Ombudsman o performansu Alternative: Osuda ponašanja kojim se krše standardi

On smatra da je tolerancija u isticanju i saopštavanju različitih mišljenja nužna
8 komentar(a)
šućko baković, Foto: Boris Pejović
šućko baković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 16.02.2016. 14:11h

Zaštitinik ljudskih prava i sloboda osudio je sve vrste ponašanja kojima se prelaze standardi zagarantovanih ljudskih prava i podsjetio na nužnost tolerancije u isticanju i saopštavanju različitih mišljenja.

U reagovanju na performans nevladine organizacije Alternativa čiji su predstavnici dolazili u nedjelju na kućnu adresu lidera Pozitivne Crne Gore Darka Pajovića i ugrozili njegovu privatnost, zaštitnik Šućko Baković je osudio sve vrste ponašanja i izražavanja mišljenja kojima se prelaze standardi zagarantovanih ljudskih prava.

On je konstatovao da je nastavljen trend neprimjerenog načina izražavanja mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji.

Baković je, kako se navodi, ranije apelovao da se prestane sa primitivnom i uvredljivom kampanjom i da se uvide loše posljedice takvog djelovanja na ukupne demokratske procese u državi.

„Na žalost, ukazivanja i osude različitih relevantnih društvenih aktera nisu bili djelotvorni jer se taj trend nastavio, prelaskom iz virtuelnog u realni svijet“, rekao je Baković.

On smatra da je tolerancija u isticanju i saopštavanju različitih mišljenja nužna.

Baković je podsjetio na pozitivnu obavezu države da spriječi akte i radnje kojima se zadire u privatni život, narušava integritet porodica i porodičnog doma, uznemiravaju građani samo zbog njihove političke ili javne profilacije, koja je ustavom zagarantovana kao posebno pravo.

„Bilo bi mnogo korisnije da svi oni koji posežu za takvim sredstvima ophođenja budu svjesni nedozvoljenosti takvog ponašanja, a to je ključni zadatak svih društvenih faktora u državi, uključujući političke partije i civilno društvo“, ocijenio je Baković.

On očekuje da nadležni državni organi postupaju u skladu sa ovlašćenjima i poziva sve političke aktere i subjekte koji su uključuju u političke procese, da politički aktivizam sprovode na za to adekvatnim mjestima i primjeren način.

„Postoji mnogo načina za kreativno izražavanje mišljenja koja ne ugrožavaju bilo čije i bilo koje zagarantovano pravo“, poručio je Baković.

Bonus video: