Ne znaju šta Milić planira

Predstavnici SDP-a, Demosa i pokreta URA obavijestili Milića da neće učestvovati na pregovorima koji nisu dobro pripremljeni i koji pokazuju da opozicija nema zajedničku strategiju
69 komentar(a)
Srđan Milić, Miodrag Lekić, Foto: Savo Prelević
Srđan Milić, Miodrag Lekić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.03.2016. 06:45h

Socijaldemokratska partija, Građanski pokret (GP) URA i Demos neće učestvovati na današnjem sastanku opozicije koji organizuje predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Srđan Milić, dok će Demokratska Crna Gora danas odlučiti hoće li se njen predsjednik Aleksa Bečić pojaviti na sastanku, saznaju “Vijesti”.

Lideri tri opozicione partije Ranko Krivokapić, Miodrag Lekić i Žarko Rakčević obavijestili su Milića da neće doći na sastanak jer smatraju da je loše organizovan.

Milić je tražio razgovore lidera parlamentarnih partija koje na sjednici 27. januara nijesu glasale za povjerenje vladi. Navodeći da od lidera očekuje da budu dio efikasnog dijaloga, Milić je u pozivu kazao da je SNP spreman da preuzme dio odgovornosti.

Dok je sagovornik “Vijesti” iz jedne od partija koje su odbile da dođu, kazao da Milić nije predočio o čemu će se razgovarati niti je kontaktirao lidere stranaka, Miodrag Lekić je kazao predsjedniku SNP-a da sastanci opozicije moraju biti dobro pripremljeni.

"Vjerujemo da sastanci ovakvoga tipa moraju biti brižljivo pripremljeni i sa izvjesnim izgledima da će uspjeti. Jedan ovakav sastanak bi dobrodošao, ali mu, smatramo, mora prethoditi ozbiljno osmišljen plan i međupartijska komunikacija koja bi makar na početku isključila svaki višak javnog nerazumijevanja i otkrivanja slabosti potencijalnih saveznika u daljem procesu", navodi se u Lekićevom pismu u koje su "Vijesti" imale uvid.

Lider Demosa je naveo da u toj partiji cijene svaki pokušaj da opozicione stranke međusobno razgovaraju i približavaju stavove, ali da sastanku ne mogu prisustvovati.

"Ubijeđeni smo da su preskočeni neophodni, prethodni koraci, međusobnog konsultovanja i preciznog izbora tema za razgovor sa iniciranjem mogućih realističkih rješenja što bi sve mnogo više garantovalo uspjeh jednog takvog foruma. Ostajemo otvoreni za nastavak saradnje Demosa i SNP-a i posvećeni osmišljenom, planskom, realnom i iskrenom prevazilaženju razlika među opozicionim subjektima".

Milić je juče radiju Antena M kazao da je neshvatljivo da se vodi dijalog sa vlašću, a da prethodno nijesu organizovani pregovori unutar opozicije. On smatra da je vrijeme da stranke koje su glasale protiv vlade, ostave po strani lične sujete i pojedinačne interese kako bi došli do jedinstvenog odgovora na teške izazove. Milić tvrdi da je sastanak zakazao jer parlamentarni dijalog nije dobio svoju konačnicu, navodeći da očekuje nastavak pregovora opozicije i vlasti. “Pregovori će biti nastavljeni, tu nema dileme. Moramo da obezbijedimo da nakon tih slobodnih izbora prihvate se ti rezultati”, kazao je on.

Front šalje Bulajića da izloži plan

Milićev poziv zasada je prihvatilo samo predsjedništvo Demokratskog fronta, koje je najavilo da će neko od njihovih funkcionera na današnjem sastanku izložiti plan zajedničkih aktivnosti opozicije u cilju izlaska iz političke krize.

"Sastanku koji organizuje SNP prisustvovaće član predsjedništva Strahinja Bulajić, koji će izložiti plan zajedničkih aktivnosti opozicije u cilju izlaska iz duboke političke krize. Čelnici Fronta su jasni da se do fer izbora ne može doći pregovorima sa DPS-om, već protestima i bojkotom parlamenta. Očekujemo da i ostali opozicioni predstavnici to prihvate i počnemo zajednički da radimo”, kazao je sagovornik "Vijesti" iz Fronta.

Bonus video: