Lekić: Đukanović već minira dogovoreno

“Počeli suptilni i manje suptilni pritisci u državnoj administraciji, bez obzira na upozorenje EK o potrebi depolitizacije”
71 pregleda 101 komentar(a)
Radna grupa, sastanak lidera, Foto: Savo Prelević
Radna grupa, sastanak lidera, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.12.2015. 06:41h

Lider Demos-a Miodrag Lekić optužio je predsjednika DPS-a Mila Đukanovića, da “zbog straha od konstituisanja pravne države pokazuje otvorene simptome miniranja započetog dijaloga”.

Iako je zamjenik predsjednika DPS-a Duško Marković na sastanku lidera parlamentarnih partija stvorio utisak spremnosti da se razgovara o svim otvorenim izbornim pitanjima,uključujući i tehničku vladu, opozicija nema dilemu da iza kulisa vladajuća stranka ponovo sprema zloupotrebe.

Lider Građanskog pokreta URA Žarko Rakčević kaže da njihove informacije ukazuju da se pripremaju isti mehanizmi pritisaka i ucjena.”Djelovi DPS-a namjeravaju da po starom receptu sprovedu izbore, jer počeli su suptilni i manje suptilni pritisci u državnoj administraciji bez obzira na upozorenje EK o potrebi depolitizacije državne uprave,” rekao je on “Vijestima”.

Miodrag Lekić navodi da je na sastanku u ponedjeljak ukazao na ozbiljne rezerve, pa i sumnje, da li će predstavnici vlasti prihvatiti da se sve okonča u interesu građana i demokratije. “Da su sumnje osnovane veoma brzo se pobrinuo premijer Đukanović javno neodgovornim izjavama iz Nikšića koje su objektivno veliki korak nazad u odnosu na postignuto. On time i preuzima odgovornost ne samo pred domaćom javnošću i međunarodnim adresama koje prate ovaj proces, već i za dalji tok političkog života u zemlji već visoko postignutih tenzija kod građana”, kaže lider Demosa za “Vijesti”.

On poručuje da je Đukanović “anasteziran na socijano-ekonomsku situaciju“ i stanje u njegovoj partiji, sada oficijeno povezanom sa kriminalnim grupama i pojednicima koji su pljačkali u zemlju, pa u strahu od konstituisanja pravne države, pokazuje otvorene simptome miniranja započetog dijaloga”.

Đukanović je u Nikšiću kazao da je DPS spreman da razgovara o svim pitanjima koja mogu da znače otklanjanje međusobnog nepovjerenja , dodajući da nema nikakve sumnje da će DPS pobijediti i na sljedećim izborima. On je rekao da partije koje žele da uđu u prelaznu vladu ne samo što to nijesu zaslužile rezultatima parlamentarnih izbora, nego nijesu na njima ni učestvovale.

Komentarišući proteste DF-a on je naveo da se taj savez opredijelio za destrukciju i da su to iste osobe koje su izazvale nerede pred Vladom 1998.godine.

DPS će popuštati samo onoliko koliko bude Brisel insistirao

Predsjednik UO CEMI Zlatko Vujović smatra da je “bez obzira na oštre tonove za očekivati da će, kako se izbori budu približavali, DPS biti spremniji na komprimis”.

”Ti ustupci opoziciji će se kretati u okviru zahtjeva EU. Van toga DPS neće ići. Naravno, svi ti zahtjevi neće biti javni. Zloupotreba resursa je označena od gotovo svih zainteresovanih strana kao ključni problem. S obzirom na to da na smanjenju obima ovih zloupotreba insistira i Brisel, možemo očekivati značajne ustupke. Mjesne zajednice jesu bile jedan od ključnih resursa korišćenih u predizbornoj kampanji. Sistem u kome mjesne zajednice kontroliše gradonačelnik je neprihvatljiv. Predsjednika treba direktno da biraju građani i mjesne zajednice treba da budu u funkciji rješavanja problema građna, a ne partijske ispostave,” rekao je “Vijestima”.

Rakčević: Oko DPS-a stegnut obruč, neće proći nekažnjeno

”Nije realno očekivati da će na radnoj grupi ili sastanku lidera, poslije četvrt vijeka biti razvlašćen DPS. Treba upornošću i mudrim kombinovanjem različitih oblika demokratske borbe razobličiti proces zloupotreba,” kaže Žarko Rakčević.

“Griješe oni koji smatraju da će nekažnjeno proći onaj ko naloži kupovinu ličnih karata, zloupotrebe socijalnih davanja.. Drugačije su okolnosti,” objašnjava on i navodi: “ DPS-u nije interes da opozicija bojkotuje izbore, razgovore prati EU, a očekuje se i uključenje OEBS-a, protesti DF-a doprinijeli su pomacima, grupacija Demos, Demokrate i URA najavila je mogućnost bojkota ukoliko ne bude slobodnih izbora.Tužilaštvo je pokazalo da radi svoj posao, pokrenuta je istraga protiv bivšeg gradonačelnika Bara, potpredsjednika DPS-a.” Rakčević potencira i ulogu SDP-a i lidera Ranka Krivokapića, koji više nije na strani DPS-a.

Predsjednik Demos-a Miodrag Lekić kaže da će “učinci rada o slijedećim temama, odnos vlasti prema tim oblastima, vrlo brzo pokazati prave rezultate”.

On podsjeća da ostaju “ozbiljni” izazovi u narednim oblastima - medija, zlouptrebe resursa i model vlade koji bi upravljao izbornim procesom”.

Bonus video: