Rudović: Vlast izbore planira za jesen naredne godine

"Vladajuća koalicija planira da nastavi da do oktobra 2016. iscijedi iz budžeta što više novca, namještenja, službenih vozila, putovanja, dnevnica i namještenih poslova i da pokuša da, zloupotrebom pozicija u državnoj administraciji, obezbijedi dodatnu prednost"
15 komentar(a)
Neđeljko Rudović, Foto: Građanski pokret URA
Neđeljko Rudović, Foto: Građanski pokret URA
Ažurirano: 20.12.2015. 12:04h

Vladajuća koalicija nastojaće da što više odlaže obaveze državnih organa i opština, kako bi obesmislila mogućnost izbora do ljeta, a samim tim i jedini efikasan mehanizam za sprovođenje eventualnog dogovora o slobodnim izborima - prelaznu vladu, smatraju u Građanskom pokretu URA.

Član Koordinacionog odbora URA, Neđeljko Rudović, smatra da, iako evidetna politička i ekonomsko-socijalna kriza već dugo trese Crnu Goru, vlast namjerava da još skoro godinu iscrpljuje građane Crne Gore.

"Vladajuća koalicija Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokratske partije (SDP), Bošnjačke stranke (BS) planira da nastavi da do oktobra 2016. iscijedi iz budžeta što više novca, namještenja, službenih vozila, putovanja, dnevnica i namještenih poslova i da pokuša da, zloupotrebom pozicija u državnoj administraciji, obezbijedi dodatnu prednost", rekao je Rudović agenciji Mina.

On je ocijenio da, bez obzira na to što su čelnici DPS-a i SDP-a tvrdili da su spremni za izbore odmah poslije 1. decembra, odnosno pozivnice za uzlazak u NATO, njihov plan da izbori, koji su prva stepenica na putu za rješavanje sveukupne krize, budu tek na jesen.

"To se vidi po stalnom odlaganju primjene izbornih zakona, koji je trebalo da budu operativni još u novembru 2014, uz činjenicu da ni Ministarstva unutrašnjih poslova ni Državna izborna komisija, a najmanje Agencija za antikorupciju i opštine u kojima su DPS, SDP i BS na vlasti, nijesu spremni za sprovođenje izbora", rekao je Rudović.

On je kazao da je Radna grupa parlamenarnog dijaloga za sprovođenje izbora to nedvosmileno utvrdila, a da je kroz njen dosadašnji rad jasno da će DPS, SDP i BS nastojati da što više odlažu obaveze državnih organa i opština, kako bi obesmislili mogućnost izbora do ljeta.

"Samim tim planiraju da obesmile i jedini efikasan mehanizam za sprovođenje eventualnog dogovora o slobodnim izborima – prelaznu vladu u koju bi ušli i predstavnici opozicije, koja bi morala funkcionisati namjanje pola godine prije izbora da bi dala rezulate", ocijenio je Rudović, koji je član Radne grupe.

On je rekao da sve govori da sadašnja vlast, u starom maniru, simulira iskren dijalog, što zahtijeva adekvatan odgovor i zrelost opozicije.

"To, između ostalog, znači da opozicione grupacije koje su dosad trošile vrijeme na napade ostalih istinskih opozicionih subjekata, treba da se okanu takve prakse i da ulože napor da zajednički pronađu najbolji način da što prije prekinu poharu zemlje od vladajućih partija", ocijenio je Rudović.

Prema njegovim riječima, Crnoj Gori u ovom momentu nijesu potrebni ni anti-NATO ni pro-NATO koalicije, a još manje nacionalna ili vjerska grupisanja.

"Opozicija treba da, na konceptu građanske i evropske Crne Gore, natjera vlast na ustupke i pokaže da će upravljati Crnom Gorom tako što će joj u fokusu biti potrebe građana i zaustavljanje trenda sve veće nemaštine, te efikasno svođenje kriminala i korupcije na najmanju moguću mjeru", kazao je Rudović.

Bonus video: