Lekić: Ne prihvatiti spolja nametnutu podijeljenost

"Nakon toga bismo konstituisali vlast koja se ne bi plašila volje naroda i referendumskog izjašnjavanja po bilo kojem pitanju. Uostalom, predviđeni politički kalendar ukazuje da bi izbori trebalo da se dogode mnogo prije nego krajnje odlučivanje o eventualnom pristupanju Crne Gore u NATO savez“, kazao je Lekić
0 komentar(a)
Miodrag Lekić, Demos, Foto: Zoran Đurić
Miodrag Lekić, Demos, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 07.12.2015. 16:23h

Nametnutu blokovsku podijeljenost u Crnoj Gori, koja odgovara političkim snagama na vlasti, ne treba prihvatiti, ocijenjeno je iz Demosa i poručeno da ta partija neće učestvovati na protestu protiv učlanjenja u NATO.

Predsjednik Demosa, Miodrag Lekić, je, u odgovoru na poziv Nove srpske demokratije za učešće na protestu 12. decembra, zahvalio na pozivu, dodajući da očekuje da će u Novoj uvažiti razloge zbog kojih Demos neće učestvovati u organizaciji takvih skupova.

„Čvrsto vjerujemo da iz opravdanih političkih i državnih razloga ne treba prihvatiti spolja nametnutu blokovsku podijeljenost u Crnoj Gori koja primarno odgovara političkim snagama na vlasti, jer time pristajemo na zapostavljanje socijalno-ekonomskih problema i nepostojanje pravne države koji zajedno razaraju naše društvo“, kazao je Lekić.

U Demosu su, kako je rekao, uvjereni da je jedini način da izbore prava za građane pobjeda demokratskih snaga na prvim poštenim i slobodnim izborima.

„Nakon toga bismo konstituisali vlast koja se ne bi plašila volje naroda i referendumskog izjašnjavanja po bilo kojem pitanju. Uostalom, predviđeni politički kalendar ukazuje da bi izbori trebalo da se dogode mnogo prije nego krajnje odlučivanje o eventualnom pristupanju Crne Gore u NATO savez“, kazao je Lekić.

Demos, kako je zaključio, stoga neće učestvovati na mitingu koji je Nova najavila.

„Ostavljajući kao i u nekim ranijim slučajevima, svima kojima predstavljamo politički izbor, da u skladu sa svojom slobodnom voljom odluče da li će individualno prisustvovati pomenutom skupu ili bilo kojem sličnog sadržaja i motiva“, poručio je Lekić.

On je u odgovoru naveo da Demos pozdravlja slobodu i pravo svakog političkog subjekta da bilo kojim iniciranim povodom javno manifestuje i saopšti svoj stav.

„U tom smislu protest protiv potpune integracije Crne Gore u Sjeverno-atlantski vojni savez, bez prethodno konsultovane volje građana na referendumu, ima svoje utemeljenje u ključnim ustavnim načelima. Manifestacije protesta su različite i dozvoljene“, naveo je Lekić.

Demos je, kako je rekao, nedavno u Skupštini glasao protiv usvajanja akta koji je predložila grupa poslanika parlamentarne većine, a kojim se zahtijevalo ubrzano vojno integrisanje i dobijanje pozivnog pisma.

„Nakon što je prije neki dan Crnoj Gori ipak upućena pozivnica sa ministarskog savjeta NATO, Demos je javno i kritički reagovao, a sadržaj našeg reagovanja vam je vjerujemo poznat. Iz mnoštva razloga o kojima smo mnogo puta govorili, a prije svega zbog izbjegavanja referenduma od strane aktuelne vlade, nijesmo prisustvovali ni svečanoj sjednici Skupštine na Cetinju povodom upućivanja pozivnice“, kazao je Lekić.

Stav Demosa, kako je naveo Lekić u odgovoru, je da je referendumsko izjašnjavanje građana o vojnim integracijama obavezan i demokratski čin.

Bonus video: