Lukšić: Savjet bezbjednosti da iskoristi potencijale da bi se spriječili novi konflikti

"Crna Gora je, kao članica Komisije za izgradnju mira, čija je uloga jedinstvena, uvjerena da treba bolje iskoristiti njene potencijale", kazao je Lukšić
51 pregleda 1 komentar(a)
Igor Lukšić, Foto: MVPEI
Igor Lukšić, Foto: MVPEI
Ažurirano: 24.02.2016. 09:31h

Potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić započeo je dvodnevnu radnu posjetu Njujorku, obraćanjem na otvorenoj debati Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija o pregledu arhitekture za izgradnju mira.

On je ukazao na značaj mehanizama ranog prepoznavanja i ranog upozorenja u kontekstu budućih aktivnosti na planu izgradnje mira, te istakao da Savjet bezbjednosti mora bolje da iskoristi raspoložive potencijale kako bi se spriječila pojava novih konflikata.

"Crna Gora je, kao članica Komisije za izgradnju mira, čija je uloga jedinstvena, uvjerena da treba bolje iskoristiti njene potencijale", kazao je Lukšić.

On je dodao da je potrebno dalje unaprijediti komplementarnost rada Komisije i Savjeta bezbjednosti sa ciljem maksimalnog uticaja na sprječavanje konflikata i održavanje mira.

"Mora se jačati partnerstvo između glavnih tijela Ujedinjenih nacija da bi se spriječila dalja fragmentacija i izgradila koherentnost u kolektivnim naporima na međuvladinim i operativnim nivoima, jer će bez ovakvog pristupa biti limitiran dalji napredak", ocijenio Lukšić.

Tokom boravka u Njujorku, potpredsjednik Vlade je imao susrete sa podsekretarom UN-a za razoružanje Kimom, specijalnim izaslanikom generalnog sekretara UN-a za mlade Alhendavijem, predsjedavajućim Ekonomskog i socijalnog savjeta Ohom, glavnom administratorkom UN-a Helen Klark sa kojim razmijenio mišljenja o aktuelnim izazovima i mogućnostima za unapređenju saradnje Crne Gore sa UN-om.

"Tokom razgovora sa podsekretarom Kimom, konstatovana je potreba da se udvostruče napori na planu oslobađanja svijeta od oružja za masovno uništenje, posebno ostvarivanja vizije svijeta bez nuklearnog oružja. U susretu sa specijalnim izaslanikom Alhendavijem, sagovornici se složili da pitanje mladih zavređuje veću pažnju i resurse, imajući u vidu činjenicu da mladi čine polovinu svjetske populacije. U razgovoru Lukšića sa Ohom, razmotrena je uloga i doprinos ECOSOC-a u procesu implementacije 2030 razvojne agende, sa posebnim osvrtom na monitoring, dok je tokom susreta sa Klarkovom pozdravljena spremnost Crne Gore da na narednom sastanku Političkog foruma na visokom nivou, koji će se održati u julu, dobrovoljno predstavi nacionalno iskustvo o implementaciji 2030 Agende održivog razvoja", navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

Dodaje se da su sastanci sa visokim zvaničnicima UN-a, te predstavnicima država članica Savjeta bezbjednosti, ali i drugih značajnijih država članica Organizacije bili i prilika za promociju kandidature Lukšića za generalnog sekretara UN-a.

Lukšić će nastaviti posjetu Njujorku učešćem na ministarskom skupu UNDP-a, povodom obilježavanja pedeset godina od osnivanja Programa UN-a za razvoj, susretom sa predsjedavajućim Generalne skupštine UN-a, kao i razgovorima sa nizom visokih zvaničnika UN-a i predstavnicima država članica.

Bonus video: