Abazović: Opozicija mora nastaviti borbu za fer izbore

„Željeli smo da se Javni servis, Agenciju za elektronske medije i ANB oslobodimo od političke kontrole koju nad njima sprovodi taj isti DPS, koja se kao bori protiv političke kontrole. Nijesmo željeli da politički kontrolišemo te institucije, što smo i jasno saopštili tokom pregovora, već da ih stavimo u funkciju građana i javnog interesa“, precizirao je
26 komentar(a)
Dritan Abazović, Foto: Savo Prelević
Dritan Abazović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.02.2016. 15:57h

Opozicija mora nastaviti borbu za fer izbore što znači da, pored spremnosti na dijalog, mora preduzeti i druge aktivnosti, poput organizovanja protesta, smatra potpredsjednik Građanskog pokreta URA, Dritan Abazović.

On je ocijenio da je Demokratska partija socijalista (DPS) još jednom demonstrirala svoje antievropsko ponašanje, i uz pomoć svojih interesnih grupa koje je politički okružuju, srušila dijalog.

„Manirom primitivnih vlastodržaca karakterističnih za Bliski i Daleki istok dokazali su da ih Crna Gora i njeni građani ne zanimaju, već da samo misle o svom privatnom biznisu kome država služi kao poligon“, naveo je Abazović u izjavi dostavljenoj agenciji MINA

Prema njegovim riječima, DPS je, da bi se opravdao, podigao svoju „javnu i tajnu skalameriju“ koja lošim pokušajima objašnjava kako je opozicija odbila da učestvuje u kontroli izbornog pocesa, a kako su tobože oni ponudili mnogo.

„Svojim beskrupuloznim manipulacijama i lažima koje plasiraju i prema političarima iz Evropske unije (EU), žele prodati priču u koju više ne vjeruju ni najveći podanici ove vlasti“, kazao je Abazović.

On je naglasio da opozicija nije htjela da preuzme javni servis i Agenciju za nacionalnu bezbjednost (ANB) koji, kako je naveo, DPS već 25 godina kontroliše i zloupotrebljava, već potpuno suprotno – profesionalizam.

„Željeli smo da se Javni servis, Agenciju za elektronske medije i ANB oslobodimo od političke kontrole koju nad njima sprovodi taj isti DPS, koja se kao bori protiv političke kontrole. Nijesmo željeli da politički kontrolišemo te institucije, što smo i jasno saopštili tokom pregovora, već da ih stavimo u funkciju građana i javnog interesa“, precizirao je Abazović.

Kako je naveo, cilj opozicije je bio da tamo dođu profesionalci, koji će svoj posao raditi slobodno i nepristrasno. „Ne da rade za opoziciju, ako ovi sada rade za DPS, nego samo da dođu profesionalci i zamijene partijske vojnike koje je DPS pretvorio u svoje sluge“.

„To je razlika između trgovačkog uma DPS-a, koji je mislio da ćemo nasjesti na priču o ministraskim foteljama i limuzinama, ne dirajući u suštinu njihovog sistema poznatoga kao ’politička hobotnica’, čiji se savjetnici sve više okupljaju na ’konsultacije’ u Spužu“, kazao je Abazović.

On je poručio da se sistem DPS-a raspada, i da će građani, na ovaj ili onaj način, izboriti za slobodu.

„Opozicija koordiniranim djelovanjem mora nastaviti borbu za fer izbore, a to znači da, pored spremnosti na dijalog, mora preduzeti i druge aktivnosti, poput organizovanja protesta“, zaključio je Abazović.

Bonus video: