Đukanović, Marković, Krivokapić i Konjević zajedno u kafani

Milo Đukanović, Duško Marković, Ranko Krivokapić i Raško Konjević juče su bili zajedno u lokalu "Premijer"
421 pregleda 68 komentar(a)
Milo Đukanović, Ranko Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Milo Đukanović, Ranko Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.12.2015. 06:26h

Da bi kabinetu Mila Đukanovića bilo izglasano nepovjerenje u Skupštini potrebno je da za to glasaju SDP i Pozitivna Crna Gora, za šta su šanse gotovo nikakve.

Đukanović je najavio provjeru povjerenja Vladi nakon praznika, navodeći da želi da zna da li ona u ovom sastavu može da funkcioniše do izbora ili neko drugi ima parlametarnu većinu.

Lider DPS-a, njegov zamjenik Duško Marković, predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić i potpredsjednik Raško Konjević juče su bili zajedno u podgoričkom“ lokalu “Premijer”.

Vanredna sjednica može biti održana od početka januara do kraja februara, a predsjednik Skupštine je dužan da ispoštuje termin koji predloži Vlada. S tim što, kako piše u Poslovniku parlamenta, mora proći makar 15 dana od zahtjeva Vlade.

Od 81 poslanika, DPS sa partijama manjina i SD ima 39 glasova, dok SDP ima pet mandata, a Pozitivna četiri. Lider Pozitivne Darko Pajović juče nije precizirao kakav će biti njihov stav, iako se može zaključiti da je mala šansa da bude negativan. “Volio bih da čujem stav onih koji čine Vladu jer ona je koaliciona...Vodiće se računa o državnim, pa stranačkim interesima,” rekao je on na pres konferenciji.

SDP juče nije bio voljan da se izjasni na tu temu, iako su njemu i Pozitivnoj učlanjenje u NATO, na kome radi Vlada, državni prioritet. Ipak SDP-u je simptomatično, što Đukanović u trenutku parlamentarnog dijaloga o izbronim uslovima pokreće to pitanje.

U tom kontekstu razmišlja i lider Demosa Miodrag Lekić, koji najavljuje glasanje o nepovjerenju.

Iza na prvi pogled demokratskog pokretanja glasanja o povjerenju vladi,objašnjava Lekić, lider DPS-a očigledno računa na “neko mutno profitiranje”.“ Ko mu u tom računu pomogne neka preuzme javnu odgovornost i bruku pred građanima. Ne nasijedajući scenariju šefa partije, čiji istaknuti članovi imaju tretman šefova kriminalnih grupa, nastavićemo rad na poboljšanju izbornih uslova, ”navodi Lekić.

Lider SD-a Ivan Brajović ocijenio je da je pokretanje pitanja povjerenja Vladi ” odlična prilika i onima koji su nas svakodnevno "plašili" obaranjem Vlade, koju uzgred rečeno nazivaju nelegitimnom i tehničkom, da se konačno isprse i pokažu svoju političku hrabrost”.

Član Predsjedništva DF-a Nebojša Medojević rekao je da je Đukanović odbio prelaznu vladu, jer zna da bi tako bila spriječena zloupotreba državnih resursa i službi. Iz SNP-a su ranije najavile da će biti protiv Vlade Đukanovića.

Milo prijeti Ranku i EU

“Đukanović očigledno pokušava da minira potencijanu mogućnost demokratskog izlaska iz duboke krize. On je time poslao prijeteće poruke i predsjedniku Skupštine, Vladi i članovima njegove partije koji makar pristojnim tonom govore o temi, pa i EU koja je u interesu zemlje s pravom i mjerom involvirana u ovaj proces”, poručio je Miodrag Lekić.

On je najavio da će se Demos suprotstaviti novoj pljački građana glasanjem protiv vladinih mjera.

Bonus video: