Jačanje saradnje sa BiH u borbi protiv bezbjednosnih prijetnji

„Sagovornici su se dotakli tema od značaja za bezbjednost i sigurnost u regionalnom kontekstu, dok su na bilateralnoj ravni razgovarali o jačanju saradnje policijskih snaga, posebno u smislu uspostavljanja funkcionalnih mehanizama za prevazilaženje barijera u postupku istraga“, rekli su iz MUP-a
2 komentar(a)
Dragan Mektić, Raško Konjević, Foto: MUP Crne Gore
Dragan Mektić, Raško Konjević, Foto: MUP Crne Gore
Ažurirano: 07.12.2015. 16:36h

Predstavnici Vlade Crne Gore i Savjeta ministara Bosne i Hercegovine (BiH) potpisali su danas Protokol o prekograničnom nadzoru, čiji je cilj jačanje saradnje dvije države u borbi protiv prijetnji javnoj bezbjednosti, naročito u prevenciji i suzbijanju krivičnih djela.

Protokol o prekograničnom nadzoru između Vlade Crne Gore i Savjeta ministara BiH u Sarajevu su potpisali crnogorski ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević i ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, zalažući se za efikasniju borbu protiv međunarodnog kriminala i prekograničnih prijetnji, kroz saradnju zasnovanu na partnerstvu.

„Ovim je učinjen korak naprijed u stvaranju uslova za efikasnu implementaciju Konvencije o policijskoj saradnji u Jugoistočnoj Evropi. Svrha Protokola je jačanje saradnje dvije države u borbi protiv prijetnji javnoj bezbjednosti, naročito u prevenciji i suzbijanju krivičnih djela“, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Konjević i Mektić su, kako je saopšteno, na sastanku razgovarali o modalitetima saradnje koja se između dva ministarstva nadležna za unutrašnje poslove razvija na temeljima prijateljskih, dobrosusjedskih odnosa.

„Sagovornici su se dotakli tema od značaja za bezbjednost i sigurnost u regionalnom kontekstu, dok su na bilateralnoj ravni razgovarali o jačanju saradnje policijskih snaga, posebno u smislu uspostavljanja funkcionalnih mehanizama za prevazilaženje barijera u postupku istraga“, rekli su iz MUP-a.

Kako se navodi, razgovarano je i o ostvarivanju sinergije na drugim poljima nadležnosti.

„Posebno je akcentovana prekogranična saradnja koja, posmatrana iz perspektive evropskog integracionog procesa, predstavlja obostrano izazovno polje za snaženje međusobnih odnosa, a pri čemu crnogorsko iskustvo na izradi Šengenskog akcionog plana moze predstavljati dodatnu vrijednost“, kaže se u saopštenju.

Crnogorska delegacija boravak u Sarajevu nastavlja učešćem na Forumu EU – Zapadni Balkan, koji predstavlja redovnu godišnju aktivnost tokom koje se razmjenjuju mišljenja i koordiniraju politike, kako bi zemlje Zapadnog Balkana što spremnije dočekale izazove na putu pune integracije u Evropsku uniju.

Bonus video: