Radonjić: Neselektivno ćemo primjenjivati zakon

Predsjednica MANS-a, Vanja Ćalović kazala je novinarima, nakon sjednice, da je većina diskusije bila posvećena namjeri Radonjića da je, kako je navela, disciplinuje
111 pregleda 5 komentar(a)
Sreten Radonjić, Foto: Zoran Đurić
Sreten Radonjić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 19.01.2016. 18:59h

Agencija za sprječavanje korupcije neselektivno će primjenjivati sve mjere predviđene zakonom i daće mjerljive rezultate u narednom periodu, poručio je predsjednik te institucije, Sreten Radonjić.

On je danas, sa članovima Agerncije, saslušan na sjednici Radne grupe parlamentarnog dijaloga za pripremu slobodnih izbora.

Iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) ocijenili su da Agencija nije spremna za rad i da, kako su naveli, neće pristati na cenzuru, tajne sastanke i onemogućavanje prisustva nevladinih organizacija (NVO).

Iz Demokratske partije (DPS) su poručili da su ohrabreni dosadašnjim rezultatitma Agencije, dok iz opozicije smatraju da Radonjić ne može na nepristrasan način obavljati tu funkciju i da to mjesto zahtijeva, kako su objasnili, osobu sa više legitimiteta.

Predsjednica MANS-a, Vanja Ćalović kazala je novinarima, nakon sjednice, da je većina diskusije bila posvećena namjeri Radonjića da je, kako je navela, disciplinuje.

Ćalović je rekla da će se, dok god je član Agencije, potruditi da javnost i mediji imaju punu informaciju o tome šta se dešava u toj instituciji.

„Neću pristati na bilo koju vrstu cenzure, tajne sastanke i sjednice koje su iz bilo kog proceduralnog izgovora zatvorene za medije i na kojima se onemogućava učešće mojih kolega iz NVO sektora“, poručila je Ćalović, objašnjavajući da na idućoj sjednici neće prisustvovati ako bude zatvorena za javnost.

„Agencija nije u ovom trenutku spremna da počne sa radom, jer nema dovoljno izvršioca da se bave finansiranjem političkih partija, nema prostor na raspolaganju i nema adekvatan budžet“, zaključila je ona.

Radonjić je naveo da će Agencija neselektivno primjenjivati sve mjere i radnje predviđene zakonom.

On je naveo da već u startu postoje otpori nekih političkih subjekata, NVO-a i medija.

„Agencija će u narednom periodu imati mjerljive i konkretne rezutate, bez obzira na političko propagandne poruke koje šalju pojedini članovi Savjeta“, poručio je Radonjić.

Upitan kada će sjednice biti otvorene za javnost, on je kazao da su one otvorene, a ta otvorenost se, kako je objasnio Radonjić, obezbjeđuje preko sajta Agencije i saopštenjem.

Goran Danilović iz Demosa smatra da sa ovako strukturiranom Agencijom i Savjetom postoji, kako je ocijenio, nerješiv problem.

„Nije nepoznato od ranije da imamo najozbiljnije prigovore na način kojim je izabran Radonjić“, naveo je Danilović.

Prema njegovim riječima, na sjednici je pitao da li je tačno da je Radonjić položio državni ispit u avgustu prošle godine neposredno prije biranja za direktora Agencije i, kako je naveo, dobio je potvrdan odgovor.

Danilović je zatražio da Ministarstvo unutrašnjih poslova obavijesti Radnu grupu ili njega lično o tome da li je Radonjić ranije bio u komisijama pred kojima se polagao stručni ispit, a da nije imao položen taj ispit.

On je kazao da Demos nema povjerenja u Radonjića.

„Imamo ozbiljan prigovor na način na koji je biran i tražimo da se istraži svaki podatak u vezi profesionalnog digniteta“, poručio je Danilović.

Milutin Simović iz DPS-a ukazao je da Agencija radi devet dana i da je, kako je naveo, ohrabren dosadašnjim rezultatima i izjavom Radonjića da će neselektivno primjenjivati sve propise Agencije.

On je dodao da je ohrabren i podrškom evropskih eksperata.

Ivan Vujović iz Socijaldemokratske partije je, govoreći o političkom korupciji, kazao da im je DPS „otela“ dva ministra i da, kako smatra, ta partija pokušava da ruši parlamentarni dijalog.

„Ukoliko bi Vlada opstala, to bi bila Vlada bez izbornog i svakod drugog legitimiteta“, smatra Vujović.

Rade Bojović iz Građanskog pokreta URA kazao je da je već sada jasno da od opšte prihvaćenog izbornog procesa neće biti ništa.

„Samo je pitanje da li ćemo narednih mjeseci imati još veće udaljenje između vlasti i opozicije“, ocijenio je on.

Nezavisni poslanik Neven Gošović smatra da Radonjić ne može na nepristrasan način obavljati tu funkciju.

„Ta pozicija zahtijeva osobu sa mnogo više legitimiteta“, smatra on.

Predstavnik albanskih partija Genci Nimanbegu ukazao je da u Agenciji slijedi proces zapošljavanja do 30 novih službenika.

„Mi smo zainteresovani da se Albanci zaposle u ovoj Agenciji, ne samo radi posla kojeg nema dovoljno, nego zato što puno albanskih političkih subjekata učestvuje u izbornim trkama“, objasnio je on.

Suljo Mustafić iz Bošnjačke stranke ukazao je na to da Agencija predstavlja instituciju koja tek počinje da zaživljava.

On smatra je veoma važno da ta institucija uspješno radi jer su, kako je objasnio Mustafić, problemi korupcije i organizovanog kriminala veliki.

„Njen rad je bitan i u pogledu poglavlja 23 i 24, ali i za sam oporavak društva“, zaključio je on.

Bonus video: