Vujanović: Pokretanje pitanja povjerenja odličan potez Vlade

Vujanović nije želio da prognozira ishod glasanja o povjerenju Vladi
53 pregleda 16 komentar(a)
Filip Vujanović, Foto: Jadranka Ćetković
Filip Vujanović, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 03.01.2016. 15:21h

Odluka Vlade da pokrene pitanje svog povjerenja u Skupštini odličan je i pravovremen potez, ocijenio je predsjednik države Filip Vujanović, navodeći da je izvršna vlast tokom mandata uradila mnogo. Crnogorski premijer Milo Đukanović pokrenuo je 28. decembra inicijativu za pokretanje pitanja poverenja vladi u Skupštini. On je poslije sjednice vlade novinarima rekao da su ministri prihvatili njegovu inicijativu i dodao da će zahtev biti proslijeđen Skupštini na razmatranje. Vujanović nije želio da prognozira ishod glasanja o povjerenju Vladi. “Mislim da je to odličan potez Vlade. Neka se vidi da li ima povjerenje, od koga ima povjerenje i u kom omjeru ima povjerenje. Vlada je svakako tokom svog mandata učinila mnogo”, rekao je on novinarima u Bijelo Polju. Vujanović smatra da je posebna vrijednost dobijanje pozivnice za članstvo u NATO. “Važni ekonomski projekti koji se realizuju, od kojih je na prvom mjestu početak gradnje autoputa i izvjesno sad ove godine gradnja Drugog bloka termoelektrane, nešto je što zaista zavređuje da Vlada ima puno poštovanje, a ko će se i kako politički izjasniti ja ne želim da prognoziram”, odgovorio je Vujanović. On smatra da je dobro da se utvrdi legitimnost ili nelegitimnost Vlade.

Vujanović smatra da je dobro da se utvrdi legitimnost ili nelegitimnost Vlade

“Pravi je momenat odabran nakon pozivnice NATO-a”, dodao je predsjednik. Vujanović se nada da će Skupština što prije staviti na dnevni red ispitivanje povjerenja Vladi.” I da ćemo imati jednu opsežnu raspravu u parlamentu koja će od svih parlamentarnih klubova i poslanika dati svoju ocjenu rada Vlade i iskazati da li joj vjeruju”. Upitan da li će Socijaldemokratska partija (SDP) biti izbačena iz Vlade, on je kazao da nije na njemu da se o tome izjašnjava. “Vidjećemo kako će oni glasati o povjerenju Vladi. To će značiti da li podržavaju ono u čemu su učestvovali u Vladi. Dakle, SDP je bio u Vladi vlast, a u Skupštini često opozicija. Tako da je pozicija SDP-a sa aspekta njihovog položaja unutar sistema bila ambivalentna”, rekao je Vujanović. Prema njegovim riječima, SDP će morati glasanjem da kaže da li pripada koaliciji ili pripada opoziciji. “Mislim da je utoliko dobro da je predsjednik Vlade i Vlada pokrenula pitanje povjerenja i da će se SDP morati izjasniti da li će biti dio vlasti ili će biti dio opozicije”. “Od toga prirodno zavisi njihovo opredjeljenje o daljem funkcionisanju unutar sistema do samih izbora. Ja ne znam šta će odlučiti, jer ja ne znam šta se u okviru SDP-a o tome misli. Samo znam da često nijesam prateći njihove političke istupe i različitosti unutar Vlade i parlamenta znao šta ustvari oni misle”, naveo je Vujanović. On je dodao da je to bila velika enigma ove četiri godine. “Jer su značajne projekte unutar Vlade podržavali, a onda unutar parlamenta činili većinu sa opozicijom, koja tim projektima nije dozvoljavala da prođe. Tako smo izgubili brojne projekte i tako smo izgubili brojne investitore i brojne razvojne šanse”, smatra Vujanović. Kako je kazao, ne brine se samo zbog toga što su izgubljene šanse da država ima vrijedne projekte ”nego smo poslali jednu poruku nesolidne države koja nije u stanju da ono što u Vladi odluči u Skupštini realizuje”. Upitan da li je razgovarao sa srpskim kolegom Tomislavom Nikolićem nakon njegove izjave da Crna Gora svjesno poništava svoju samostalnost i da se preporučuje kao država koja će sve prihvatiti da bi ušla u NATO, Vujanović je kazao da nije imao priliku da se vidi sa njim, ali da je željno očekuje. “On je čovjek koji ima svoju duhovitost i kroz tu duhovitost iskazuje jedan odnos prema onome što je nerealan doživljaj. Crna Gora ničim nije niti ugrozila svoj suverenitet, niti ga prenijela niti NATO-u nti će to učiniti EU”, poručio je predsjednik. On je ponovio da Crna Gora sa Srboijom želi izvanredne odnose na osnovama pune ravnopravnosti, punog partnerstva i međusobnog uvažavanja. “Vrlo se radujem da se vidimo, ispričamo o tome šta ga je podstaklo na jednu takvu ocjenu koja je uvredljiva za one koji su nosioci državne politike Crne Gore i koji su promovisali vrijednosti EU i NATO-a”, dodao je Vujanović.

Vujanović je kazao da je za njega uvredljivo "označiti one koji su promovisali integraciju EU i NATO kao državnike koji su vodili državu u integraciju u kojima oni postaju igračka"

Vujanović je kazao da je za njega uvredljivo "označiti one koji su promovisali integraciju EU i NATO kao državnike koji su vodili državu u integraciju u kojima oni postaju igračka". " I to ću da kažem mom kolegi predsjedniku Nikoliću . Vjerujem kroz ono što je njegova šumadijska struktura i duhovitost to će razumjeti", naveo je predsjednik. Podsjećajući da je krajem novembra u Zagrebu uoči Samita predsjednika država kazao da se pribojava šta će reći američki potpredsjednik Džozef Bajden u vezi sa protestima DF-a, novinari su pitali Vujanovića šta je Bajden kazao tada. “Taj termin pribojavanje je tumačen od strane nekih, nazvaću ih političkih analitičara, nekorektno. Ja se nijesam pribojavao šta će on reći u smislu arbitraže potpredsjednika Bajdena, nego sam se pribojavao da će se ta tema otvoriti, a Crna Gora je nije zaslužila”, pojasnio je Vujanović. On smatra da je Crna Gora u mnogo čemu država koja je dobar primjer. “Ja nijesam te demonstracije doživio kao kompliment dobrom primjeru, nego kao destrukciju dobrom primjeru. Konačno znate da je ocijenjeno da one predstavljaju napad na ustavni poredak i u tom smislu sam se bojao”, kazao je Vujanović. On je saopštio da Bajden nije otvorio tu temu. “I imali smo vrlo srdačan razgovor, krajnje prijateljski, u kojem je on saopštio da podržava integracije Crne Gore u NATO”. Vujanović je dodao da je u bezbjednosnom smislu i simbolično i metaforično završena priča o Sutorini kao opasnosti bilo koje vrste. “Sutorinu uzimam kao metaforu. Više nikome neće pasti na pamet da neki dio teritorije Crne Gore svojata i da ga doživljava kao dio teritorije koji treba da pripadne toj državi”, kazao je on. Vujanović je ukazao da je priča u vezi sa Sutorinom bila besmislena. “ Sada NATO garantuje besmislenost svih takvih ambicija i pokazuje da Crna Gora ima garanta svoje bezbjednosti u smislu suvereniteta i granica Crne Gore”, zaključio je on.

Bonus video: