Pejanović: Crna Gora primjer multikulturalizma u regionu

„Moramo ostati posvećeni izgradnji mirnih i pravednih društava, čije vrijednosti počivaju na efikasnoj vladavini prava i dobrog upravljanja na svim nivoima, a ključ za rješavanje ovog problema leži u obrazovanju koje mora biti suština integracionih procesa", poručila je Pejanović
0 komentar(a)
Milica Pejanović, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Milica Pejanović, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Ažurirano: 19.01.2016. 16:34h

Crna Gora je dobar primjer multikulturalizma u regionu, ocijenila je ministar odbrane Milica Pejanović, navodeći da su države zapadnog Balkana pokazale da su u stanju da prevaziđu komplikovane izazove.

Pejanović je učestvovala na 13. Bečkom kongresu com.sult 2016, koji je juče i danas održan u tom gradu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, tema Kongresa, koji je okupio eminentne ličnosti iz svijeta politike, ekonomije i nauke, bila je „Budućnost rasta (razvoja)“.

“Učesnici Kongresa bili su u prilici da na ovu temu diskutuju sa različitih aspekata, dok je u fokusu pažnje bilo pitanje aktuelne migrantske krize koja posljednjih nekoliko mjeseci predstavlja izazov za evropske države i institucije u svakom smislu”, navodi se u sopštenju.

Pejanović je na panelu „Društvo i Politika: Spremni za rast“ govorila o napretku Crne Gore na putu ka Evropskoj uniji i NATO-u, naglašavajući da su upravo integracioni procesi podsticaj ekonomskom rastu i razvoju.

Ona je, ističući da se bez mira i stabilnosti ne može govoriti o održivom ekonomskom razvoju, naglasila da, uprkos teškom istorijskom nasljeđu, zemlje zapadnog Balkana pokazuju da su u stanju da prevaziđu komplikovane izazove, kao i da je Crna Gora dobar primjer multikulturalizma u regionu, koja je prošle godine ostvarila rast od oko čestiri odsto BDP.

„Moramo ostati posvećeni izgradnji mirnih i pravednih društava, čije vrijednosti počivaju na efikasnoj vladavini prava i dobrog upravljanja na svim nivoima, a ključ za rješavanje ovog problema leži u obrazovanju koje mora biti suština integracionih procesa", poručila je Pejanović.

Prema njenim riječima, Evropa mora pokazati da ima dovoljno iskustva da rješava i daje prave odgovore na izazove 21. vijeka.

Bonus video: