Herceg Novi: Aćimović ponovo izabrana za predsjednicu Opštine

"Velika mi je čast što vas po drugi put mogu pozdraviti kao predsjednica Opštine Herceg Novi,” kazala je kandidatkinja Izbora
83 pregleda 19 komentar(a)
Ažurirano: 26.02.2016. 14:48h

Uprkos upozorenjima opozicije da je skoro trećina odbornika vladajuće koalicije u konfliktu interesa, Skupština opštine Herceg Novi je danas na dvije odvojene sjednice ponovo izabrala Natašu Aćimović (Izbor) za predsjednicu Opštine i usvojila odluku o budžetu za ovu godinu .

Za budžet i izbor Aćimović je glasalo svih 18 odbornika DPS-a i Izbora, a opozicioni odbornici su napustili sjednicu, jer kako su kazali, nijesu željeli da učestvuju u novoj farsi vladajuće koalicije i nezakonitim odlukama.

Na zahtejv Građanskog saveza koji u lokalnom parlamentu ima četiri odbornika, Agencija za sprječavanje korupcije je dala mišljenje da su odbornici koji su predsjednici upravnih odbora Stambeno komunalnog preduzeća, preduzeća Čistoća i Parking servisa , u konfliktu interesa.

“Iz ovoga proizilazi da ti odbornici nisu mogli da glasaju za usvajanje budžeta,jer su prije toga morali podnijeti ostavku ili na odborničko ili na mjesto u upravnom odboru ili savjetu preduzeća i ustanova čiji je osnivač Opština”, objašnjavaju iz Građanskog saveza. Ponovni izbor Aćimović za predsjednicu Opštine odbornici Građanskog saveza ocjenjuju kao “zamajavanje gradjanstva, jer nije postupljeno u skladu sa odlukom Upravnog suda i najavili nove tužbe.

Uz konstataciju da je “današnje zasijedanje Skupštine opštine obilježilo više nezakonitosti nego ijedno do sada”, odbornica i predsjednica OO SNP Danijela Đurović je upozorila da je “predsjednik Skupštine, slučajno ili namjerno, ponovo napravio niz proceduralnih grešaka od načina zakazivanja sjednice za izbor predsjednika opštine, pa do dokumentacije koja je odbornicima dostavljena, a koja je ista ona od avgusta prošle godine. Činjenica je da je ta dokumentacija, kao uvjerenje o biračkom pravu i uvjerenje o prebivalištu sada već starija od 6 mjeseci i kao takva nije mogla biti vjerodostojna za postupak izbora.Vjerujemo da će Upravni sud ponovo imati za razmatranje izbor predsjednika opštine i za očekivati je da donese sličnu odluku”, navela je Đurović i naglasila da će “grad će izgubiti novih 6 mjeseci, biće dovedena u pitanje zakonitost brojnih odluka i rješenja koja se donesu u međuvremenu”.

“Vrijeme i država u kojoj živimo biće upamćena po DPSu I Vladi premijera Mila Đukanovića, koji su naknade za majke sa troje i četvoro djece okarakterisali kao prijetnju za finasijsku stabilnost države, ali zatim po drugi put u Herceg Novom biraju istu nezakonitu predsjednicu Opštine i usvajaju budžet, uprkos tome što je ta ista vlast nanijela štetu dijeleći stotine hiljada eura raznim Petrovićima, Pekovićima i drugim maglovitim projektima , u iznosu od 30 do 70 hiljada eura. Ali se iskreno nadam da će sve ove činjenice poslužiti za otrežnjenje svima koji su glasali za DPS.Ovo je važno i zbog navodnog dijaloga koji se vodi oko izgradnje izbornog povjerenja,dok u Herceg Novom sve ostaje po starom, ističe nezavisni poslanik i odbornik Obrad Gojković.

“Da nijesam Novljanin i kada bih gledao samo usko partijske interese radovao bih se posljedicama ovakvog raspleta političke krize u našoj Opštini jer ovo odgovara SDP u i opoziciji u cjelini ako se ima u vidu širi kontekst i predstojeći parlamentarni izbori. Valjda je sada jasno kako funkcioniše vlast koju kontroliše DPS. Tu više nikome nije bitno na koji se nacin bira, ni ko se bira, bilo da je u pitanju Nataša, Dragana, Marko ili Janko. Očito je da su u konkretnom slučaju ponovnog izbora Predsjednice Opstine čekali samo “signal” suda vezan za tuzbu bivšeg Predsjednika Gojkovića i za zakonitost njegove smjene. Kada su vidjeli da sa te strane nece biti smetnji, igranka je mogla da se nastavi”, konstatovao je odbornik SDP Dragan Šimrak.

On ističe da je i današanja sjednica lokalnog parlamenta pokazala da DPS gubi kompas i da se najbolje na primjeru Herceg Novog vidi kako funkcionise sistem vladanja u čitavoj državi.

Predsjednik SO Andrija Radman je kazao da su otklonjeni svi propusti u proceduri prethodnog izbora Nataše Aćimović za predsjednicu Opštine Herceg Novi na koje je ukazao Upravni sud poništavajući prošlogodišnju Odluku Skupštine.

“Donijet je novi akt i uvaženo pravno stanovište Upravnog suda, koji nije utvrđivao da li je zakonit ili nezakonit izbor predsjednice, već je našao da je u procesnim radnjama bilo nejasnoća i zato je zatražio ponovno donošenje akta”, pojasnio je Radman.

U saopštenju koje je proslijeijeđeno novinarima navode da je predsjednica Odborničkog kluba Građanskog saveza Jovana Šijačić , neposredno pred održavanja sjednice predsjedniku SO Andriji Radmanu dostavila kopiju mišljenja Agencije za sprječavanje korupcije, o konfliktu interesa za pojedine odbornike.

“Predsjednik SO je kazao da ga navedeno mišljenje Agencije ne zanima i ne obavezuje jer "tu nisu pomenuta imena na koja se sukob interesa odnosi".”, naveli su iz Građanskog saveza.

Nakon ponovnog izbora za predsjednicu Opštine Nataša Aćimović je poručila da “se nakon završetka ove sjednice svi okrenemo radu”.

“Našem gradu je potreban period smirenja i velikog rada. Pokazala sam da nudim dobru volju, toleranciju i strpljenje, kao i jasnu viziju puta ka ostvarivanju zacrtanih ciljeva”, kazala je Aćimović

Sjednica o izboru predsjednice iznenađenje i za odbornike DPS

Većina opozicionih odbornika, ali i dijela vladajućeg DPS bila je jutros iznenađena kada je predsjednik SO Andrija Radman nakon što je otvorio sjednicu posvećenu budžetu ,informisao odbornike da će po njenom završetku biti nastavljena 18. redovna sjednica o izboru predsjednice Opštine.

Galerija

Bonus video: