pozicioniran na društvenoj sceni Crne Gore.

"Krenuli smo bez buke, propagandog rečnika o nama samim, ostavili drugima da se hrabre propagandom. Ali krenuli smo sa jasnim idejama, programom, unutrašnjom organizacijom koja podrazumjeva interno demokratsko funkcionisanje ali i unutrašnju i javnu disciplinu prema usvojenim stavovima, zadacima i ciljevima. Držeći do dosledno opozicionog angažovanja, nudeći rješenja prema našem cilju formiranja pravne države, dekriminalizovanja društva, definisanja strategije racionalnalnog modela ekonomije, uravnoteženih spoljnopolitičkih izbora zemlje u interesu građana i međunarodnog ugleda zemlje Demos je, dakle, za kratko vrijeme prepoznat kao ozbiljan politički subjekt. Nastavićemo da držimo do javne ozbilnosti, javne pristojnosti ,političke kulture, što neće umanjiti naša jasna i čvrsta opredjeljnja za promjene na demokratskim vrijednostima koje neminovno dolaze", kazao je Lekić.

On je dodao da je politika postepenog ali sigurnog rasta dovela Demos do realne snage, a po do sada svim istraživanjima, do jedne od primarnih snaga opozicije.

"Povjerenje građana prema Demosu ce rasti u vremenu koje dolazi. Ova činjenica nas jednako obavezuje na dalji ozbiljan rad, uz poštovanje svih drugih društvenih snaga parlamentarnih ali i ukupnih iz civilnog sektora, svih koji se bore za neophodane demokratske promjene. Ako pogledamo aktuelnosti ne znamo gdje dramatičnije situacija. Da li izborne igre u izbornoj godini s ciljem da se afera Snimak na ovaj ili onaj način ponovi. Da li očajnički potezi protiv konstituisanja pravne dražave, što najbolje pokazuju otpori prema radu specijalnog tužioca. Ali najnepohodniji je prekid korupcionaškog društva, kockarske ekonomije u kandžama tajkunsko profiterskog kriminala i sistemske korupcije. Ona je u okovima primitivng eksploatatorskog kapitalizma bez pravila, bez neophodne socijalne dimenzije", rekao je lider Demosa.

Dodaje da se ne smije "dozvoliti da se ovaj sada već totalni krah ekonomije krije besumučnim zaduživanjem".

"Evo, prije neki dan je novo zaduženje euroobvezicima 300 miliona. Ukupan dug je sada više od 2,5 milijarde eura. I to bez dugova opština, obaveze prema garancijama, vjerovatnim troškovima kao ishoda na aktuelnim arbitražama sa doskorašnjim strateškim partnerima. Četiri puta je povećan dug države od 2006 kada je proglašena nezavisnost do danas. Sada je zemlja u stanju ludačke spirale zaduživanja, gdje kamate i obaveze vrtoglavo rastu. Postavlja se pitanje - da li je to bio ideal nezavisnosti , dakle zaduživanje čije vraćanje ostaje novim generacijama, profitira iz vrh vlasti van kontole društva i njihovih klijentelističkih krugova?"

Lider Demosa je naveo da projekat devastiranja ekonomije prati projekat proizvodnje i uljepšavanja stvarnosti preko kontrolisanih medijskih filijala koji se vlast ne odriče.

"Ove projekte moramo svi, sve demokratske snage hitno zaustaviti. Demos će nastaviti da bude u prvom redu demokratske borbe za ostvarenje takvog cilja. Ali na ova pitanja treba da odogvore i naši građani, na nekim, nadamo se, uskoro slobodnim izborima. Demokratska pobjeda Crne Gore treba da bude pobjeda njenih građana, njihovim glasanjem kojima će kazniti sve neodgovrne, u prvom redu aktuelnu vlast i ukazati povjerenje onima koji se potvrđuju kao ozbiljna i kredibilan alternativa koja će zaustaviti aktuelni pad ekonomije i slom mnogih vrijednosti", zaključio je Lekić.

Bonus video: