Rudović: Vujanović poziciju predsjednika CG sveo na nivo tehničkog lica

Rudović je kazao da je Vujanović raspisao izbore u Tivtu, a da nije ni pokušao da čuje što o tome misle predstavnici opozicije i učesnici parlamentarnog dijaloga, koji već dva i po mjeseca pokušavaju da postignu sporazum o uslovima za organizovanje slobodnih i fer izbora
53 pregleda 26 komentar(a)
Neđeljko Rudović, Foto: Građanski pokret URA
Neđeljko Rudović, Foto: Građanski pokret URA
Ažurirano: 16.02.2016. 13:19h

Član Koordinacionog odbora URA Neđeljko Rudović kazao je da je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović poziciju predsjednika CG sveo na nivo tehničkog lica.

Rudović je kazao da je Vujanović raspisao izbore u Tivtu, a da nije ni pokušao da čuje što o tome misle predstavnici opozicije i učesnici parlamentarnog dijaloga, koji već dva i po mjeseca pokušavaju da postignu sporazum o uslovima za organizovanje slobodnih i fer izbora.

"Dok se vode pregovori o tome kako da predstavnici opozicije dobiju mogućnost da kontrolišu i spriječe očigledne zloupotrebe DPS-a i na državnom i na opštinskom nivou, Vujanović iznenada, kao da ne boravi u Crnoj Gori, zakazuje izbore u Tivtu za 17. april. Time Vujanović minira i dovodi u pitanje eventualni sporazum o slobodnim izborima jer se pojačava sumnja da neki u DPS-u neiskreno pristupaju dijalogu i da im je cilj da nastave po starom sistemu bezobrazne zloupotrebe imovine i novca građana Crne Gore za kupovinu glasova i održavanje DPS-a na vlasti po cijenu daljeg urušavanja crnogorskog društva i crnogorske ekonomije", kazao je Rudović.

Rudović u saopštenju dodaje da se Vujanović ponio kao da nije odavde i kao da nije upoznat da je "recept DPS-a iz afere Snimak već počeo da se primjenuje u Tivtu, što tamošnje izbore u startu čini spornim."

"Vujanović kao da nije vidio da se u Opštini Tivat dešava nova sistematizacija radnih mjesta, daju otpremnine, kreću predizborna zapošljavanja i dijeli 140 stanova radi kupovine glasova ili da je lokalna vlast u budžetu za izbornu 2016. za "pozajmice i kredite" planirala 150.000 eura, duplo više nego u 2015. godini. Tačno je da je Vujanović raspisao izbore jer Zakon nalaže da oni moraju biti održani do 17. aprila, ali je tačno i da izborni zakoni u ovom momentu nijesu primjenjivi. Osim što je DPS pripremio ambijent i uveliko sprovodi koncept "danajskih darova" za dobijanje glasova, Državna izborna komisija još nije sposobna da radi svoj posao. Sama je priznala da u ovom momentu nije obezbijeđena potpuna primjena izbornih zakona, da nije donijela sva uputstva neophodna za sprovođenje izbora. Uz to, nije jasno da li su birački odbori obučeni da koriste uređaje za elektronsku identifikaciju birača, nema AFIS sistema... Isti je slučaj sa Agencijom sa antikorupciju koja je pod osnovanom sumnjom da je pod kontrolom DPS-a, a treba da kontroliše moguće zloupotrebe prilikom finansiranja izbornih lista. Vujanović, koji bi trebalo da bude predsjednik svih građana i da smanjuje, a ne da produbljuje nepovjerenje sve ovo ignoriše i demonstrira nedopustiv pristup crnogorskoj zbilji. Očekivali smo da će pozvati i saslušati predstavnike opozicije, pa onda razmisliti o modelu odlaganja izbora u Tivtu, koji nije teško pronaći. Umjesto toga je, u ovom slučaju, poziciju predsjednika CG sveo na nivo tehničkog lica", zaključio je Rudović.

Bonus video: