Znaju da moraju sa DPS, ali bojkotuju dogovore

174 komentar(a)
Demokratski front, Foto: Savo Prelević
Demokratski front, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.02.2016. 07:47h

U Demokratskom frontu (DF) su svjesni da prelazna vlada ne može biti formirana bez DPS-a, iako bojkotuju sastanke opozicije i dijalog lidera partija jer se na njima, kako su više puta govorili, ne priča o prelaznoj već o rekonstrukciji vlade čiji je DPS stožer.

U odgovoru DF-a kojim su odbili učešće na sastanku opozicije koji je organizovao Demos, iz tog političkog saveza su naveli da na sastanak neće doći “jer je tema sastanka povezana sa pregovorima o rekonstrukciji aktuelne vlade koja je, po mišljenju DF-a, izgubila svaki demokratski legitimitet i koja je formirana krađom na parlamentarnim izborima, a opstaje političkom korupcijom u Parlamentu”. U tom odgovoru, koji je objavio IN4S, navodi se i da će, u zavisnosti od epiloga pregovora o rekonstrukciji aktuelne vlade Mila Đukanovića, koji opozicija vodi u okviru dijaloga u Skupštini, pod rukovodstvom Ranka Krivokapića, zavisiti i buduće odluke i inicijative Fronta. “DF ostaje otvoren za ozbiljne razgovore o jedinstvenog odgovoru opozicije u borbi za fer i slobodne izbore, koje jedino može organizovati nova prelazna vlada”, navodi se u odgovoru Predsjedništva DF-a. Front u tom odgovoru prvi put nije pominjao proteste, iako su u svakom ranijem saopštenju pozivali na vaninstitucionalno djelovanje tvrdeći da je to jedini način da se smijeni vlast.

Objašnjavajući način na koji su odbili da učestvuju na sastancima opozicije, funkcioner DF-a Slaven Radunović ocijenio je da kada bi prelazna vlada mogla da se formira bez DPS-a, to bi bilo najefikasnije rješenje za demontiranje sistema krađe i korupcije, ali je dodao da, s obzirom na stav Pozitivne, to očigledno nije moguće. “Jasna je pozicija DF-a. Nas zanima isključivo pad vlade Đukanovića i formiranje prelazne vlade od parlamentarnih stranaka po principu koministara”, kazao je on “Vijestima”. Radunović je u oktobru na Fejsbuku pisao da će u prelaznoj vladi biti i DPS, jer opozicija nema dovoljno mandata da izglasa takvu vladu bez Đukanovićeve partije, i da, ukoliko bi imali dovoljno mandata za takav potez ta vlada ne bi bila prelazna, već regularna, nova vlada.

On je juče rekao da prelazna vlada, nakon pada aktuelne, ne bi zavisila od premijerove volje da nekom nešto da ili ne da, već bi se u razgovore ušlo s potpuno novih pozicija. “Naravno, za “mastermajnda” svih izbornih krađa i čovjeka koji je osnovni razlog za višemjesečne proteste, u takvoj vladi ne može biti mjesta. Tako je bilo u oktobru, tako je danas i tako će biti i ubuduće”, zaključio je Radunović.

Bonus video: