SDP: DPS i Nova da raščine Tomislava Nikolića

“Očekujemo da oni koji su ga glasali za počasnog građanina Berana pokrenu proceduru kojom bi ono bilo oduzeto”
166 pregleda 147 komentar(a)
Tomislav Nikolić, Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Tomislav Nikolić, Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.12.2015. 14:59h

Socijaldemokratska partija pozvala je juče DPS i Novu da pokrenu proceduru oduzimanja titule počasnog građana Berana Tomislavu Nikoliću, predsjedniku Srbije.

Nikolić je za ruski Sputnjik kazao da je Crna Gora "primjer da država ne treba da bude igračka i da ljudi koji je vode ne smiju tako da je tretiraju".

„SDP nije iznenadio stav Nikolića, ali o njegovoj izjavi treba da se izjasne u DPS-u i Novoj zbog bliskih partijskih odnosa koje održavaju sa Nikolićevom SNS. Takođe, očekujemo da oni koji su ga glasali za počasnog građanina Berana pokrenu proceduru kojom bi ono bilo oduzeto,“ poručio je portparol SDP-a Mirko Stanić.

On je kazao da se Crna Gora od obnove nezavisnosti pokazala kao stabilan i iskren prijatelj susjedima. „Put Crne Gore u NATO i EU je nezaustavljiv, tako da će naša zemlja biti prva naredna članica obje organizacije, ma što ko o tome mislio u bližem i daljem okruženju“, rekao je Stanić „Vijestima“.

Premijer Milo Đukanović kaže da je to novi ton sa jedne od visokih beogradskih adresa. Na pitanje „Vijesti“ da li se kaje zbog indirektne podrške Nikolićevoj kandidaturi za predsjednika, Đukanović je odgovorio odrečno.

On je podsjetio da je Crna Gora krenula ka evroatlantskim integracijama. “ Danas smo u sastavu NATO, među 29 najrazvijenijih zemalja svijeta. Niz izbora iza nas pokazao je da je ta i takva politika dobila podršku građana. Mislim da nema mnogo prostora za brigu kuda to ide Crna Gora,” rekao je Đukanović.

Za Pozitivnu Crnu Goru Nikolićeva izjava je “krajnje neprimjerena i predstavlja vid mješanja u unutrašnje stvari Crne Gore i njenog suverenog prava da vodi spoljnu politiku”.

“Izjava je nedržavnička jer se njome neće pospješiti bolji međudržavni odnosi. Takođe, ona je unutarpolitičkog karaktera i proizvod je želje da se odredi kroz “proistično krilo” srpske politike”, rekao je poslanik Srđan Perić.

On ne spori predsjedniku Srbije to pravo, ali navodi da uvredljivim komentarima na račun Crne Gore ne smije da radi.

“Crna Gora je nezavisna i samostalna i gospodin Nikolić treba da zna da tu činjenicu neće promijeniti potcjenjivačke izjave, a sve bi bilo korisnije da on toga bude i svjestan”, navodi Perić.

Nikolić je u julu ove godine jednoglasnom odlukom lokalnih odbornika izabran za počasnog građana Berana.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović izjavio je juče da nije iznenađen stavom predsjednika Srbije i zamjerio mu što brzo mijenja stavove po pitanju aspiranata s Balkana za članstvo u NATO.

Premijer Milo Đukanović juče je komentarišući izjavu Nikolića rekao je da ako je tačno to što je do sad prenešeno u medijima da ne može da se ne začudi i da ne primijeti da je u pitanju neki novi ton sa jedne visoke državne adrese u Beogradu prema Crnoj Gori.

Nikolić je danas poručio crnogorskom državnom vrhu da nije promijenio stav.

Bojović: Nikolić se još nije otrijeznio od Šešeljevih stavova

Potpredsjednik Građanskog pokreta Ujedinjene reformske akcije (URA) Rade Bojović ocijenio je da je izjava predsjednika Srbije ne samo uvredljiva, već i potvrda činjenice da se on još nije sasvim otrijeznio od Šešeljeve politike velikosrpskih stavova i inferiornog rusofilstva.

„Bilo bi mnogo pametnije da predsjednik Srbije čini što mu je u mogućnosti da razvija prisne i prijateljske odnose između Srbije i Crne Gore“.

„Kada predsjednik Tomislav Nikolić već govori o zavisnoti i inferiornosti, podsjetio bih da je ne tako davno zagovarao da bi Srbiji bilo bolje da je ruska gubernija nego samostalna. Zato je važno da i

Nikolić kao njegovi istomišljenici shvate da će Crna Gora i sjutra kao članica NATO i Evropskoj uniji biti Srbiji neuoporedivo bliža nego Moskva“, rekao je Bojović “VIjestima”.

Bonus video: