Lukšić u martu počinje kampanju za poziciju u vrhu UN

Londonski „Financial times“ objavio je da bi prijesto UN mogla naredne godine da zauzme žena, što bi bilo prvi put u istoriji ove organizacije. U tekstu se podsjeća se da se prilikom izbora za tu funkciju vodi računa o regionalnoj rotaciji, po čemu bi sada na red došla istočna Evropa
213 pregleda 13 komentar(a)
Igor Lukšić, Ban Ki Mun, Foto: Savo Prelević
Igor Lukšić, Ban Ki Mun, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.02.2016. 19:25h

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Igor Lukšić narednog mjeseca počeće kampanju za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, a da li će Crna Gora imati privilegiju da dobije tu važnu poziciju u svjetskoj organizaciji znaće se u septembru, kada se i bira nasljednik Ban Ki Muna.

Vlada Crne Gore je 14. januara nominovala Lukšića za poziciju generalnog sekretara UN.

“U obrazloženju kandidature, istaknuto je da Vlada stoji iza toga i da će pružiti odgovarajuću podršku, snažno vjerujući da dr Lukšić posjeduje sve potrebne vještine, kvalitete, znanja i iskustvo koji su propisani u rezoluciji 69/321 Generalne skupštine Ujedinjenih nacija za uspješno obavljanje funkcije generalnog sekretara UN,“ podsjeća za „Vijesti“ v.d. generalnog direktora za multilateralne poslove Ministarstva vanjskih poslova i evropskih intergacija, ambasador Milorad Šćepanovića, koji je i koordinator kampanje.

Lukšić će, kako je i najavio, u martu napustiti funkciju, nakon čega će se, kaže sagovornik, usredsrediti na pripremanje i sprovođenje aktivnosti u kampanji.

„Kampanja će dominantno biti vezana za Njujork, kao glavno sjedište UN, kao i za Ženevu i Beč, evropska sjedišta Svjetske organizacije, gdje će crnogorski kandidat učestvovati na sastancima i debatama na visokom nivou pod okriljem UN. Takođe, planirano je njegovo učešće na najvažnijim globalnim skupovima koji će se održati tokom ove godine, a razgovori će se voditi i sa zemljama članicama UN, u prvom redu članicama Savjeta bezbjednosti i posebno pet stalnih članica, ali i sa drugim važnim zemljama. Dodatno, potpredsjednik Lukšić imaće susrete i sa regionalnim grupama, a, takođe, učestvovaće na promocijama i prezentacijama koje budu organizovane na nivou Generalne skupstine UN,“ navodi Šćepanović.

Lukšić već ima četiri zvanična protivkandidata, od čega troje iz zemalja bivše Jugoslavije. Njihove države kandidovale su bivšeg predsjednika Slovenije i pomoćnika generalnog sekretara UN Danila Turka, bivšu hrvatsku šeficu diplomatije Vesnu Pusić, njihovog makedonskog kolegu Srđana Kerima, čija je biografija prošarana prijateljstvom i saradnjom sa kontroverznim biznismenom Stankom Subotićem.

Londonski „Financial times“ objavio je da bi prijesto UN mogla naredne godine da zauzme žena, što bi bilo prvi put u istoriji ove organizacije. U tekstu se podsjeća se da se prilikom izbora za tu funkciju vodi računa o regionalnoj rotaciji, po čemu bi sada na red došla istočna Evropa.

A iz tog reona Bugarska je predložila Irinu Bokovu, direktoricu UNESCO. Mediji su objavili da bi ona svojom biografijom i iskustvom, mogla da bude važan kandidat u predstojećoj kampanji za izbor generalnog sekretara UN. Rusija, kao članica Savjeta bezbjednosti UN, kako procjenjuje „Financial times“, mogla bi imati pozitivan odnos prema bugarskoj kandidatkinji, kojoj mediji spočitavaju i nepravilnosti u radu na sadašnjoj funkciji. Osim za sada nezvaničnih kandidata iz ovog regiona - bivšeg srpskog ministra Vuka Jeremića i sadašnjeg slovačkog Miroslava Lajčaka i potpredsjednice Evropske komisije, Bugarke Kristaline Georgijeve, mediji su spekulisali sa još petnaestak manje ili više vjerovatnih kandidata i iz drugih regiona, među kojima je i njemačka kancelarka Angela Merkel. Rok za prijavljivanje za generalnog sekretara UN još traje.

Ali, Lukšić, prema informacijama „Vijesti“, procjenjuje da ima šanse da od 1. januara 2017., kada ističe mandat Ban Ki Munu, zauzme funkciju u Njujorku.

Iza njega, kako navodi ambasador Šćepanović, stoji država.

“Shodno zaključku Vlade, u funkciji pripreme i koordinacije aktivnosti u kampanji formiran je Akcioni tim za kandidaturu ... Članovi tima su Gordana Jovanović, savjetnik potpredsjednika Vlade i koordinator Odjeljenja za Odnose sa javnošću i komunikacionu podršku integracionim procesima, Tamara Brajović, direktor

Direkcije za UN, Miloš Nikolić, šef Odsjeka za politička i bezbjednosna pitanja u Direkciji za UN, Dragana Šćepanović, šef Odsjeka za ekonomska, razvojna i finansijska pitanja u Direkciji za UN,“ kaže Šćepanović, koji je koordinator tog tima.

On je objasnio da je, između ostalog, njihov posao „izrada političke platforme i akcionog plana za nastup i promociju kandidata, priprema i organizacija promocija na međunarodnim skupovima i sastancima, koordinacija aktivnosti sa diplomatsko-konzularnim predstavništvima Crne Gore, koordinacija i osmišljavanje komunikacionih aktivnosti u međunarodnoj i domaćoj javnosti“.

„Poseban angažman i doprinos pružiće tri misije Crne Gore pri UN na čelu sa ambasadorima Perovićem, Kaluđerovićem i Milačić, naročito misija u Njujorku zbog planiranja najvećeg dijela aktivnosti i kontakata u ovom glavnom i najvećem sjedištu UN,“ kaže Šćepanović.

Prema Povelji UN, generalnog sekretara bira Generalna skupština tajnim glasanjem na predlog Savjeta bezbjednosti u kome se odluka može donijeti samo ako neka od pet stalnih članica ne uloži veto. Rezolucijom Generalne skupštine preporučeno je 2015. da njen predsjednik i predsjedavajući SB otpočnu proces traženja kandidata kroz pismo svim članicama UN, u kome se opisuje cjelokupni proces i poziva na prezentaciju kandidata. Njih dvojica šalju svim članicama imena kandidata, koje podnesu zemlje zajedno sa njihovim biografijama. Navodi se da treba posvetiti pažnju kandidatima sa dokazanim liderskim kvalitetima, menadžerskim sposobnostima i iskustvom u međunarodnim odnosima.

Rekonstrukcija Vlade u martu?

Kada će Lukšić da ode iz Vlade i ko će da ga zamijeni, iz MVPEI nijesu precizirali.

O njegovom nasljedniku, piše u zvaničnom odgovoru, odlučiće premijer. Prema neformalnim informacijama, Lukšićev odlazak u martu u vezi je sa terminom rekonstrukcije kabineta Mila Đukanovića, koji je ostao bez ministra unutrašnjih poslova, a i ministar finansija Radoje Žugić odavno očekuje zamjenu na tom mjestu.

Na pitanje da li će Lukšiću smetati partijski angažman za poziciju u UN, u odgovoru iz MVPEI piše da je on „uoči prihvatanja same kandidature i učešća u izboru za novog generalnog sekretara UN odlučio da se povuče sa partijske funkcije“. Lukšić je do kongresa DPS-a u junu prošle godine bio potpredsjednik partije.

Zalagaće se za prevenciju sukoba, ljudska prava...

"Prvi put u ovom procesu selekcije, kandidati će imati priliku da neposredno predstave svoje planove budućih aktivnosti. Poruke našeg kandidata biće na liniji ukupnog jačanja, odnosno reformisanja Ujedinjenih nacija kako bi se pospješila njena efikasnost na terenu i osnažila legitimnost u sistemu globalnog upravljanja. Svakako će se, kroz aktivnosti koje bi budući generalni sekretar trebalo da ima, zalagati za puno poštovanje Povelje UN. To se, između ostalog, odnosi na dalje napore na izgradnji i jačanju međunarodnog mira i bezbjednosti kroz, prije svega, preventivne metode koje nijesu dovoljno valorizovane. Fokus će biti na implementaciji nedavno usvojene globalne razvojne agende i klimatskog sporazuma iz Pariza. Svakako da će u kampanji prioritet biti i dalja promocija univerzalnih ljudskih prava i mehanizama zaštite ljudskih prava, naročito u oblastima i za grupe koje se suočavaju sa najtežim kršenjima,“ rekao je Milorad Šćepanović.

Bonus video: