Đukanović: Spremni smo za izbore

"Naše viđenje je, da naši politički takmaci pretenduju da se izbori održe negdje u posljednjem mogućem terminu ovog četvorogodišnjeg mandata", naveo je Đukanović i dodao da odluku o terminu izbora treba zajednički donijeti
15 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.12.2015. 19:04h

Demokratska partija socijalista (DPS) spremna za izbore u bilo kom terminu do jeseni naredne godine, kazao je premijer Milo Đukanović i ponovio da Vlada, na čijem je čelu, ima puni legitimitet.

Đukanović smatra da DPS-ovi politički protivnici nijesu spremni za izbore sjutra, ali ni prije zakonom predviđenog roka.

"Naše viđenje je, da naši politički takmaci pretenduju da se izbori održe negdje u posljednjem mogućem terminu ovog četvorogodišnjeg mandata", naveo je Đukanović i dodao da odluku o terminu izbora treba zajednički donijeti.

Đukanović je saopštio da je vrijeme održavanja izbora povezano sa stvaranjem preduslova za održavanje glasanja i postizanjem konsenzusa među strankama o terminu održavanja izbora.

Đukanović je ponovio da je DPS nakon jučerašnjeg dana spremna za održavanje izbora.

"DPS-u odgovara svaki datum, sa kojim bi bile saglasne ostale parlamentarne stranke", kazao je Đukanović novinarima na Cetinju.

“Ono što je važno to jeste da je DPS, kao najača partija, apsolutno spremna za izbore u svakom terminu, a to je do jeseni naredne godine", poručio je Đukanović.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo unutrašnjih poslova mora da obezbijedi pretpostavke za elektronsku identifikaciju birača i vođenje jedinstvenog biračkog spiska, što je uslov za održavanje demokratskih izbora.

On je naglasio da je DPS spreman za razgovore u cilju većeg povjerenja u izborni sistem.

"Mi smo ubijeđeni da imamo puni legitimitet za obavljanje vlasti", poručio je premijer i dodao da su i međunarodni posmatrači saopštili da su prethodni izbori bili slobodni i time im dali legitimitet.

Premijer kaže da je tokom razgovora u Skupštini sa predstavnicima političkih partija kazao da je Vlada spremna da ispuni očekivanja građana do posljednjeg dana četvorogodišnjeg mandata.

“Kazali smo i da želimo da razgovaramo, kako bi odagnali sumnje i stvorili pretpostavke da nakon sljedećih izbora imao organe vlasti koje niko neće sumnjičiti, to je interes svih”, saopštio je Đukanović i dodao da će DPS nastaviti razgovore sa svim političkim subjektima koji su za to zainteresovani.

“Jer to jeste put za dalju afirmaciju demokratije u Crnoj Gori”, naveo je premijer.

Bonus video: