Bečić i Abazović u Briselu: Odmah zaustaviti progon opozicionih lidera i poslanika

Lideri Demokrata i Građanskog pokreta URA ocijenili su da se opozicioni poslanici i političari u Crnoj Gori nalaze u najtežoj situaciji od uvođenja višestranačja
0 komentar(a)
Aleksa Bečić, Dritan Abazović, Foto: Građanski pokret URA
Aleksa Bečić, Dritan Abazović, Foto: Građanski pokret URA
Ažurirano: 04.12.2018. 16:12h

Opozicioni poslanici i političari u Crnoj Gori nalaze se u najtežoj situaciji od uvođenja višestranačja, ocijenili su lideri Demokrata i Građanskog pokreta URA, Aleksa Bečić i Dritan Abazović.

Oni su danas otpočeli službenu posjetu Briselu, u okviru koje će imati niz susreta sa evropskim zvaničnicima i poslanicima Evropskog parlamenta.

Zajedno sa generalnim sekretaralom Demokrata, Borisom Bogdanovićem, i potpredsjednikom GP URA, Filipom Adžićem, dvojica lidera su se prvo sastali sa predsjedavajućim Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Crne Gore i EU, Dejvidom Martinom.

Bečić i Abazović su predsjedavajućeg POSP-a upoznali sa trenutnom složenom političkom situacijom u državi, sa posebnim akcentom na "progon političkih neistomišljenika koji je na sceni već duži niz godina, a posebno se manifestovao ovih dana, kao sastavni dio diktature koja vlada u Crnoj Gori."

“Posljednji diktatorski režim u Evropi i jedinoj evropskoj zemlji u kojoj vlast nikada nije smijenjna na izborima, ušao je u svoju poslednju fazu. Dok se Marović smješka iz Beograda rugajući se pravdi, dok korupcija cvjeta Đukanović razvija biznise, dok nema odgovornosti za slučaj Limenka, 200 miliona palih garancija i još mnogo toga, sa druge strane prebijaju se opozicioni javni funkcioneri, hapse se opozicioni poslanici bez skidanja imuniteta u gluvo doba noći, a nekima od nas se i fabrikuju afere, i sve to suprotno Ustavu i Zakonu. Zapravo, zloupotrebljavaju se sve grane vlasti, institucije, čak i Univerzitet. Filijale DPS-a u svim sferama su mobilisane i upregnute da se prljavo obračunavaju sa liderima opozicije. Opoziona borba u Crnoj Gori postala gandijevska te da ćemo, ako se režim hitno ne zaustavi na tom putu, za nekolilo godina ponovo imati uvođenje jednopartiskog sistema”, istakli su Bečić i Abazović.

Kako ocjenjuju iz Demokrata i pokreta URA, "tužno je gledati kako institucije države sprovode slektivnu pravdu i na taj način građane drže kao taoce njihovih ličnih interesa".

"Dijalog koji je trebalo da počne kroz privremeni odbor za kozmetičku izmjenu izbornog zakonodavstva je doživio fijasko. Prije nego i sto su počeli sa radom, već su pojedini članovi odbora suspendovali rad, te Odbor više nema potrebnu dvotrećinsku većnu. Tužno je gledati kako institucije države sprovode slektivnu pravdu i na taj način građane drže kao taoce njihovih ličnih interesa. Prethodno ne čudi, ako se zna da Odbor nije ni formiran sa ciljem sveobuhvatnih izbornih reformi, već je nastao kao moneta za potkusurivanje i međusobnu trgovinu pojedinih aktera na političkoj sceni Crne Gore", navodi se u saopštenju..

Sada je, kako su ocijenili lideri Demokrata i pokreta URA, jasno kolika je greška napravljena kada se odstupilo od Plana Demokrata i Ure koji je dobio podršku EU i kada se ušlo "u jedan potpuno sumnjiv politički proces, odnosno slijepu ulicu iz koje izlaska nema i koja nema dodira sa sveobuhvatnim izbornim reformama”.

“Mi želimo da izgradimo jasnu i nedvosmislenu alternativu korupcionaško-nacionalističkoj koaliciji koja je u najavi. Očekujemo i pozivamo naše evrospke partnere da nam u tome pomognu i zahvalni smo što svakim danom sve više prepoznaju potrebu da se takva jedna emancipatska ideja kristališe u vidu snazne političke opcije”, kazali su Bečić i Abazović na sastanku sa predsjednikom POSP-a.

URA i Demokrate su, kako poručuju, još jednom u Evropskom parlamentu pokazali drugačije, demokratsko, savremeno i evropsko lice Crne Gore.

"Sigurni smo da ćemo stići do cilja i da je svakim danom sve više onih koji u nama prepoznaju evropsku alternativu, kako u Crnoj Gori tako i na međunarodnom nivou", zaključuju oni.

Bonus video: