Đukanović prihvatio predlog Pozitivne

Đukanović je kazao da je zbog toga spreman da opoziciji ponudi mjesta u MUP-u, Ministarstvu rada, poljoprivrede i finansija, kao i potpredsjednicko mjesto u Vladi
105 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.01.2016. 21:13h

Premijer Milo Đukanović spreman je da prihvati predlog Pozitivne Crne Gore i predstavnicima opozicije ustupi resore u četiri ministarstva i potpredsjedničko mjesto.

On je objasnio da je razumio da je najveći problem birački spisak i zloupotreba državnih resursa tokom izbornog procesa.

Đukanović je kazao da je zbog toga spreman da opoziciji ponudi mjesta u MUP-u, Ministarstvu rada, poljoprivrede i finansija, kao i potpredsjedničko mjesto u Vladi.

On je kazao da to mogu biti ministarska, ili mjesta pomoćnika ministra sa dodatnim ovlašćenjima.

Đukanović je pozvao da zajedno "osmislimo mehanizme kontrole"

Đukanović je pozvao da zajedno "osmislimo mehanizme kontrole".

Pozitivna je trazila polučasovnu pauzu prije glasanja.

Predsjednik Skupštine i lider SDP-a Ranko Krivokapić kazao je da njegova partija neće dati podršku Vladi.

"Kakav god tražili odgovor, jasno je da postoji politička kriza i pitanje da li ova Vlada ima podršku. Zato smo sjeli za sto. Vlast koja je sigurna u svoju pobjedu, ne bježi od slobodnih izbora. Pregovori su išli dijalog je išao, napravljen je udar na parlamentarizam po prvi put u posljednjih 25 godina. Po prvi put Vlada pravi većinu pod sumnjom političke korupcije i to je korak nazad. Ne može se izbjeći da se dogovaramo oko fer izbora. SDP je jedini politički subjekat na istom političkom programu od 90-ih do danas. NATO je dokaz da smo došli do stabilnosti. Ne postoji bolja odbrana Crne Gore od demokratije", rekao je Krivokapić.

Krivokapić je rekao da je Vlada krenula u preuzimanje jedine institucije koja je slobodno donosila odluke.

"Ovaj parlament nema smisla ako donosi sve odluke koje Vlada predlaže. Ovih dana se dešava pokušaj podjela da bi se sa njima vladalo. Građani hoće slobodne i fer izbor. Vlast koja to ne želi može da odloži izbore, ali ne može da opstane. Pobjede koje nijesu izraz volje građana, neće se moći desiti. Imamo odgovornost više da otvorimo prostor dogovora, imamo mali prostor koji moramo uhvatiti narednih dana. Etiketiranje nije politika za budućnost Crne Gore. U svim našim familijama ima i partizana i četnika. Ko misli proglasiti SDP za četnike, taj ima problem, a nema rješenje za postojeće probleme", kazao je Krivokapić.

SDP, kaže Krivokapić, vjeruje u Crnu Goru ozbiljne političke elite.

"Vjeruje li se sudstvu, nama u parlamentu, Vladi? Ne, mi se ne možemo dogovoriti da izađemo na izbore. Tu je istina koju nosim sa SDP-om, koju smo odlagali da bi bili pod sigurnim krovom. Je li bilo pametno, vidjećemo. Znamo zašto možemo, a zašto ne biti krivi. Nezavisnosti nema ako nemate resurse. Ovo je opasnije nego što izgleda, vodi u totalnu podjelu Crne Gore. Bez slobodnih izbora nećemo dalje ići. Imamo još prostora da pokušamo da napravimo zaokret ka dogovoru za fer i slobodne izbore. Čija će biti inicijativa nije bitno, bitni su rezultati", rekao je Krivokapić.

Šef poslaničkog kluba DPS-a Tarzan Milošević je rekao da je pokretanje postupka o povjerenju Vladi dobar potez za otvaranje i vođenje dijaloga. On je istakao da se ne može glasati protiv rezultata Vlade "koji su neopsrni".

Mladen Bojanić ispred Kluba nezavisnih poslanika poručio je da ova Vlada nema njihovu podršku.

"Mi danas glasamo o Vladi Mila Đukanovića, tamo nema nikog iz opozicije, tako da smo rasčistili tu situaciju. Pad Vlade neće ugroziti evropski i NATO put. Padom Vlade ne mijenjamo narod i poslanike. Došli smo u situaciju da opoziciona stranka daje mogućnost da premijer sam odluči hoće li da mu padne Vlada. To je apsurd", rekao je Bojanić.

Bojanić je kazao da Vlada promoviše nedolično ponašanje njenih ministara

On je istakao da Vlada treba da padne jer jedan od konstituenata vlasti kaže da ona ne treba da dobije podršku.

Dodao je da Vlada promoviše nedolično ponašanje njenih ministara.

Šef poslaničkog kluba SNP-a Aleksandar Damjanović rekao je da Vlada nije odgovorila zadatku, niti ispunila očekivanja građana, te da zato ne smije dobiti povjerenje poslanika.

"Glas za nepovjerenje Vladi je glas koji dovodi do stabilnosti u ovoj državi. Glas za povjerenje to neće omogućiti. Đukanoviću, rekao sam da je relevantno ono što imate u podršci 44 poslanika iz 2014. godine. Biće interesantno da li ćete po prvi put u 25 godina, biti u prilici da prihvatite svojevrsnu ucjenu da biste izbrojali do 42, a to ćemo uskoro vidjeti", istakao je Damjanović.

Damjanović je pozvao ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića podnese ostavku na tu funkciju.

"Šizofrena je situacija da u Vladi sjedi čovjek iz stranke koja je ne podržava", rekao je Damjanović.

On je poručio poslanicima koji će glasati protiv Vlade, ali i onima iz DF-a koji protestuju ispred Skupštine, da neće odustati od zahtjeva da se stvore uslovi za fer izbore i da to radi nova Vlada koja će biti sastavljena od svih parlamentarnih partija.

Lider Pozitivne Darko Pajović kazao je u završnoj riječi da će njegova partija glasati za povjerenje Vladi Đukanovića ukoliko budu uvaženi zahtjevi iz plana za prevazilaženje političke krize.

"Dva osnovna cilja koja su pred državom su kontinuitet evroatlanskih integracija i vraćanje povjerenja u izborni proces. Vladajuća elita zloupotrebljavala je državne interese, ogroman teret odgovornost leži na njih koji su u spoljnopolitičkom kursu uspješno vodili ovu zemlju. Ali unutrašnju politiku su vodili pogrešno i doveli je do raslojavanja. Cilj koji smo postavili je politička stabilnost koja je potrebna za integracione procese. Mislim da smo dužni građanima obezbjeđivanje uslova za fer i demokratske izbore. Cilj koji smo postavili je da jačamo ovu državu, da je vode bolje od onih koji su trenutno tu. Ali ne tako što ćemo sve srušiti u temelju", rekao je Pajović.

On je kazao da "ako želimo promjene, moramo pokazivati demokratske iskorake".

"Kontrola biračkih spiskova i trošenja državnih resursa, jedan je od naših ciljeva. Ponudili smo opoziciji da preuzmemo odgovorsnost. Uđimo u insitucije sitema, kontrolišimo stvari koje nisu dobre i preuzmimo odgovornost za njihovo rješavanje. Govorim o realnim kategorijama, a to je da su nam potrebne suštinske promjene. Ja bih pojedince molio da na trenutak zaboravimo političke razlike, a evidentno je da nas NATO integracije razdvajaju, a mi ne možemo zanemariti državne interese. Mi nudimo plan koji nas spaja. Poziv i vlasti, a još više opoziciji: izdignemo iznad partijskih interesa, sujeta i zajedno krenemo u nešto što je dobro za sve nas. Ukoliko budu uvaženi naši postulati daćemo podšku Vladi", rekao je Pajović.

Šef poslaničkog kluba Bošnjačkog saveza Suljo Mustafić ocijenio je da ne treba pridavati političku dramatiku ovom pitanju.

"Očekujemo da aktuelna Vlada dobije podrške upravo zbog vanjskih ciljeva, tj. integracija. Bošnjačka stranka odluku zasniva na vlastitim uvjerenjima, odgovorni prema svim Bošnjacima i ostalim građanima Crne Gore", kazao je Mustafić.

On jedodao da je Bošnjačka stranka jedini potvrđeni legitimisani politički subjekt bošnjačkog naroda.

Ljerka Dragićević iz HGI-ja je rekla da su spremni da dijele sa Vladom i dobro i loše.

Genci Nimanbegu rekao je da želi dati glas za Vladu u čijem djelovanju je učestvovao.

"U ovoj državi treba svi da se osjećaju kao u svom domu", rekao je Nimanbegu.

Predsjednik kluba poslanika FORCA, AA, HGI i LPCG Andrija Popović rekao je da će LP glasati za "za povjerenje Vladi i njeno djelovanje u punom kapacitetu do redovnih izbora zbog poštovanja predizbornog i postizbornog dogovora sa koalicionim partnerima".

Nik Đeljošaj rekao je da Albanci nijesu u potpunosti zadovoljni, te da Vlada treba više da im se posveti.

Nik Đeljošaj rekao je da Albanci nijesu u potpunosti zadovoljni, te da Vlada treba više da im se posveti

On je predložio da Pozitivna u plan uvrsti sljedeće zahtjeve:

"Izbori za SO Tuzi do kraja godine, vratiti Albancima izborna prava i da Vlada mora imati ministra iz albanskih partija", rekao je on.

Lekić: Sumnjivo što se Pajović još nije izjasnio

Premijer Crne Gore, Milo Đukanović kazao je ranije danas da na dnevnom redu Skupštine, nije predlog Pozitivne Crne Gore, već da se radi o povjerenju Vladi.

Poslanik SNP-a, Aleksandar Damjanović pitao je predsjednika Pozitivne Crne Gore, da li je predlog "alibi" da se glasa za povjerenje Vladi.

Pajović je odgovorio da će se Pozitivna izjasniti poslije izavršnog izlaganja Vlade.

Kada je u pitanju glasanje o povjerenju Vladi, lider Demosa Miodrag Lekić je rekao da je situacija jasna, ako su ostali opozicioni svi koji su to bili dosad.

"Ne pravimo bal vampira, zatvoreni poker, nego se izjasnimo! Velika je odgovornost na poslanicima Pozitivne. Ja njima ne dajem savjet, večeras nastojim da imam strpljenja. Upozotravam ih na odgovornost koju imaju i tražim da ne glasaju za povjerenje Vladi. U tom slučaju imamo šansu da stvorimo novu parlamentarna većina. Pozitivna bi imala tu ima aktivnu ulogu", rekao je Lekić.

On je dodao da je sumnjivo to što se Pajović još nije izjasnio kako će glasati u parlamentu.

"Nije pretenzija da se na ikoga utiče, ili da se uči. Radi se o javnoj odgovornosti. Treba da se spremimo da preuzmemo javnu odgovornost. Evo tri dana Pajović se nije opredijelio kako će glasati o povjerenju Vladi i to je sumnjiva stvar. Smatra da će biti to biti politički skandal, nego poremećaj da više niko neće pomisliti da je Pozitivna opoziciona partija. Ako neka opoziciona partija glasa za Vladu, onda ona više nije opoziciona", istakao je Lekić.

Pajović mu je odgovorio da je jasno kazao stav partije i "šta ćemo i kako "pritisnuti"".

"Imate javan dokument, ako bude garancija na njega pritisnućemo DA, ako ne bude onda NE. Imate pravo da savjetuje, ali dozvolite da i mi imamo naš stranački i državni interes. Ovo je naša zajednička ponuda iz februara 2014. godine. Ovaj koncept nudi ono što svi želimo: slobodni i fer izbori i kontrola nad onim što smo smatrali da je u prethodnom periodu bio problem", rekao je Pajović.

Jasavić: Donijećemo pravednu odluku, jer znamo šta je činila i vlast i opozicija

"Pravde nema ako nema poštenih i fer izbora. Kad vlast nije dobra na poštenim izborima, narod jeste gladan. Iz zemlje se iseljavaju oni o kojima nijeste dobro brinuli- ni vi ni SDP", poručila je Jasavić premijeru Milu Đukulanoviću.

Poslanica Pozitivne je izjavila da se Crna Gora nalazi u parlamentarnoj krizi. Jasavić je podsjetila da je Pozitivna CG otkrila jednu aferu, al da nude rješenje za izlazak iz krize.

"Taj plan nudi da opozicija uđe u Vladu i kontrolišu vas. To nijesmo uradili samo zbog Pozitivne, nego i zbog opozicije i DPS i SDP-a. Ovaj plan nije nije pobjednički ni gubitnički. Ovo nije vrijeme za ćeranje po Crnoj Gori. Ovaj plan nudi da više nema podjela na vaše i naše, da se iz države ćeraju popovi, dok se kriminalci puštaju u zemlju i uz velike počasti dočekaju", kazala je Jasavić.

Poslanica Pozitivne je izjavila i da će njena partija glasati pravedno "po sopstvenom stavu".

"Donijećemo pravednu odluku, jer znamo šta je činila i vlast i opozicija. Danas ćemo glasati po savjesti. A vi ukoliko imate sluha za zahtjeve otvorite vrata za one koji smatraju da su pametniji od vas kako bi odmjerili snagu sa vama. Glasaćemo za ne Vladi Đukanoviću ukoliko premijer ne shvati gdje je doveo Crnu Goru zajedno sa Krivokapićem. Ako shvati, onda ćemo vidjeti šta nam je činjeniti. Pozivam komplentu opoziciju da razmisle i ako im basta da preuzmu odgovornost i napravimo uslove za fer i poštene izbore", kazala je Jasavić.

Premijer Milo Đukanović je rekao da neće shvatiti kao izdaju to što je manja članica vladajuće koalicije SDP, odlučila da mu uskrati podršku.

Đukanović je u diskusiji s poslanikom SDP-a Izetom Bralićem, rekao da se iz bliske prošlosti prisjeća i drugačijih stavova do juče bivšeg koalicionog partnera.

Prethodno je Bralić saopštio kako razlaz sa DPS-om nije naknadna pamet, te da različiti stavovi na privatizaciju pojedinih preduzeća postojali od samog početka.

"Zašto napuštamo koaliciju? Sad kad smo dobili pozivnicu za NATO nema tog vezivnog tkiva zbog kojeg bi morali da se odreknemo principa koje mi u SDP-u smatramo preduslovom reformi. U Crnoj Gori se danas loše vlada", istakao je Bralić.

Sa druge strane, Đukanović je rekao da izlaganje Bralića pokazuje pravo na promjenu mišljenja. On je rekao da se sjeća drugačijih ocjena Bralića od prije nekoliko mjeseci.

"Beskrajno vjerujem u pravo svakog da otvori oči, spozna neku novu istinu i saopšti novo viđenje", rekao je Đukanović, navodeći da neće smatrati izdajom to što su u SDP-u promijenili mišljenje.

Premijer je rekao da ne prihvata ocjene da je vlada kriva za sudbinu svakog od 650.000 stanovnika. Bralić je, međutim, kazao da vladu ne podržavaju i zato što nema stratešku viziju.

Protekla dva dana diskusije u parlamentu obiljezile su žestoke optužbe Đukanovića i lidera SDP-a Ranka Krivokapića s druge strane.

Da bi Vlada dobila povjerenje potrebno je da je podrži 41 poslanik.

Premijer Milo Đukanović je, obrazlažući inicijativu Vlade za provjeru povjerenja, rekao da je neposredan povod ocjene visokih zvaničnika Socijaldemokratske partije (SDP) da, zbog gubitka političke podrške, Vlada ima tehnički karakter.

Đukanović je poručio da, nakon ove sjednice, neće biti mjesta za uloge onih koji su navikli da istovremeno budu vlast i opozicija.

Predsjednik Skupštine i SDP-a Ranko Krivokapić je kazao da Vlada traži podjele u parlamentu, poslušnike, a ne poslanike, koji neće glasati kao slobodni ljudi.

Galerija

Bonus video: