Građani, evo šta nas čeka do 2030. godine

PUP Herceg Novi predstavlja planski osnov za korišćenje potencijala, održivi razvoj, očuvanje, zaštitu i unaprjeđivanje područja hercegnovske opštine
8502 pregleda 0 komentar(a)
PUP Herceg Novi predstavlja planski osnov za korišćenje potencijala, Foto: Opština Herceg Novi
PUP Herceg Novi predstavlja planski osnov za korišćenje potencijala, Foto: Opština Herceg Novi
Ažurirano: 05.01.2019. 08:36h

Polazeći od zaštite interesa građana, lokalne ekonomije i životne sredine, uz uvažavanje evropske prakse u oblasti održivog razvoja i prostornog planiranja, čime planiranje opštinskog područja treba da bude sveobuhvatno, funkcionalno i orijentisano dugoročno, odbornici SO Herceg Novi usvojili su, nakon dobijene saglasnosti Ministarstva održivog razvoja i turizma, Predlog odluke o donošenju Prostorno-urbanističkog plana Opštine Herceg Novi za period do 2030. godine. Ovaj planski dokument suštinski predstavlja generator razvoja lokalne uprave, i može imati značajne efekte na ekonomski razvoj Opštine.

PUP Herceg Novi predstavlja planski osnov za korišćenje potencijala, održivi razvoj, očuvanje, zaštitu i unaprjeđivanje područja hercegnovske opštine. PUP-om su definisani strateški pravci razvoja grada. Kao prvi pokretač razvoja opštine Herceg Novi definisan je turizam koji će se u narednom periodu, pored hotelskog, razvijati kroz sportski, zdravstveni, kongresni, vjerski, agro i etno turizam.

Katić: Nastavljamo da gradimo grad

Problem u izradi Prostorno-urbanističkog plana bio je u izmjeni zakonske regulative i istovremenoj izradi Prostornog plana posebne namjene za obalno područje Crne Gore. Otuda ne treba da čudi što je izrada Nacrta Prostorno-urbanističkog plana trajala 15 mjeseci.

Izrada dokumenta povjerena je Agenciji za izgradnju i razvoj Herceg Novog, a u samoj izradi Nacrta učestvovala su 34 eksperta i saradnika iz 16 različitih oblasti.

Direktor Agencije za razvoj i izgradnju, Boro Lučić, na sjednici Skupštine opštine izrazio je zadovoljstvo što je velikim zalaganjem svih u Agenciji za izgradnju i razvoj, uz pomoć i podršku eksperata iz stručnog tima, uspješno završena izrada PUP-a, kao i to što su odbornici novskog parlamenta uspjeli da usvoje veoma važan strateški dokument, koji je osnov za budući razvoj hercegnovske opštine.

"PUP se pravi do 2030. godine i ako se samo jedna investicija uradi, koju omogućuje ovaj plan, on je ispunio svoj cilj. Dokument nije idealan, ali jeste dovoljno dobar da omogući razvoj opštine, i kao takav, biće od koristi i građanima i investitorima”, rekao je Lučić.

Svoje mišljenje o urađenom iznio je i predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić, koji je istakao da je prošlo punih 14 mjeseci od donošenja nacrta, i da se u Opštini danonoćno radilo da bi ovaj plan stigao pred odbornike.

"U ovom periodu od tri godine potrošili smo dosta sredstava iz budžeta kako bi se ovaj plan usvojio. Novim Zakonom prestao je da važi veliki broj planskih dokumenata, sada smo u situaciji da je bolje da imamo bilo kakav plan nego da ga uopšte nemamo. Ne mogu da kažem da sam u potpunosti zadovoljan kako je plan koncipiran iako smo dosta toga ispravili u odnosu na započeto, ali je bitno da grad nastavi da se razvija, da se u skladu sa PUP-om sagrade hoteli koji su planirani. Veoma sam skeptičan da će se Plan generalne regulacije Crne Gore donijeti u periodu koji je planiran”, naveo je Katić.

Ovo je vizija razvoja Herceg Novog

Zbog nedostatka planske dokumentacije nije bila moguća gradnja na većem dijelu teritorije opštine, što se sada omogućava, kao i usvajanje po skraćenom postupku DUP-ova koji su do sad čekali usvajanje PUP-a.

O značaju ovog dokumenta za dalji razvoj opštine, možda najbolje govori izvještaj Savjeta za reviziju (Ministarstva održivog razvoja i turizma) u kojem se, između ostalog, ističe: "vrlo ozbiljna vizija budućeg razvoja koja podrazumjeva, pored investicije od oko 3 milijardi eura, adekvatnu društvenu svijest i povoljan društveni ambijent, kao i snage koje je mogu realizovati”.

Tako je predviđena mogućnosti izgradnje podvodnog tunela Zelenika-Špiljice, čija bi vrijednost mogla iznositi i do 77,5 miliona eura. Lokalna obilaznica, u dužini od skoro 10,5 kilometara, sadržala bi tri mosta, dva tunela i dva vijadukta, a omogućila bi prevoz od Sutorine do Zelenike u roku od 10 minuta. Takva lokalna obilaznica koštala bi oko 22 miliona eura.

Kako bi se konačno rješio problem nedovoljnog broja parking mjesta, PUP-om je predviđena izgradnja devet garaža, na sljedećim lokacijama: Topla III, Topla kod MZ sa poslovnim centrom, kod Opštine, na Autobuskoj stanici, kod starog Zanatskog, kod hotela Plaža, na Dubravi i kod vrtića na Savini.

Na Luštici je planirana izgradnja luksuznih turističkih centara, a povezivanjem trajektnom linijom Luštica bi se, po prvi put, saobraćajno povezala sa gradskim jezgrom. Sa druge strane, u novskom zaleđu posebna pažnja posvećena je razvoju agro i etno turizma, dok je izgradnja hotela manjih kapaciteta predviđena za područje gradskog jezgra, sa akcentom na razvoj sportskog, zdravstvenog i kongresnog turizma.

Takođe, navodi se mogućnost ponovne izgradnje panoramskog lifta od Škvera do Španjole, sa dvije varijante rješenja-istočno i zapadno od tvrđave Forte Mare.

Površine Instituta Igalo zadržaće namjenu zdravstvenog turizma, dok bi kompleks Titove vile bio adaptiran u multifunkcionalni objekat kulture i nauke. Pored toga, Park oko Titove vile postao bi botanička bašta.

Na lokaciji sadašnje pijace u Igalu planirana je izgradnja stambeno poslovnog objekta sa garažom i zelenom pijacom, dok je na području PKB-a i Mješovitog u Zelenici planirana izgradnja poslovnog kompleksa, i izgradnja vrtića, kao i izgradnja šetališta od Lalovine do Mirišta.

Ovo su samo neki od mnogobrojnih projekata koji su našli svoje mjesto u ovom krunskom planskom dokumentu hercegnovske opštine. Već sada je jasno da će ovaj planski dokument, kao prostorni okvir, obezbijediti dugoočekivanu viziju razvoja Herceg Novog, koja će sa sobom donijeti i milionske investicije i povoljan ukupni društveni ambijent.

(PROMO)