Sporazum o stvaranju uslova za slobodne i fer izbore spreman

“Računam da će petak biti dan konačnih odluka ili će možda trebati još malo vremena, ali kod svih je želja da to bude petak, imajući u vidu da protek vremena ne donosi nove pomake, a da donosi nove probleme u dijalog. Juče smo vidjeli kako je to bilo sa Tivtom”, naveo je Krivokapić
163 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Filip Roganović
Ranko Krivokapić, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 16.02.2016. 18:53h

Sporazum o stvaranju uslova za slobodne i fer izbore spreman je u načelu, a konačna odluka biće donesena u petak, kazao je predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić.

On je novinarima, nakog današnje sjednice Parlamentarnog dijaloga, kazao da su neke stvari dodali i precizirali, ali je, kako je objasnio, ostao određeni broj pitanja oko kojih se nijesu mogli dogovoriti.

Krivokapić je precizirao da će ta sporna pitanja biti predmet odluke Parlamentarnog dijaloga u punom sastavu koji će biti održan u petak, sa namjerom da se, kako je naveo, prema tim stvarima u konačnom odrede.

“Sporazum je spreman u načelu, sa spornim stvarima koje će biti obilježene, i politički subjekti će imati priliku da u ova dva dana obave konsultacije”, rekao je Krivokapić.

On je dodao da nije nemoguće da se nešto promijeni tog dana.

Prema njegovim riječima, nema širenja tema i novih pitanja i ispravki može biti u okviru postojećih formulacija.

“Računam da će petak biti dan konačnih odluka ili će možda trebati još malo vremena, ali kod svih je želja da to bude petak, imajući u vidu da protek vremena ne donosi nove pomake, a da donosi nove probleme u dijalog. Juče smo vidjeli kako je to bilo sa Tivtom”, naveo je Krivokapić.

Upitan koja su sporna pitanja u okviru parlamentarnog dijaloga, on je rekao da nije na njemu da precizira spornosti, nego da kaže da je najveći dio teksta usaglašen.

"To ne znači da će sporazum dobiti podršku, jer uvijek ostanu najteža pitanja i najvažnija sporna, u ovom slučaju takođe, među njima je jedan dio vrlo važnih pitanja“, pojasnio je Krivokapić.

On je ponovio da ništa nije dogovoreno, dok sve nije dogovreno.

"Ali u petak bi trebalo da bude sve dogovoreno ili da ne bude ništa. Ne isključujem mogućnost da bude malo pomjeranja“, poručio je Krivokapić.

Upitan da li, u slučaju da usvoje Sporazum u petak, ima dovoljno vremena da se to sve sprovede u djelo, on je kazao da su rokovi sporazumom predviđeni za lex specialis, za eventualno izbor novih članova Vlade i za popunjavanje tih mjesta.

Krivokapić smatra da je glavni problem nepovjerenje, a ne rokovi.

"Ako bi se kroz sve radnje koje se budu sprovodile u slučaju političkog dogovora iskazala dobra volja, i ne bude otpora za sprovođenje dogovorenog, onda su rokovi manje bitni, čak i vrijeme trajanja“, ocijenio je Krivokapić.

On je naveo da, ako ima otpora, onda će i male stvari izazivati dodatno nepovjerenje.

"Potencijalno i u slučaju spajanja i dogovoranja, to može izazvati raspad vrlo brzo“, zaključio je Krivokapić.

Bonus video: