Vuković: Ako nema kulture u žabljačkom Centru za kulturu neka je makar u saopštenju o njemu

"Vladajuća koalicija odbila je predlog o razrješenju ne iznoseći ni jedan jedini protivargument. Niko od odbornika vladajuće koalicije nije progovorio ni riječ", kazala je Vuković
73 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandra Vuković, Foto: Demos
Aleksandra Vuković, Foto: Demos
Ažurirano: 29.12.2015. 12:12h

Na sjednici SO Žabljak održanoj u četvrtak razriješen je, pa onda ponovo izabran na istu dužnost predsjednik Savjeta JU Centar za kulturu Žabljak Milutin Žugić, kazala je članica Predsjedništva DEMOS-a i odbornica u SO Žabljak Aleksandra Vuković.

"Rješenje o razrješenju zbog isteka mandata trebalo je da bude doneseno prije gotovo godinu i po dana, ali je nadležna služba „previdjela“ činjenicu da je Žugićev mandat odavno istekao, a sam Žugić, očigledno, nije smatrao da je obavezan da obavijesti službu po ovom pitanju, iako ga je na tu obavezu morala podsjećati novčana naknada koju je primao za svaki mjesec protivzakonitog produženja mandata. Sve su prilike da bi i „previd“ nadležnih i ćutanje zainteresovane strane potrajali da nije bilo inicijative odbornika opozicije (DEMOS-a)", kazala je Vuković.

Ona je dodala da novoizabrani Savjet JU Centar za kulturu Žabljak ima tri člana (kao i prethodni), iako bi trebalo da ima pet (po članu 27 Statuta Ustanove i po članu 43 Zakona o kulturi).

"U Savjetu nema predstavnika zaposlenih niti „stvaraoca ili stručnjaka iz oblasti koja je od značaja za kulturu“, kako navedeni Statut i Zakon propisuju. Na skupštinsko pitanje o stručnoj spremi članova novog savjeta odgovor nismo dobili, konstatacija odbornika Pozitivne Crne Gore da nijedan akt potpisan od strane predsjednika kome je istekao mandat nije pravno validan primljena je bez ikakvog interesovanja od strane onih koji bi za nju trebalo da budu itekako zainteresovani, a odgovori na upozorenje o kršenju zakona pri donošenju ovakve odluke o imenovanju pokazali su suštinsko nerazumijevanje problematike, potpuni nedostatak svijesti o tome zašto, u stvari, centri za kulturu postoje (osim da se u njima i njihovim savjetima angažuju „kadrovi“ vladajuće koalicije) i bahatu i neinteligentnu uvjerenost da je onome ko vlada sve dozvoljeno", kazala je Vuković.

Vuković dodaje da je prije godinu dana na sjednici lokalne Skupštine razmatran njihov predlog za razrješenje predsjednika Savjeta Milutina Žugića, "koji je podnesen jer je neposrednim uvidom u zapisnike sa sjednica utvrđeno da pune dvije godine (od oktobra 2012. do oktobra 2014) Savjet nije održao niti jednu sjednicu, a da je za to vrijeme on za dužnost koju (ne)obavlja dobio naknadu u visini od oko 5.000,00€!"

"Vladajuća koalicija odbila je predlog o razrješenju ne iznoseći ni jedan jedini protivargument. Niko od odbornika vladajuće koalicije nije progovorio ni riječ. „Od sedamnaest nijednoga“! Ni sam Milutin Žugić (kome je sa govornice predloženo da podnese ostavku i da građanima Žabljaka vrati 5.000,00€) nije našao za shodno da kaže makar jednu rečenicu u svoju odbranu. U međuvremenu, JU Centar za kulturu Žabljak više od godinu dana odborniku DEMOS-a, neodgovaranjem na zahtjev, onemogućava uvid u dokumentaciju Centra, koji je po zakonu dužan da omogući. Čak potpuno ignoriše i rješenje Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama, iako posljedica ovakvog ponašanja može biti i prilično ozbiljna novčana kazna", kazala je Vuković.

Vuković je na kraju, umjesto posljednjeg pasusa saopštenja koji bi govorio o Durmitoru, njegovoj kulturi i tradiciji, o budućim i prošlim generacijama i neophodnosti čuvanja i razvoja kulture dodala odlomak iz pjesme Vladislava Petkovića Disa Naši Dani. "Ako nema kulture u žabljačkom Centru za kulturu, neka je moji zemljaci, makar nakratko, susretnu u saopštenju o njemu", kazala je Vuković.

„...Ostala nam još prašina na hartiji K'o jedina uspomena na džinove; Sad svu slavu pronađosmo u partiji, Pir poruge dohvatio sve sinove. Ostala nam još prašina na hartiji...“

Bonus video: