SO Herceg Novi: Opozicionari insistiraju na većoj transparentnosti odluka

Predlog odluke o građenju, postavljanju i uklanjanju lokalnih objekata od opšteg interesa , koja je usvojena glasovima vladajuće koalicije (DPS –IZBOR ), može biti opasna jer omogućava gradnju mimo planske dokumentacije, konstatovala je odbornica SNP Danijela Đurović
55 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.12.2015. 15:15h

Odbornici SO Herceg Novi na današnjem (petak) zasjedanju usvojili rebalans budžeta za 2015. godinu, koji će umjesto 14,55 miliona iznositi 11,55 miliona eura.

Sekretar za finansije Novica Gecaj obrazložio je „manjak“ u planiranom budžetu neostvarenjem naplate naknada za komunalno opremanje građevinskog zemljišta. Umjesto 5,1 miliona eura rebalansom se po ovom osnovu predviđa 2 miliona i 50 hiljada eura.

Iz opozicionih klupa, u kojima danas nijesu bili odbornici Građanskog saveza, SDP-a, NOVE i Demokrata Herceg Novog, čule su su se optužbe da je budžet potrošački i na zakašnjelo donošenje rebalnsa.

Odbornik SNP-a Stevo Cvjetković ukazao je na tehničke propuste u dokumentu, i upozorio da je rebalans Budžeta trebalo da bude usvjen prije dva mjeseca, a da je SO već morala da donese nacrt Budžeta za 2016. godinu.

Uz sumnjnu da se sredstva od građevisnkih dozvola troše nenamjenski, što je tadašnja opozicija, a sadašnja vlast , zamjerala prethodnoj, Milovan Baždar (PzP) je pitao i koliko je uloženo u komunalno opremanje grada iz tih naknada.

On tvrdi da je došlo dva i po puta do većeg zaduženja opštine i da su povećane obaveze po ugovorima za 50 odsto .

Predsjednik Skupštine Andrija Radman (DPS) je ustvrdio da sadašnja vlast nije kreirala budžet, već prethodna i da su još prilikom njegovog usvajanja najavili rebalans. On je kazao da su u lokalnoj upravi bili posvećeni vraćanju dugova stare vlasti i konsolidaciji finansija u čemu su u potpunosti uspjeli.

„Nije me strah evidentiranih obaveza , već onih koje nam stižu na naplatu, a nema ih u evidenciji“, kazao je Radman i kao ilustraciju naveo primjer jedne podgoričke firme koja je donirala mobilijar za dječije igralište, koje nikada nije isporučila. Ipak je za montažu i prevoz tog mobilijara iz opštinske kase isplaćeno oko 9 hiljada eura. On je kazao i da dokumente za koje postoje sumnje da su omogućile nezakonite radnje prethodne vlasti dostavljaju državnom tužiocu i policiji.

Miloš Konjević iz Novske liste tražio je da se obznani šta je u posljednjih 14 godina radila prethodna vlast (koalicija sa SNP om na čelu), ali i ona prije njih (DPS) .

Predlog odluke o građenju, postavljanju i uklanjanju lokalnih objekata od opšteg interesa , koja je usvojena glasovima vladajuće koalicije (DPS –IZBOR ), može biti opasna jer omogućava gradnju mimo planske dokumentacije, konstatovala je odbornica SNP Danijela Đurović.

Odbornici su usvojili i odluku o proglašenju Savinske dubrave zaštićenim prirodnim dobrom- predjelom izuzetnih odlika. Odbornici su ukazali da je 87 odsto Savinske dubrave u privatnom vlasništvu i da je odlukom trebalo definisati načine obeštećenja vlasnicima, zbog nemogućnosti da na njihovim parcelama grade i tako ostvare prihode.

Opozicionari bojkotuju lokalni parlament

Klub nezavisnih odbornika „Za dobro Novog - Demokrate Herceg Novi“ tvrde da je „ Skupština postala instrument za ostvarivanje prikrivenih privatnih interesa“ i da zato nisu prisustvovali zasjedanju SO.

Ni odbornici SDP nisu,prisustvovali današnjoj , kako su rekli “farsi“. „I na današnjem zasjedanju planiran je nastavak prakse kršenja Statuta, akata o sistematizaciji i donošenje odluka koje ne prati transparentnost“, obrazložio je odbornik i predsjednik OO SDP Dragan Šimrak.

Odbornici partija koji su konstituenti DF-a do daljnjeg neće učestvovati u radu Skupštine i njenih tijela, saopštio je odbornik Milovan Baždar u ime PZP-a i pozivajući se na odluku DF-a. „U novskoj opštini, upitna je legitimnost vlasti, posebno poslije raskola u DPS-ovom koalicionom partneru Izbor. Ovo pitanje se jedino može razriješiti na vanrednim lokalnim izborima uz punu primjenu zakona i izbornih propisa“, poručio je Baždar.

Galerija

Bonus video: