Vratiti povjerenje u mogućnost organizovanja slobodnih i fer izbora

Predsjednici Demokrata, URA i Demosa su ocijenili da su pošteni i fer izbori uslov slobodno izražene volje građana, samim tim legitimiteta vlasti i daljih integracionih procesa
13 komentar(a)
Miodrag Lekić, Aleksa Bečić, Žarko rakčević, Foto: Boris Pejović
Miodrag Lekić, Aleksa Bečić, Žarko rakčević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 09.12.2015. 12:19h

Demokratska Crna Gora, Građanski pokret URA i Demos ne isključujući bojkot izbora i mogućnost organizovanja protesta ukoliko zbog nespremnosti vlasti započeti dijalog ne rezultira jasnim i održivim demokratskim rješenjima kojima bi se vratilo povjerenje u mogućnost organizovanja slobodnih i fer izbora.

Lideri Demosa Miodrag LEkić, Demokrata Aleksa Bečić i URA Žarko Rakčević razgovarali su sa šefom Jedinice za Crnu Goru u Generalnom direktoratu Evropske komisije za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Dirkom Langeom. Sastanku je prisustvovao i šef Delegacije EU u Podgorici Mitja Drobnič.

"Na sastanku je analizirana aktuelna politička situacija sa posebnim osvrtom na dijalog koji je započeo u Skupštini Crne Gore uz prisustvo predstavnika Evropske unije. Predsjednici Demokrata, URA i Demosa su analizirajući i identifikujući stanje po pojedinim oblastima informisali predstavnike EU o mogućim modalitetima rješavanja sitaucije u okviru institucija sistema, apostrofirajući da bilo koje privremeno rješenje ne bi zaustavilo naše obaveze u integracionim procesima sa EU", navodi se u saopštenju Demokratske Crne Gore.

Predsjednici Demokrata, URA i Demosa su, kako se dodaje, pozitivnim ocijenili konsenzusom utvrđenu metodologiju u dijalogu koja obuhvata u prvom dijelu razmatranje neimplementacije izbornog zakonodavstva koje je usvojeno prije 19 mjeseci, zloupotreba koje se dešavaju u predizbornim i izbornim procesima, kao i velikih problema koji postoje na medijskoj sceni.

"Definisanje pravno-političkog modela je logična posljedica nakon završetka prve faze gdje postoji više institucionlnih mehanizama koji nijesu međusobno isključivi, a koji su detaljno saopšteni i obrazloženi više puta, i imaju za cilj stvaranje uslova za slobodne i fer izbore. Dovoljno je pogledati Izvještaj o Crnoj Gori za tekuću godinu i sadržaj poruka na relaciji koalicionih partnera koji vrše vlast , kako bi se ocijenio stepen legitimiteta, odnosno nelegitimiteta i mogućnosti ove Vlade, saopštili su trojica lidera", navodi se u saopštenju

Predsjednici Demokrata, URA i Demosa su ocijenili da su pošteni i fer izbori uslov slobodno izražene volje građana, samim tim legitimiteta vlasti i daljih integracionih procesa.

Bonus video: