Medojević: Katnić ne smije da podigne optužnicu i uhapsi Đukanovića

"Đukanovićev režim je postao mafija, a mafija je postala vlast", kazao je Medojević
97 komentar(a)
Nebojša Medojević, Foto: Savo Prelević
Nebojša Medojević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.03.2016. 10:19h

Predsjednik Pokreta za promjene i član Predsjedništva Demokratskog fronta Nebojša Medojević kazao je da je jasno da glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić ili ne želi ili ne smije da podigne optužnicu i uhapsi premijera Mila Đukanovića.

"Jasno je da Katnić ili ne želi ili ne smije da podigne optužnicu i uhapsi Đukanovića. Strah i zabrinutost za život je opravdan i razumljiv, jer hapšenje Đukanovića je udar na opasnu krimimalnu organizaciju koja drži čitavu državu kao taoca svih ovih godina i ima ozbiljan politički izvještaj na Zapadnom Balkanu. Đukanovićev režim je postao mafija, a mafija je postala vlast", kazao je Medojević

Medojević je kazao da Katnić ne može da otvori slučajeve korupcije i kriminala u kojima su akteri Đukanović, članovi njegove familije i ključni njegovi partneri iz organizovanog krimimala.

"To je Katnić već pokazao u slučaju korupcije u privatizaciji Telekoma. Američki sud je sklopio Sporazum o priznanju krivice sa menadžerima Mađar Telekoma koji su pod pritiskom materijalnih dokaza prikupljenih u šestogodišnjoj istrazi FBI i tužilastava SAD, priznali da su Đukanoviću isplatili mito od 7.3 miliona eura. Svi dokazi, uklljučujući i one o transferu novca, fiktivnim ugovorima sa Telekomom i povezanim firmama, preko kojih je isplaćena korupcija za Đukanovića, izjave svjedoka i priznanja menadžera Mađar Telekoma, dostavljeni su Katniću. On ćuti", rekao je Medojević.

Član Predsjedništva DF-a je kazao da sve do pada režima, neće biti političkih uslova za nezavisnost tužioca i drugih institucija.

"Djukanovic je i sam javno priprijetio Katniću, u stilu mafijaskih bosova, sa dvosmislenom porukom "da se malo opustio". Ako se Katnic drzne da krene protiv vrha mafijaskog režima dok su na vlasti, rizikuje svoj život. Da li će Katnić istragama protiv bivšeg direktora policije Veljovića, bivšeg gradonačelnika Podgorice Mugoše, ministra Gvozdenovića, negdje ugroziti interese Đukanovica i tako preći crvenu liniju i izazvati odmazdu organizacije, vidjecemo", kazao je Medojević.

Medojević je dodao da za sada nema nagovještaja da Katnić pokreće istrage protiv Đukanovica i njegovih najbližih srodnika i partnera.

"Za Katnica su rizične i istrage protiv pripadnika Mojkovačkog klana jer se radi o veoma ozbiljnoj, moćnoj i opasnoj organizaciji, koja je i sama sposobna da ugrozi Katnića. Posebno zbog očigledne bliskosti Katnića sa konkuretskim klanom iz bivšeg Granda, čije su kriminalne i švercerske aktivnosti, za sada van fokusa Katnića, što bi Mojkovčani mogli da shvate kao njegovo stavljanje na stranu Grandovaca u obracunu protiv njih. U svakom slučaju Katnićeva pozicija je veoma isturena i mogao bi biti kolateralna žrtva sukoba klanova unutar DPS, vlasti, mafije, kao što se dešavalo u slličnim režimima i sistemima u Latinskoj Americi. Organizovani kriminal u Crnoj Gori ima utemeljenje u političkom kontekstu, i bez korjenitih političkih promjena, svaka aktivnost tužilastva i policije ima ograničene efekte, ali i izaziva turbulencije i sukobe unutar režima. Zato podržavam svaku akciju Katnića protiv nosilaca korupcije i kriminala u Crnoj Gori, koji su svi redom iz DPS i koje potvrđuju moj stav da je DPS kriminalna organizacija, koju treba zabraniti, kao nedemokratsku, neustavnu i antidržavnu interesnu organziaciju, koja ugrožava ustavni poredak, masovno krsi ljudska prava i slobode", zaključio je Medojević.

Bonus video: