ANB važna za izborni rezultat

Opozicija nema zakonsku mogućnost da učestvuje u izboru generalnog inspektora u ANB-u jer ga imenuje vlada
55 pregleda 46 komentar(a)
Milo Đukaović, Dejan Peruničić, Foto: Savo Prelević
Milo Đukaović, Dejan Peruničić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.02.2016. 06:43h

Opozicija nema zakonsku mogućnost da učestvuje u izboru generalnog inspektora u Agenciji za nacionalnu bezbijednost (ANB), jer šefove odjeljenja u Agenciji predlaže direktor, a imenuje vlada. U pregovorima o Sporazumu o stvaranju uslova za slobodne i fer izbore, opozicija, između ostalog, traži da učestvuje u izboru generalnog inspektora u Agenciji, kako bi time spriječila političku zloupotrebu tajne policije.

Funkcioner Demosa Zoran Miljanić tvrdi da su promjene u ANB-u u vrhu prioriteta pregovarača iz opozicije jer Agencija nije pretrpjela kadrovske i tehničke reforme.

“Agencija ima presudan uticaj na izborni proces i smatram da je u ANB-u mozak većine izbornih manipulacija i zloupotreba. Suštinski je važna kontrola službe od strane opozicije, i u slučaju da dođe do dogovora tehničko je pitanje da li bi to bilo preko generalnog inspektorata ili preko nekog drugog vida kontrole”, tvrdi Miljanić.

Opozicija traži da se u cilju vraćanja povjerenja u izborni proces, za generalnog inspektora izabere “dokazani profesionalac” koji će svima biti prihvatljiv. Zakonom o ANB-u predviđeno je da vlada predlaže direktora, ali je nadležna i za kadrovsku politiku, tako što mora potvrditi vrste unutrašnjih organizacionih jedinica Agencije i zvanja službenika, na predlog direktora. Vlada, prema zakonu, mora dati saglasnost i na unutrašnju organizaciju i sistematizaciju Agencije.

Podsjećajući da je dugogodišnji šef Agencije Duško Marković danas drugi čovjek Vlade i DPS-a, član Odbora za bezbjednost Nebojša Medojević upozorava da je jaka povezanost vladajuće partije i Agencije. Navodeći da je aktuelni direktor ANB-a Dejan Peruničić tokom karijere dokazao odanost DPS-u, Medojević tvrdi da je Agencija zadužena za prikupljanje podataka koje DPS koristi za “sistem sigurnog glasa”. Zbog toga se, smatra Medojević, promjene u toj službi ne mogu sprovesti bez smjena ljudi umiješanih u izborne zloupotrebe.

“Agencija je, uz birački spisak i dražavne medije, ključni faktor u sistemu izborinih krađa. Bez prekidanja te mreže operativnog rada, nema slobodnih izbora”, kazao je Medojević, navodeći da opozicija mora tražiti duboke rezove.

“Treba tražiti da se zamjenik direktora ANB-a imenuje od strane opozicije i da njegov mandat traje do okončanja izbora. To bi u prelaznoj vladi opozicija trebalo da uradi i da se odmah eliminišu sve aktivnosti protiv unutrašnjeg neprijatelja”, tvrdi on.

Zaboravili kako je Veljović “predavao” u kampu SAJ-a

Komentarišući parlamentarni dijalog opozicije i vlasti za održavanje fer izbora, Medojević je kazao da ga čudi što opozicionari ne traže kontrolu policije “iako su neki njeni funkcioneri bili umiješani u izborne neregularnosti”. Medojević je podsjetio na predavanje koje je bivši direktor policije Veselin Veljović održao u policijskom kampu na Zlatici uoči izbora u Mojkovcu 2013. godine.

“Opozicioni pregovarači su izgleda zaboravili kako je Veljović u kampu Specijalne antiterorističke jedinice Mojkovčanima objašnjavao kako da se uključe u kampanju na izborni dan i da tako pomognu Demokratskoj partiji socijalista da pobjedi na izborima. Da ne pominjemo visoke operativce ANB-a na proslavama u izbornim štabovima vladajuće partije, čije su slike mediji objavljivali”, tvrdi on.

Bonus video: