O tehničkoj, prelaznoj, sadašnjoj Vladi nakon 1. februara

Pošto je primjena izbornog zakonodavstva bila tema prvog djela razgovora, nadležnim oragnima Državnoj izbornoj komisiji i Agenciji za sprečavanje korupcije zadati su ranije konkretni zadaci sa čijim ispunjavanjem oni treba da nastave
94 pregleda 133 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Zoran Đurić
Skupština Crne Gore, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 21.12.2015. 18:40h

Rezultat dosadašnjih razgovora u Skupštini Crne Gore u vezi sa vraćanjem povjerenja u izborni proces su odluke da Opština Podgorica konstituiše nove mjesne zajednice koje neće biti pod patronatom DPS-a, kao i da opozicija preko eksperata uđe u upravne odbore lokalnih javnih preduzeća koje je takdoje kontrolisala isključivo vladjuća koalicija.

Svi lideri parlamentarnih političkih partija izrazili su nakon današnjeg sastanka u Skupštini,koji je trajao skoro četiri sata, zadovoljstvo efektima dosadašnjeg rada.

Saopštili su da će naredni sastanak lidera biti održan najkasnije 1.februara a da u međuvremenu radna grupa nastavi sa radom o pitanju medija i zloupotrebe državnih resursa tokom izborbne kampanje.

Pošto je primjena izbornog zakonodavstva bila tema prvog djela razgovora, nadležnim oragnima Državnoj izbornoj komisiji i Agenciji za sprečavanje korupcije zadati su ranije konkretni zadaci sa čijim ispunjavanjem oni treba da nastave.

Tek nakon 1.februara ući će se u drugu fazu razgovora, o tehničkoj, prelaznoj ili,kako je rekao zamjenik predsjednika DPS-a Duško Marković, sadašnjoj Vladi.

Predsjednik Skupštine, Ranko Krivokapić, kazao je da je napravljen pomak i da koraci koje je napravio paralmentarni dijloglog daju osnova da se povjerenje pomalo vraća .

„Danas već imamo konkrete rezultate koje će obavezati druge institucije da određuju svoje zakonske ali i ustavne obaveze“, naveo je on.

Prema njegovim rijčima, današnji sastanak je suštinski bio orjentisan na ocjenu rada Radane grupe.

Krivokapić je ukazao da druge dvije oblasti prve faze razgovora još nijesu otvorene, a to je medijska i oblast upotrebe i zloupotrebe državnih resursa.

On je kazao da je dogovoreno da se u druge dvije faze, prvog dijela dijeloga, ide do kraja januara.

„Da bi se predsjednici partija našli najakasnije 1. februara i otvorili drugu fazu, ako sve obaveze budu izvršene iz prve faze“, precizirao je Krivokapić.

On je naveo da je konsenzusom svoh partija dogovoreno da Opština Podgorica realizuje svoju zakonsku obavezu u dijelu konstituisanja mjesnih zajednica regulativu koja je za to vezana, u skladu sa zakonom.

„Treba da najdalje u roku od 30 dana donese odgovrajću regulativu, a u roku od 60 dana završi čitav posao konstituisanja mjesnih zajednica u skladu sa zakonom“, pojasnio je Krivokapić.

Dogovoreno je, kako je dodao, da se privrednim subjekti koji vrše servis građana na lokalnom novu uputi konsesualni poziv da lokalne skupštine konstituišu upravljačka tijela na osnovu predloga poslaničkih klubova i konsenzuom na nivou lokanih samouprava.

„Tako će i opozicija dobiti mogućnost da predlaže stručnjake da u tim tijelaim imaju nadzor, uvid i upravljaju na način koji će dovesti da se resurski koje posjeduje lokani lnivo koriste u skladu sa zakonom“, rekao je Krivokapić.

Upitan da li smatra da će se Demokratski front (DF) pridružiti dijalogu, on je kazao da ih očekuje u onoj fazi za koju su se izjasnili da ih zanima, a to je političko-pravni model garancija za dogovoreno.„To je faza u kojoj bi oni mogli da nađu svoj konkretan interes u obliku inicijativa za prelaznom vladom, tako da ih u toj drugoj fazi, koja je više politička, očekujem“.

Upitan da prokomentariše stav Socijaldemokratske partije (SDP) o prelaznoj Vladi, Krivokapić je kazao da ta partija ima stav o svim vladama.

„Pravno-politički model sprovođenja dogovora, od sadašnje kao mogućeg modela, pa do prelazne i do nemira i nestabilnosti u Crnoj Gori- ni to nije isključen model ako ovaj dijalog propadne, je na stolu političkih subjekata, prije svega predsjednika političkih partija“, poručio je Krivokapić.

On je pojasnio da će se o tome razgovarati kada bude poznat sadržaj.

Krivokapić je kazao da će u drugoj fazi parlametarni dijalog biti otvoren za svaku inicijativu političkih subjekata koji su za stolom – od sadašnje do prelazne vlade.

On je dodao da je smisao takvih vlada konsenzus.

„Bilo koji dogovor o novom sastavu vlade treba da bude konsensualan, jer je cilj koji bi ta vlada trebalo da ostavi konsensualan cilj, a to je slobodni, fer i iznad svega nesporni izbori. Tako da je to rezultatna onoga što bi se dogovorilo u pravoj fazi, a model kako će se to sprovesti je druga faza“, pojasnio je Krivokapić.

Prema njegovim rijčima, o prelaznoj vladi će se savsim sigurno govoriti jer drugi politički subjekti iz opozicije imaju isti zahjev kao i DF.

Upitan da li je na sastanku razamtran zahtjev Socijaldemokrataka da se uključe u dijalog on je kazao da je manadat i sastav parlametarnog dijaloga utvrđen na prvoj sjednici konsenszusom.

„Pošto nije bilo konsenzusa da se on mijenja ostaje i sastav i mandat kakav je od početka“, naveo je Krivokapić.

Na pitanje o datumu izbora,Krivokapić je ukazao na zakonski rok.

„U slučaju Tivta najakasniji rok za izbore je 1. maj, a najkasniji rok za paralmetarne izbore je 16. oktobar“, precizirao je on.

Zamjenik predsjednika DPS-a, Duško Marković kazao je da je zadovoljan današnjim sastankom.

"Saglasili smo da je Radna grupa radila odgovorno i profesionalno i da smo kroz njen izvještaj dobili realnu ocjenu stanja i svih otvorenih pitanja na koja trebamo dati odgovor kako bi stekli preduslove da se izborno zakonodavstvo u potpunostu primijeni“, rekao je Marković.

Upitan da li je DPS spreman da razgovara o prelaznoj vladi, on je kazao da danas to pitanje nijesu posebno ekspilicirali.

On je pojasnio da postoji više elemenata pravno-političkih modela- sadašnja vlada, prelazna i tehnička.

„Danas nijesmo to pitanje eksplicitno otvarali nego smo nagovijestili da se o njemu razgovara po isteku roka koji je dat Radnoj grupi da radi na svim ovim", zaključio je Marković.

Lider Pozitivne, Darko Pajović kazao je da se dijalog kreće u pravcu koji je interes svih građana i države Crne Gore.

"Ne bih se bavio dalekom budućnosću, sta će biti posle prvog februara iz razloga što imamo jako puno posla na polju ispunjavanja Akcionih planova, primjeni zakona, stvaranje preduskoav oko primjene novih sistema", rekao je on.

Dobra atmosfera, kako je naveo Pajović, daje dobru osnovu za umjereni oprmizam.

Lider Demokrata, Aleksa Bečić ocijenio je da je Radna grupa postigla određene efekte i opipljive rezulate.

On je dodao da je da su rokovi precizno utvrđeni, da su oročene akrivnosti, kako ne bi bilo mogućnosti za akarobaiju Demokaratske partije socijalista (DPS) ili bi kog učesnika dijaloga.

On je reako da će ta partija ako nakon ovog procesa ne bude imala putokaz za slobodne i fer izbore ostaviti otvrenu mogućnost bojkota i protesta.

Na pitanje da li će se pridržiti protestima DF-a, Bečić je kazao da se ta partija bavi produktivnom politikom a ne populiznom.

„Mi ne napadamo kolege iz opozicije, ne bavimo se njima, ne opstruiramo i ne odmažemo njihovim procesima, ali dozvolite da možemo da ne učestvujemo u predizbornim akacijama određenih političkih subjekata“, rekao je on.

Žarko Rakčević (URA) i Aleksa Bečić (Demokrate) rekli su da oni neće da se priključe protestima DF-a.

Lider Građanskog pokreta URA, Žarko Rakčević, je kazao da je zadovoljan današnjim sastankom i naveo da je izvještaj Radne grupe pokazao da u ovom trenitku nijesu stvorene zakonske pretpostavke za organizaciju slobodnih i fer izbora u Crnoj Gori.

„Realno tek krajem marta ili u aprilu će zaokružiavnjem AFIS sistema biti stvorene elementarne pretpostavke za slobonde i fer izbore“, smatra Rakčević.

On je ocijenio da je poltički dijalog nezamenjiv i da već daje rezultate

Upitan o učeću na protestima, Rakčević je kazao da URA neće učestvovati.

"Ako tokom februara ne bude razumjevanja za ono što je oblik kontrole državnih resursa, URA će donijeti odluku u varijacama od bojkota izbora do zajedničkih mirnih protesta i svih oblika građanske neposlušnosti", poručio je Rakčević

On je dodao da će u narednem periodu biti uključen i OEBS u paralmetarni dijalog što je novina koju treba uvažavati.

"Opština Podgorica biće pozvana da napokon realizuje zakonsku obavezu u skladu sa zakonom i najkasnije u roku od 30 dana donese odluku kako bi se mjesne zajedinice kosntituisale najaksnije za 60 dana," rekao je na pres konferenciji predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić.

On je dodao "da lokalne skupštine treba da konstituišu lokalna upravljačka tijela, što znači da će opozicija dobiti mogućnost da predloži stručnjake ".

Krivokapić je rekao da se povjerenje polako vraća i ponovio da predstavnike Demokratskog fronta očekuje za pregovaračkim stolom kada se otvori to pitanje, znači nakon 1.februara.

Socijalistička narodna partija (SNP) insistirala je da učesnici današnjeg sastanka kod predsjednika parlamenta Ranka Krivokapića, odgovore koji je to pravno-politički model po kojem će se sprovoditi izborno zakonodavstvo na narednim izborima, kazao je ranije danas predsjednik te stranke, Srđan Milić.

Milić je ranije napustio sastanak lidera partija sa Krivokapićem zbog toga što je, kako je kazao, imao obaveza.

Bonus video: