Predsjedniče, da dugo vladaš

"Azerbejdžan je danas faktor stabilnosti u svijetu i popločao je put za prosperitetniju i pravedniju budućnost za sve"
13 komentar(a)
Filip Vujanović, Ilham Alijev, Foto: President.az
Filip Vujanović, Ilham Alijev, Foto: President.az
Ažurirano: 26.12.2015. 07:34h

Predsjednik Filip Vujanović uputio je rođendansku čestitku azerbejdžanskom kolegi Ilhamu Alijevu u kojoj navodi da je "bez kurtoazije, njegov lični doprinos prosperitetnijoj budućnosti inspirativan i izvanredan".

Kako prenosi azerbejdžanaska novinska agencija "Azertag", Vujanović je poželio Alijevu da još mnogo godina vodi azerbejdžanski narod.

"Dragi g. predsjedniče, šaljem vam srdačne čestitke povodom vašeg rođendana, 24. decembra. Azerbejdžan je danas faktor stabilnosti u svijetu i popločao je put za prosperitetniju i pravedniju budućnost za sve. Bez kurtoazije, vaš lični doprinos tome je inspirativan i izvanredan. Želim vam da prijateljski narod Azerbejdžana vodite putem stabilnosti i prosperiteta još mnogo godina. U ime naroda Crne Gore, kao i u lično ime, koristim priliku da izrazim duboku zahvalnost za sve što ste učinili da osnažite odnose između naše dvije bliske i prijateljske države. Dragi predsjedniče, želim vam dobro zdravlje, porodičnu sreću i uspjeh u ispunjavanju vaše visoke dužnosti", navodi se u Vujanovićevoj čestitki.

U azerbejdžanski parlament juče je stigao predlog zakona kojim se traži prekidanje svih odnosa sa SAD, dugogodišnjim saveznikom čiji je Vlada bila predmet kritika međunardnih organizacija za ljudska prava, najviše zbog toga što su žmurile na hapšenja i progone novinara i kritičara Alijeva.

U predlogu zakona, zamjenik predsjednika parlamentarnog odbora za politička prava i jačanje države Rovšan Rzajev je naveo da međunarodne organizacije i SAD žele da potčine Azerbejdžan i da intervenišu u njegovoj domaćoj i vanjskoj politici.

Predlogom se traži da Azerbejdžan prekine sve odnose sa SAD, da se ne izdaju vize članovima vlade SAD i članovima njihovih porodica. Navodi se i da je korupcija i lobiranje postali sastavni dio američkog političkog sistema.

Azerbejdžanska valuta manat juče je devalvirala za skoro trećinu, nakon što je Vlada odlučila da prekine uvezivanje sa dolarom.

Bonus video: