Medojević: Dolazi godina sukoba u DPS-u

Katnić krenuo na škaljarski, ali nije na kavački klan, tako je za pranje novca optužen Duško Knežević, bliski priajtelj Đukanovića i donator DPS-a i Vlade, ali nije Prva banka, Univerzal kapital i Hipotekarna banka koje kontroliše Aco Đukanović
8534 pregleda 36 komentar(a)
Medojević na protestima u Beogradu, Foto: Privatna arhiva
Medojević na protestima u Beogradu, Foto: Privatna arhiva

Predsjednik Pokreta za promjene i jedan od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević ocijenio je da Vlada nije spremna za moguću ekonomsku krizu, kao i da Crnu Goru očekuje “godina velikih iskušenja, sukoba u DPS-u i između režimskih struktura, lomova i kriza”.

Lider PzP-a je za “VIjesti” ponovio i optužbe o navodnoj instrumentalizaciji glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, koji protiv njega vodi dvije istrage i po čijem je zahtjevu krajem prošle godine proveo dvije sedmice u zatvoru.

Medojević je rekao da je država u strukturnoj političkoj krizi, koju karakterišu ozbiljni konflikti koji iz dana u dan eskaliraju. “Katnić je postao opasno oružje u rukama braće Đukanović i Markovića za obračun sa političkim protivnicima, a prije svega DF-om, ali i sa njihovim konkurentima u švercu, i drugim profitabilnim poslovima. Braća Đukanović i Marković uz pomoć Katnića i privatnog pravosuđa suspenduju Ustav i zakone i uvode Crnu Goru u opasnu fazu fašizacije zemlje. Katnić po nalogu ove trojice hapsi nevine ljude, montira optužbe i masovno krši ljudska prava. I kao u Hitlerovoj Njemačkoj, kada su mnogi ćutali, i kada su hapšeni i proganjani komunisti i Jevreji, tako su i u Crnoj Gori mnogi ćutali kada je progonjen DF. Ali kada tu neman fašizma pustite sa lanca, onda brzo svi koji nijesu u milosti firera dolaze na red. Tako je Katnić krenuo na škaljarski, ali nije na kavački klan, tako je za pranje novca optužen Duško Knežević, bliski priajtelj Đukanovića i donator DPS-a i Vlade, ali nije Prva banka, Univerzal kapital i Hipotekarna banka koje kontroliše Aco Đukanović i preko kojih se obavljaju sumnjive transakcije vrijedne milijarde. Tako Katnić ne ulazi u poslove pobratima Zorana Lazovića i klana iz “Granda” niti u pljačku građana Crne Gore preko paprenih cijena ljekova koje utvrđuje njegov kum vlasnik ‘Glosarija’”, kaže lider PzP-a.

On poručuje da “nasilje nije dobar put i da Crna Gora mora pronaći snage i razuma.” Nezajažljiva pohlepa dvojice, trojice ljudi pravi od Crne Gore rizično društvo sa opasnim potencijalom sukoba, raspada političkog sistema i disolucije institucija. Kad su Vlada, policija, tužilaštvo i sudovi stavljeni u funkciju zadovoljavanja nezajažljivih apetita par ljudi, svi moramo biti zabrinuti i svi moramo biti spremni na zajednički otpor. DF je upravo zbog svijesti o opasnim posljedicama ovakvog razvoja krize, pošteno i iskreno pozvao sve zdrave političke snage u zemlji na jedinstvo i zajednički otpor ovom ludilu”, kaže Medojević.

On navodi da je DF ostao kičma opozicionog otpora mafijaškom režimu u Crnoj Gori i da mu je žao što u ostatku opozicije nemaju iskrene saveznike.

“Protiv ovakvih totaltarnih režima postoji samo jedan istorijski dokazan efikasan način borbe - jedinstvo svih demokratskih i slobodarskih snaga i snažan otpor kroz vaninstitucionalne forme. Žao nam je da mlade kolege Bečic i Abazović to ne shvataju i da jedino misle na svoje lične rejtinge i popularnost. Protiv nas je opasna aždaja koja želi da nas porobi i da nam oduzme slobodu, ljudska prava i dostojanstvo. Tu nema mjesta ni vremena za leptir mašne i prazna saopštenja. Dolazi godina velikih iskušenja, sukoba u DPS-u i između režimskih struktura, lomova i kriza. DF je iznikao kao potreba ovog naroda za borbom i otporom i bez nas se ništa neće moći rješavati”, navodi on.

Medojević je rekao da Vlada nastavlja pogubnu ekonomsku politiku zasnovanu na neoliberalnoj dogmi koja, kako navodi, neminovno vodi zemlju ka bankrotu javnih finansija, siromaštvu i korupciji. “Finansiranje deficita i rasta iz stranih kredita ima svoje limite i mi smo već došli u fazu kada će kreditori za nastavak kreditiranja tražiti garancije MMF-a i Svjetska banke. A to će podrazumijevati rezanje javne potrošnje i povećanje poreza”

Premijer, smatra sagovornik, neće moći da odlaže otpuštanja partijskih kadrova iz javnog sektora i smaniivanje plata, možda i penzija: “S druge strane, Vlada je već povećala akcize na određene proizvode i zadržala krizni porez. Ali to neće biti dovoljno, i pod pritiskom MMF-a, ona će morati ići u radikalnije smanjenje potrošnje i povećanje poreza. To neće rezultirati značajnim povećanjem poreskih prihoda jer je fiskalni kapacitet privrede i građana odavno iscrpljen. Logičnije je očekivati prelazak djela regularne ekonomije u sive tokove i dodatno smanjenje prihoda budžeta. Represija drzave prema malim i srednjim preduzetnicima će prije dovesti do zatvaranje firmi, nego do povećanja prihoda”, navodi on. On dodaje i da će van domašaja ostati “biznisi braće Đukanović koji kontrolišu sve profitabilne regularne poslove, kompletan šverc i pranje novca”.

Mandić i Knežević dobri sa Vučićem, ja uvijek podržavam slobodne građane

“Mi se u DF politički dosta razlikujemo, ali smo kroz zajedničku borbu protiv režima, izgradili međusobno povjerenje, solidarnost i toleranciju. Ja sam kao i uvijek šetao sa slobodnim ljudima u Beogradu koji protestuju protiv političkog nasilja, izolacije opozicije na RTS-u i traže pronalaženja naručilaca ubistva Olivera Ivanovića, sa kojim sam ja bio prijatelj. Da se malo našalim, bio sam crnogorski turista kome su doktori preporučili šetnju zbog visokog pritiska. Uvijek podržavam slobodne građane koji se bore za svoja prava. Znam da kolege Mandić i Knezević imaju dobre odnose sa SNS-om i Aleksandom Vučićem i svjestan sam realne potrebe lidera srpskog naroda u Crnoj Gori da imaju korektne odnose sa vlastima u Srbiji, posebno u uslovima sistematskog i organizovanog progona od strane režima u CG. Ali mi nijesmo jedna partija, već koalicija i svako zadržava svoje autonomno pravo na političko djelovanje. Možda će moja podrška protestima građana u Beogradu pomoći da Vlada Srbije prestane da pomaže režim u Crnoj Gori koji otvoreno radi protiv interesa Srbije i progoni Srbe u Crnoj Gori”, navodi Medojević.

Bonus video: