Politički dijalog doprinosi izgradnji demokratije

"Odraz demokratskog razvoja crnogorskog društva ogleda se konstantno u visokim ocjenama Savjeta Evrope i VK“, rekao je Bukikio
3 komentar(a)
Đani Bukiki, Duško Marković, Foto: Gov.me
Đani Bukiki, Duško Marković, Foto: Gov.me
Ažurirano: 22.02.2016. 17:10h

Politički dijalog u Crnoj Gori direktno doprinosi izgradnji demokratije i civilizacijskih kapaciteta države, ocijenjeno je u razgovoru potpredsjednika Vlade Duška Markovića i predsjednika Venecijanske komisije (VK) Đanija Bukikia.

Kako je saopšteno iz Vlade, Marković je danas primio Bukikia i zahvalio mu na dosadašnjoj podršci VK tokom višegodišnjeg procesa izgradnje normativnog okvira u Crnoj Gori.

"Napor i povjerenje VK, naročito u dijelu ustavnih promjena u Crnoj Gori, kako se pokazalo, bilo je od krucijalnog značaja za demokratsku i pravnu nadgradnju našeg društva“, istakao je Marković.

On je naglasio da je težak put do izrade i donošenja kvalitetnog zakonodavstva, a još teži do izgradnje društva koje će ga na adekvatan način implementirati.

Ta druga faza, kako je naveo, ne podrazumijeva puku primjenu, već razumijevanje standarda na nivou institucija i pojedninaca koji ih poredstavljaju, a to su ključni uslovi za punu implementaciju.

"Savjet Evrope i VK su naši dragocjeni partneri na putu usvajanja i primjene legislative, a vrijeme iza nas je pokazalo da je VK Crnoj Gori bila posvećena na kontinuiran i sveobuhvatan način“, kazao je Marković.

Bukikio je, kako se navodi, potencirao napredak Crne Gore na usvajanju preporuka VK u svim važnim oblastima, i saopštio da je nesumnjiv veliki napredak Crne Gore i u dijelu izgradnje institucija.

Prema njegovim riječima, Crna Gora predstavlja državu predvodnicu na zapadnom Balkanu, kako u pogledu razvoja demokratije na unutrašnjem planu, tako i u pogledu integracionih procesa na vanjskom, gdje je ispunjavanjem ključnih zadataka iz evropske agende najperspektivnija zemlja-kandidat u regionu.

"Odraz demokratskog razvoja crnogorskog društva ogleda se konstantno u visokim ocjenama Savjeta Evrope i VK“, zaključio je Bukikio.

U saopštenju se navodi da je jedna od tema bilo i pitanje budućeg zakona o slobodi vjeroispovjesti, gdje je zajednički ocijenjeno da vrijeme, odnosno brzina rada na njemu, ne bi bili potpora kvalitetu tog važnog zakonskog rješenja i demokratskih standarda i principa koje on treba da promoviše i učvrsti.

Sagovornici su se osvrnuli i na aktuelna politička pitanja koja se tiču priprema za izborni proces koji će uslijediti polovinom oktobra, i zaključili da je nastavak dijaloga u institucijama jedino legitimno rješenje, gdje se jednako od Vlade i opozicije očekuje konstruktivan pristup, "budući da se radi o neupitnim državnim interesima, a ne o partikularnim potrebama bilo koje političke grupacije".

"Ocijenjeno je da proces političkog dijaloga koji je započet u Crnoj Gori direktno doprinosi izgradnji demokratije i civilizacijskih kapaciteta zemlje", kaže se u saopštenju.

"Crna Gora kredibilan partner Venecijanske komisije"

"Crna Gora je kredibilan partner Venecijanske komisije što će se nastaviti i u budućnosti na korist unapređenja demokratije kroz pravo", zaključak je susreta ministra pravde Zorana Pažina i Bukikia.

Pažin se zahvalio Bukikiu na vrijednim doprinosima koje Venecijanska komisija pruža na reformskom putu Crne Gore.

Pažin je, kako se navodi u saopštenju Ministarstva pravde, istakao brojne rezultate i nezamjenljiv značaj saradnje crnogorskih institucija sa Venecijanskom komisijom, kao jednim od ključnih partnera u cilju unapređenja pravnog poretka, uz nadu da će se ova plodonosna saradnja nastaviti.

"Predsjednik Venecijanske komisije Đani Bukvikjo naglasio je značaj trenutka u kojem se Crna Gora nalazi, kao i veoma dobru poziciju u odnosu na svoje aspiracije za članstvo u Sjeverno-atlantskoj alijansi i Evropskoj Uniji. Bukikio se osvrnuo i na dobre rezultate Crne Gore na polju reforme kao i kvalitetnu saradnju sa Venecijanskom komisijom u tom pogledu. Sagovornici si razmijenili mišljenja i o aktuelnim temama na polju demokratije u Evropi, kao i načinima prevazilaženja savremenih izazova na polju vladavine prava i sigurnosti", navodi se u saopštenju.

Bonus video: