Đurović: Podstiču se investitori da rade „šta i kako hoće“

Šimrak je podsjetio da kompanija Carine koja je 2008. godine kupila imovinu Južnog Jadrana, kada je , kako upozoravaju i manjinski akcionari, trgovala sama sa sobom, još nije platila porez na promet
60 pregleda 3 komentar(a)
SO Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
SO Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 04.02.2016. 14:38h

Odluku o izmjenama DUP-a Blace Jošice u Bijeloj, za lokalitet gdje je u toku gradnja novog hotela Park, na današnjoj sjednici lokalnog parlamenta kritikovali su opozicioni odbornici sumnjajući da u tome ima elemenata krivične odgovornosti.

Iz sekretarijata za prostorno planiranje, izgradnju, komunalne djelatnosti i zaštitu životne sredine odgovoreno je da investitor ima sve potrebne dozvole i da hotel Park gradi u skladu sa planovima.

Podsjećamo da podgorička firma Carine vlasnika Čedomira Popovića, u Bijeloj gradi hotel sa 4 zvjezdice koji bi 1. juna trebalo da primi prve goste.

Odbornica SNP Danijela Đurović ističe da se detaljni urbanistički planovi donose isključivo na osnovu zahtjeva i potreba investitora, pri tom ne sagledavajući interes šire zajedniče, čime podstiču investitore da rade “šta i kako hoće”.

“Odluka o izmjenama DUP Blace Jošica koja će investitoru preduzeću Carine omogućiti dogradnju još oko 3.000 kvadrata hotelskog objekta, služi samo da “se neko zakonski pokrije, a građanima zamažu oči”, ustvrdio je odbornik SDP Dragan Šimrak.

Šimrak je podsjetio da kompanija Carine koja je 2008. godine kupila imovinu Južnog Jadrana, kada je , kako upozoravaju i manjinski akcionari, trgovala sama sa sobom, još nije platila porez na promet od 900 hiljada eura, od kojih pola miliona eura pripada Opštini Herceg Novi. On je tražio da se usvajanje odluke o izmjenama DUP a Blace Jošica odloži za sedam dana i ako u tom periodu Carine plate porez koji duguju Opštini, odbornici SDP će podržati odluku.

Investitor u Bijeloj gradi Park u skladu sa dozvolom resornog Ministarstva, objasnio je načelnik Sekretarijata za prostorno planiranje, izgradnju . komunalne djelatnosti i zaštitu životne sredine Mladen Kadić.

On je bio izričit da nije riječ o “koruptivnim radnjama, nego da se poštuje Prostorni plan Opštine". Kada izmjene plana budu usvojene investitor će kod Ministarstva pokrenuti inicijativu za dozvolu za gradnju dodatnih 3000 kvadrata i nastaviće da gradi – objasnio je Kadić.

On je naveo i da su vrijedne biljke iz parka na kome se gradi hotel “sačuvano u kompletu, a biljke dislocirane u skladu sa propisima”.

SO je nakon duže rasprave usvojila informaciju o realizaciji prošlogodišnje turističke sezone sa anketom turista. Odbornici su isticali problem buke, izlijevanja fekalija po javnim površinama i plažama i nečistoću grada i tražili da se ti nedostaci otklone do početka ovogodišnje turističke sezone.

Jednoglasno su prihvaćen predlog nezavisnog odbornika Mirka Mustura da SO obaveže nadležne organe lokalne uprave i TO da u najskorije vrijeme organizuju sastanak sa predstavanicima turističke privrede, predstavnika svih komunalnih preduzeća čiji je osnivač Opština, predstavnika MZ i drugih zainteresovanih subjekata na kome bi se izvršila analiza prethodne i dali predlozi za ovogodišnju sezonu.

Zapisnik sa ovakovog sastanka bi predstavljao smjernice SO šta treba dalje raditi u cilju pripreme sezone. Usvojen je takođe jednoglasno i negov drugi predlog da se do početka turističke sezone, na svakom skupštinskom zasjedanju raspravlja o pripremi za sezonu.

Na opšte odobravanje naišli su i pisani predlozi i diskusija predsjednika Udruženja turističkih agencija Herceg Novog, Ilije Budeča o aktivnostima koje treba preduzeti da bi se unaprijedio turizam u najvećem bokeljskom gradu.

Skupština je glasovima vladajuće koalicije razrješila i imenovala nove članove u odborima direktora “Čistoće”, Gradskog muzeja i Galerije, kao i Gradske biblioteke i čitaonice. Prije početka sjednice povučen je predlog za imenovanje Mladena Ivanovića u Odbor direktora Parking servisa, zbog mogućeg konflikta interesa.

Bonus video: