Podgoričani još ne znaju ko je dobio 600 stanova od bivšeg gradonačelnika

Lider SNP-a Srđan Milić rekao je da treba procesuirati sve koji su se ogriješili o zakon, navodeći "studiju slučaja Budva"
58 pregleda 25 komentar(a)
MANS konferencija, Foto: Vijesti
MANS konferencija, Foto: Vijesti
Ažurirano: 10.12.2015. 20:11h

Predsjednik Građanskog pokreta URA Žarko Rakčević založio se za retroaktivno preispitivanje imovine svih koji su obavljali javne funkcije. "To ne zastarjeva i to je javni interes," rekao je on na Međunarodnoj antikorupcijskoj konferenciji MANS-a koja je završena danas.

Većina opozicionih lidera, izuzev Demokratskog fronta čiji se predstavnici nijesu pojavili, govorila je o političkoj korupciji i načinima kako obezbijediti slobodne izbore.

Rakčević je rekao da je tužilaštvo u tom kontekstu prepoznalo organizovanu kriminalnu grupu, preko 20 visokih funkcionera dominantno DPS-a.

"Slično je u Baru sa bivšim gradonačelnikom, u Nikšiću takođe, bilo je pravosnažnih poresuda u Pljevljima i dijelom u Bijelom Polju za sačesništvo u zloupotrebi socijalnih davanja. Međutim, građani Podgorice ne znaju, a imaju pravo da znaju ko je dobio 600 stanova od bivšeg gradonačelnika, kao da su to novci jedne partije a ne svih građana Podgroice. Zato, za slobodne izbore je neophodna višestranačka kontrola, da javnost ima pravo da zna za zloupotrebu državnih resursa," rekao je on.

Lider SNP-a Srđan Milić rekao je da treba procesuirati sve koji su se ogriješili o zakon, navodeći "studiju slučaja Budva".

"Poslije 2005. nakon lokalnih izbira sam rekao da pobjednik tadašnji predsjednik državne zajednice, 2008. godine smo rekli da je Budva grad funkcionera milionera, 2009. godine predizborna koalicija DPS-SDP dobija peko 70 odsto glasova. Možda je dio njih bio posljedica neke vrste političke korupcije. Zato pozivam Vrhovno tužilaštvo da pokrene aktivnosti vezano za odbornike DPS u Budvi jer su najveći dio tih odluka koje je specijalni tužilac ocijenio štetnik u milionskom iznosu, izglasali odbornici u SO Budva", rekao je Milić.

On je rekao da "Budva ipak nije Crna Gora i da na državnom nivou postoje afere koje treba da dobijaju tužilački iskaz".

Portparol SDP-a Mirko Stanić rekao je da borba protiv korupcije mora biti u vrhu agende svih društvenih i političkih elita.

"Donošenje nekih odluka u lokalnom parlamentu koštalo je građane desetine miliona eura i to sve u razdobljima kad se nije znalo ko vrši vlast u tim gradovima, kad su pojedini odbornici mimo lista na kojima su ih izabrali, glasali za odluke štetne po budžet. Zato gubimo novac za socijalna davanja narednih nekoliko godina," rekao je Stanić.

On je kazao da se zbog pojava uzrokovanih političkom korupcijom došlo do političke krize i da je zato otvoren politički dijalog. "Moramo dovesti izborni sistem do tog nivoa da svi pristanu da učestvuju i da niko nema sumnji u rezultate izbora kad se glasovi prebroje", naveo je.

Lider Demosa Miodrag Lekić rekao je da je veliko pitanje da li se i nakon izbora poštuje volja građana, jer "kada ne postoji adekvatna kontrola institucija vlast teži da se sužava".

"Može poslanik ili odbornik da izda partiju sa čije je liste izabran i bude predmet političke korupcije, ali može i partija da izda svoj program, pa da se poslanik ili odboornik spašava od toga. Najdramatičnija je korupcija izborna", rekao je Lekić podsećajući na aferu Snimak.

Poslanik Nik Đeljošaj (Demokratska partija) rekao je da je izbroni zakon diskriminatorski za albanske partije i založio se da im se vrate garantovani mandati.

"Očekujemo da će ova nepravda biti ispravljena tokom parlamentarnog dijaloga a ukoliko ne dođe do izmjena ovih diskirminarskih rešenja ne treba učestvovati na izborima", smatra on.

Poslanik Nik Đeljošaj (Demokratska partija) rekao je da je izbroni zakon diskriminatorski za albanske partije i založio se da im se vrate garantovani mandati

Poslanik Socijaldemokrata Damir Šehović rekao je da je 2014.bila godina usvajanja zakona, 2015. njegovih primjena a da naredna mora biti godina merljivih rezultata, posebno u obasti vladavine prava i borbe protiv korupcije i kriminala na visokom nivou.

"Gospodin Lekić je u pravu kad kaže da odbornik ili poslanik pobjegne iz partije da izbjegne neki program ili partija odustane od programa zbog koga je osnovana i počne da radi na drugim programskim principima", rekao je Šehović.

On smatra da treba primjeniti izborno zaknodavstvo koje je usvojeno, uključujući elektronsku identifikaciju birača.

On je zapitao zašto se kasni sa njegoovm primjenom i sugerisao da treba nastaviti iskren i posvećen dijalog svih poltikih subjekata u institucijama sistema.

"Ipak, skeptičan sam o tome jer su razgovori počeli da idu u drugom pravcu. I prije početka razgovora počele su da isplivavaju političke sujete onih gdje ne bi smjelo, ovo su ozbiljne stvari i političke razlike treba ostaviti po strani. Odgovornost je veća što je funkcija značajnija, i na tom primjeru se može vidjeti stepen političke kulture i činjenica da nekad zloupotrebljamo funkciju koju obavljamo, a to ne smijemo da dozvoljavamo.SD nijesu pozvane na te razgovore upravo zbog tih razgovora,"kritikovao je Šehović bivšeg partijskog šefa.

Lider demokrata Aleksa Bečić rekao je da treba obratiti pažnju na javna preduzeća,koja niko ne kontroliše jer su izvor predizbornih zloupotreba. "Ne ulaze u završni račun,nemaju reviziju, Državni revizori ih ne kotrolišu,u upravnim odborima su članovi vladajućih partija," rekao je.

Marta Šćepanović rekla je da je Crna Gora napravila veliki napredak na evropskom putu, ali da nije dovoljno stvoriti pretpostavke."Borba protiv političke korupcije očekuje znanje i posvećenost, što očekujemo od Agencije za antikorupciju i Specijalnog tužilaštva," rekla je ona.

Ona je istakla važnu ulogu civilnog sektora u borbi protiv pol korucpije, potencirajući da to treba da bude" neprisrasni rad kojim bi se kotnrolisali svi politički akteri".

Vuk Maraš iz MANS-a govorio je o mehanizmima krađe izbora, navodeći da je izlišno pitanje da li se izbori kradu jer je to dokazano.

"Pitanje je samo u kojoje to mjeri a ovdje govorimo o brutalnoj krađi izbora", rekao je.

On je između ostalog kazao da se to čini uticajem na birače kupovina glasova i ucjenama pred izbore, kontrolom kupljenih glasova na dan izbora, upisivanjem fiktivnih birača u birački spisak, odlučivanjem izbornih komisija i Ustavnog suda u korist vladajuće koalicije, odnsno DPS-a.

"To je hobotnica koja ima ultimativni zadatak da utiče na volju građana," rekao je Maraš.

Bonus video: