Rezultati zavise od profesionalizma i volje

Van den Dul kaže da konstruktivan dijalog između partija sa ciljem rješavanja razlika i stavljanjem budućnosti Crne Gore na prvo mjesto treba da doprinese rješavanju ovih problema
74 pregleda 2 komentar(a)
Henk van den Dul (novina)
Henk van den Dul (novina)
Ažurirano: 08.02.2016. 15:30h

Pronalaženje rješenja za trenutnu političku situaciju je na Vladi i parlamentarnim partijama, a u konstruktivnom dijalogu partija mora se na prvo mjesto staviti budućnost Crne Gore, kazao je ambasador Holandije u Crnoj Gori i Srbiji Henk van den Dul.

Van den Dul, ambasador zemlje koja je početkom januara preuzela predsjedavanje Savjetom Evropske unije, u intervjuu “Vijestima” elektronskom poštom, rekao je da za postizanje mjerljivih rezultata u borbi protiv kriminala i korupcije treba vremena, ali i profesionalizma i volje.

Kako komentarišete političku krizu u Crnoj Gori? Kako vidite izlaz iz ove situacije? Da li to može uticati na evropske integracije Crne Gore i kako? Da li bi Crna Gora došla u ovu poziciju da je pravno i politički riješeno pitanje afere “Snimak” koje traži EU i Evropska komisija?

Pronalaženje rješenja za trenutnu situaciju je na Vladi i političkim partijama u parlamentu. Konstruktivan dijalog između različitih partija sa ciljem rješavanja međusobnih razlika i stavljanje budućnosti Crne Gore na prvo mjesto treba da doprinese rješavanju ovih problema. Kao zemlja kandidat za članstvo u EU Crna Gora će morati da ispuni neophodne političke kriterijume. Jedno od ovih pitanja koje trenutno zaslužuje pažnju imajući u vidu predstojeće izbore u 2016, a koje je takođe naglašeno od strane Evropske komisije, je potpuno sprovođenje novih izbornih zakona usvojenih 2014.

EU i EK uporno ukazuje da Crna Gora mora ostvariti mjerljive i održive rezultate u borbi protiv kriminala i korupcije, posebno na visokom nivou. Kako ocjenjujete dosadašnji rad VDT i Specijalnog tužilaštva? Kakva su vaša dalja očekivanja od VDT i specijalnog tužioca? Kakva su vaša očekivanja od sudstva?

EU ostaje vjerna pristupu da se prvo rješavaju suštinski problemi, što stavlja vladavinu prava u centar procesa proširenja. Crna Gora je napravila bitne korake u poboljšanju zakonodavnog okvira i uspostavljanju solidnog institucionalnog okvira kako bi se jačala borba protiv organizovanog kriminala i korupcije. Pozitivni koraci su načinjeni u saradnji tužilaštava sa civilnim sektorom i povećanju transparentnosti rada tužilaštva. Kako su uspostavljene nove institucije, Specijalno tužilaštvo i Agencija za sprečavanje korupcije, pažnju sada treba usmjeriti na njihovo jačanje i postizanje održivih rezultata. Postizanje mjerljivih rezultata zahtijeva vrijeme i zavisiće od profesionalizma, volje i proaktivnog stava, ali takođe i od poboljšanja saradnje između svih aktera u takozvanom pravosudnom lancu u krivičnom postupku, posebno između tužilaštava i policije.

Iz ugla Holandije, koji su najveći izazovi za Crnu Goru u 2016?

Crna Gora ulaže mnogo truda u započete reforme. Sprovođenje usvojenih izmjena ostaje ključno. Na primjer, važne ustavne promjene iz 2013, kojima su usvojeni krucijalni zakonski uslovi za jačanje nezavisnosti, efektivnosti i efikasnosti sudskog sistema. Jačanje operativne nezavisnosti institucija, kao što su vrhovni državni tužilac i ombudsman ostaje važno, kao i vidljivi rezultati na polju borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala. Takođe će biti važno prevazilaženje izazova u medijima, kao što su polarizacija, nedostatak jasnih etičkih standarda i finansijski uticaj. Holandija ostaje posvećena namjeri da i politički i finansijski pomogne Crnoj Gori u suočavanju sa ovim izazovima.

Da li Holandija planira da otvori ambasadu u Crnoj Gori? Zašto u Crnoj Gori nema investicija iz Holandije? U kojim oblastima vaša država i Crna Gora sarađuju i da li Holandija realizuje ili planira neke aktivnosti sa Vladom, civilnim sektorom...?

U ovom momentu nemamo planove da otvorimo ambasadu u Podgorici. Ali budite sigurni da ja i moj tim svoje akreditacije u Crnoj Gori shvatamo veoma ozbiljno, teško da prođe jedna sedmica bez posjete vašoj državi iz naše ambasade. Holandija je prisutna u crnogorskoj ekonomiji na nivou koji trenutno reflektuje interese naših kompanija u državi. Trenutno imamo holandsku kompaniju u Bijeloj - AZALEA Maritime, koja već 15 godina uspješno funkcioniše u obučavanju pomoraca i obezbjeđuje usluge ljudima širom svijeta. Doduše, troškovi ulaska za većinu kompanija su relativno visoki, uzimajući u obzir njihovo znanje o crnogorskom tržištu i njegovoj ograničenoj veličini. Nije iznenađenje da kompanije radije biraju veća tržišta, sa poznatijim pravnim okvirom, kao što su Poljska ili Rumunija. Obezbjeđivanje pouzdanog i predvidljivog zakonskog okruženja je najbolji način da privučete naše kompanije i vjerujem da će, kako Crna Gora bude napredovala na putu EU integracija, više holandskih investitora pokazati interesovanje. Trenutna bilateralna saradnja sa Crnom Gorom je na nivou 60 miliona eura. Kada se gleda proporcionalno broju stanovnika, to je skoro isto kao sa Srbijom gdje je saradnja na nivou 500 miliona.

Vjerujem da možemo i da ćemo da podignemo brojke u trgovini, u ovom momentu je važno da Crna Gora nastavi sa reformama i jača vladavinu prava, naročito u korporativnim sporovima. Kada su u pitanju međuvladini projekti, iskoristio bih priliku da naglasim da je Holandija istinski posvećena jačanju institucionalnih kapaciteta Crne Gore u oblasti javnih finansija.

Trenutno završavamo dvogodišnji bilateralni program tehničke saradnje između naša dva ministarstva finansija. Cilj projekta je da ojača crnogorske kapacitete u problemima kao što je programiranje budžeta. Kao što možda znate, Crna Gora je članica naše konstituence u Međunarodnim finansijskim institucijama. To nam je pomoglo da stvorimo blizak odnos i omogućilo da prije par nedjelja Ministarstvu finansija Crne Gore ponudimo novi program pomoći. Spremni smo i da podržimo napore u jačanju kapaciteta Centralne banke Crne Gore, ukoliko Centralna banka to želi.

U prioritetima holandskog predsjedavanja nije proširenje EU. Zašto?

Preuzimamo predsjedavanje Savjetom EU u jednom veoma komplikovanom i izazovnom momentu, sa ogromnim brojem drugih “prioriteta” koji zahtijevaju pažnju i rješenja. Na proširenje gledamo kao na bitan proces koji traje, a zaslužuje i zahtijeva naporan rad. Kao predsjedavajući relevantnim forumima u Briselu mi smo posrednici, potpuno posvećeni planu proširenja i spremni da ga vodimo naprijed. Brzina tog procesa, doduše, ne zavisi od nas već od država kandidata, vi ste na mjestu vozača! Od svih država koje trenutno imaju za cilj da dođu do članstva u EU, Crna Gora je na čelu sa 22 otvorena i 2 privremeno zatvorena poglavlja. Tokom našeg predsjedavanja Savjetom EU očekujemo da Crna Gora nastavi sa politikom reformi i pokaže opipljive rezultate njihovog sprovođenja. Ukoliko to bude slučaj, Crna Gora će u holandskom predsjedavanju dobiti odanog i pouzdanog prijatelja.

Netransparentno vlasništvo i uticaj na medije su problemi

Činjenica da je Izvještaj o napretku bio tako kritičan, kao i činjenica da Crna Gora posljednjih godina pada na nezavisnim indeksima - sa 54. pozicije u 2008. godini na 114. mjesto u 2015 - su zabrinjavajuće. Zakoni o medijima u Crnoj Gori se smatraju dobrim, ali izazov je primijeniti zakone, kao i u mnogim drugim državama u regionu. Valjano sprovođenje zakona će doprinijeti jačanju medijske scene i slobode u Crnoj Gori.

Problemi kao što su, na primjer, netransparentost vlasništva medija, finansiranje medija i reklamiranje u medijima se moraju rješavati. Nasilje nad novinarima je posebna briga i mnogo više mora biti urađeno kako bi se otkrili i osudili izvršioci napada na novinare. Holandija pridaje veliki značaj slobodi medija i slobodi izražavanja, tako da će naša ambasada nastaviti posmatranje medijske scene u Crnoj Gori. Fokusiranje na situaciju u medijima kroz poglavlje 23 ostaje od najveće važnosti.

Bonus video: