Vujanović o Maroviću: Neprimjereno da predsjednik države saopštava svoj stav

"Svi treba da rade svoj posao, svi koji rade posao u pravosuđu, koji se veoma dotiče ljudskih prava i pretpostavke nevinosti, da vode računa o tome", kazao je Vujanović
19 komentar(a)
Filip Vujanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Filip Vujanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 17.12.2015. 12:46h

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović kazao je odgovarajući na pitanje kako komentariše hapšenje Svetozara Marovića, da je desetinama puta rekao da predsjednik države ne treba da se izjašnjava o procesima koje pokreću nadležni pravosudni organi iz dva razloga.

"Zato što nadležni organi svoje odluke donose na temelju činjeničnog stanja i dokaza, koje će u svim fazama postupka predlagati, o kojima predsjednik države ne treba da se izjašnjava. Zato što podrazumjeva poštovanje prezumcije nevinosti, kao pretpostavke, koja podrazumjeva sublimaciju prava, ljudskih prava onih koji su u postupku i o kojima takođe predsjednik ne treba da se izjašnjava", istakao je Vujanović.

On je rekao da "bilo bi u svakom predmetu na bilo koji način neprimjereno da predsjednik države saopštava svoj stav, koji bi se u bilo kojoj varijanti, u bilo kom tumačenju, mogao tretirati kao uticaj i komentar na predmet kod nadležnog državnog organa".

"Svi treba da rade svoj posao, svi koji rade posao u pravosuđu, koji se veoma dotiče ljudskih prava i pretpostavke nevinosti, da vode računa o tome. A svi oni koji se nalaze na državnim pozicijama van pravosuđa poštujući nezavisnost i samostalnost pravosudnih organa, da se uzdrže od komentara", kazao je Vujanović.

Bonus video: