DF: Savić bio perjanica kršenja ZKP-a u slučaju državni udar

"Tako Boris Savić a da ni ne trepne utvrdi kako su on i Mušika Dujović u skladu sa Ustavom donijeli odluku o slanju svjedoka u zatvor koji je pritom poslanik, i to bez ukidanja imuniteta, poentirajući da poslanički imunitet traje od trenutka ulaska poslanika u Skupštinu do njegovog izlaska"
1689 pregleda 1 komentar(a)
Demokratski front, DF logo, Foto: DF, DF
Demokratski front, DF logo, Foto: DF, DF

Čovjek koji je potvrdio sporazum o priznanju krivice sa Svetozarom Marovićem, zatim mu svjesnim nečinjenjem omogućio da zajedno sa sinom pobjegne za Beograd, a da im pritom nije oduzeo putne isprave, niti je donio rešenje o zabrani napuštanja prebivališta i blokadi imovine, sad barjači svojim pravnim dostignućima koja će ući u anale svjetskog pravosuđa, navodi se u reagovanju DF-a na intervju predsjednika Višeg suda u Podgorici, Borisa Savića televiziji Vijesti.

>> Savić: Slučaj Marovića se ne može porediti sa slučajem Medojevića i Kneževića

"Naravno da Borisu Saviću nije palo napamet da uporedi slučaj Marovića sa slučajem pukovnika Aleksića protiv kojeg još nije podignuta optužnica, ali su mu oduzete putne isprave i uvedena mjera zabrane napuštanja Podgorice još od decembra 2016. godine".

Iz DF-a navode da i u ovom slučaju Savić je "bio glavna perjanica kršenja ZKP-a pripremajući teren za montažu političke optužnice protiv DF- a u tzv. slučaju državni udar i nova gaženja Ustava i zakona".

"Tako Boris Savić a da ni ne trepne utvrdi kako su on i Mušika Dujović u skladu sa Ustavom donijeli odluku o slanju svjedoka u zatvor koji je pritom poslanik, i to bez ukidanja imuniteta, poentirajući da poslanički imunitet traje od trenutka ulaska poslanika u Skupštinu do njegovog izlaska", navodi se nadalje u reagovanju.

U DF-u poručuju da je neistina da su Medojević i Knežević odbili da svjedoče te da je Medojević svjedočio pet, a Knežević dva puta.

"Osim toga to je potvrdio i sudija za istragu koji je u julu mjesecu odbio da im odredi pritvor. To potvrđuje i rešenje vijeća Apelacionog suda iz jula mjeseca kojim je predsjedavao Dragiša Rakočević i kojim je poništeno rešenje Borisa Savića o stavljanju u zatvor Nebojše Medojevića i Milana Kneževića. Što se desilo od jula do decembra, da Apelacioni sud o istoj stvari donese dvije različite odluke, a Boris Savić donese rešenje o kidnapovanju Nebojše Medojevića kao da se radi o najokorelijem mafijašu, poznato je ne samo crnogorskoj već i regionalnoj javnosti".

Sada, kako smatraju u DF-u, Boris Savić, osim što "brani sopstvenu zloupotrebu službenog položaja, svjesno obmanjuje javnost kako je Ustavni sud potvrdio da su on i Mušika Dujović donijeli odluke u skladu sa Ustavom i zakonom".

"To nije tačno. Ustavni sud još nije odlučivao o ustavnim žalbama koje su podnijeli advokati Nebojše Medojevića i Milana Kneževića, već je smišljen pravni perpetum mobile baziran na suspenziji odluke o zatvoru, kako bi se spasio Zoran Pažin, a Boris Savić i Mušika Dujović zasad izbjegli krivičnu odgovornost".

"Sudeći po sve intenzivnijim glasinama, Svetozaru Maroviću je ozbiljno ugrožena bezbjednost od određenih političko kriminalnih klanova iz Crne Gore, i pravo je pitanje kako i zbog čega je njemu dozvoljeno da nakon pravosnažne presude napusti zemlju, i kome odgovara ugrožavanje fizičke bezbjednosti nekadašnjeg ideologa DPS-a. Zato DF javno upozorava DPS da ponovnim izborom Borisa Savića preko krnjeg Sudskog savjeta dodatno usložnjava ionako krhke društveno političke prilike i vraća započete procese u predistorijsku fazu, i istovremeno potvrđuje da su odluke o kidnapovanju Nebojše Medojevića i Milana Kneževića politički instruirane, a da su ljudi poput Savića samo izvršioci dobijenih naloga", zaključuje se u regovanju DF-a.

Bonus video: