Jedinstvo opozicije prije radikalizacije

Uljarević kaže da je svaka koordinacija i jasnoća političke akcije od presudne važnosti za konačni rezultat i učinak opozicije
52 pregleda 44 komentar(a)
Miodrag Lekić, Aleksa Bečić, Žarko rakčević, Foto: Boris Pejović
Miodrag Lekić, Aleksa Bečić, Žarko rakčević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 24.01.2016. 15:29h

Lider DPS-a Milo Đukanović računa na nejedinstvo opozicije i ukoliko Pozitivna podrži Vladu u parlamentu opozicioni odgovor na taj scenario ne mora odmah da bude radikalan.

Lider URA Žarko Rakčević u petak je kazao da će se, ukoliko se politička korupcija sa lokalnog nivoa prenese na državni i Pozitivna podrži Đukanovića, obesmisliti rad Radne grupe za pripremu fer izbora, kao i sami izbori.

Demokrate su povukle Nevena Gošovišća iz Radne gurpe i poručile da su spremne za izlazak na ulice ukoliko ne bude prelazne vlade, izlazak na ulice nije isključio ni lider Demosa Miodrag Lekić.

Šef SDP-a Ranko Krivokapić poručio je da djelovi DPS-a ne žele fer izbore i da će, kao u Makedoniji, biti potrebni međunarodni posrednici.

Direktorka Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević ocijenila je da bi opozicija iz eventualnog bojkota i radikalizacije izašla sa slabijim političkim pozicijama nego što su bile one iz kojih je u tu akcija ušla.

"Situacija zahtijeva visok stepen koordinacije svih opozicionih subjekata, što do sada nije bio slučaj. Opozicija na Đukanovićev taktički potez, koji značajno računa na uobičajeno opoziciono nejedinstvo, mora odgovoriti jedinstvenom platformom protiv Đukanovića ukoliko želi da mu parira. Odgovor ne mora neminovno biti radikalizacija u prvom koraku”, kazala je Uljarević.

Ipak, ukoliko partija Darka Pajovića, koji je kazao da bi da DPS vidi u opoziciji, ali da ne želi da na vlast dovede "retrogradni Demokratski front", podrži Vladu, kaže Uljarević, mora da se fokusira na činjenicu da Đukanović i dalje ima značajnu podršku zapada.

"Okolnosti oko članstva Crne Gore u NATO mu u tome pomažu. Zato treba odigrati strateški, konstruktivno, strpljivo, ali odlučno na polju neophodnosti demokratizacije crnogorskog društva kroz fer i slobodne izbore za koje u ovom trenutku ne postoje realni preduslovi da se dese”, kazala je ona. U slučaju takvog, strateškog odgovora opozicija bi mogla dobiti interesovanje međunarodne zajednice. “I šansu da objasni odluku da se što se njih tiče izbori neće desiti dok se ne stvore adekvatni uslovi”, kaže direktorka CGO-a.

Lider PzP-a Nebojša Medojević ranije je kazao da očekuje će nakon glasanja o Vladi Đukanović nekim partijama iz opozicije nuditi ministarska mjesta i taj kabinet predstaviti kao prelaznu vladu.

Uljarević očekuje da, ukoliko glasa za ostanak Vlade, Pozitivna postaje kandidat za ulazak u Vladu na kraju mandata.

"Rijetko se u političkoj istoriji može naći primjer da se pokreće glasanje o nepovjerenju vladi u izbornoj godini i pred sam kraj mandata, a da se ne raspišu izbori. Svi su saglasni da se izbori ne mogu održati pod ovim uslovima, što komplikuje situaciju logično bi bilo da se uspostave mehanizmi povratka povjerenja u izbore a samim tim i relaksacije društva nepotrebnih i opasnih tenzija", kaže Uljarević.

Prosječni birač, kaže ona, teško će se snaći u šumi političkih manipulacija što može voditi i daljoj apstinenciji, a što samo odgovara DPS-u.

"Zato je svaka koordinacija i jasnoća političke akcije od presudne važnosti za konačni rezultat i učinak opozicije", zaključila je Uljarević.

Glasanje o Vladi potraga za partnerom

Inicijator novog produbljivanja političke krize u Crnoj Gori je, kako je kazala Uljarević, Đukanovićev DPS koji je inicijativu za provjeru povjerenja Vladi pripremio smišljeno.

"Inicijativa za izglasavanje nepovjerenja Vladi pripremljena je vrlo smišljeno kao model za zamjenu koalicionog partnera i zaoštravanje podjela u Crnoj Gori kao političkom terenu u kojem DPS igra ulogu čuvara društvene stabilnosti i baštinika prozapadnih vrijednosti” kazala je Uljarević “Vijestima”.

Bonus video: