Đukanović: Pokazaćemo građanima prednosti NATO-a

Krivokapić je poručio da kada pobjeđuje Crna Gora, nema poraženih
103 pregleda 135 komentar(a)
Ažurirano: 03.12.2015. 15:53h

Svečana sjednica Skupštine Crne Gore povodom poziva za punopravno članstvo u NATO počela je u Vladinom domu na Cetinju.

Pruisutni su najviši državni zvaničnici - predsjednik države Filip Vujanović, premijer Milo Đukanović, predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica, vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, direktor ANB-a Dejan Peruničić... kao i generalni sekretar Parlamentarne skupštine NATO-a Dejvid Hobs.

Sjednici prisustvuju poslanici DPS-a, SDP-a, Pozitivne, kluba manjinskih partija.

Đukanović se zahvalio svima koji su doprinijeli dobijanju poziva za punopravno članstvo u NATO.

"Crna Gora je slobodnom voljom građana izborila pravo da sama odlučuje o svojoj budućnosti. I to niko nema pravo da joj uskrati. Naše pristupanje NATO savezu nije inspirisano suprotstavljanjem bilo kome, već dobrom naših građana i naše države. Kao i željom da doprinosimo pouzdanijoj stabilnosti regiona i globalnoj bezbjednosti", rekao je Đukanović.

Kako je kazao uloženi su veliki napori u reformu obavještajnog sektora i uspostavljanje vladavine prava.

"Proteklih godina posebno smo bili fokusirani na četiri ključne oblasti u evroatlantskoj integraciji - na reforme sektora odbrane i bezbjednosti, kao i na jačanje vladavine prava i podrške građana članstvu u NATO. Postigli smo sve što smo zacrtali. Sektor odbrane je usklađen s NATO standardima. Naša vojska je spremna i obučena da ispunjava postavljene zadatke na nacionalnom planu, i da doprinosi globalnoj bezbjednosti. To pokazujemo višegodišnjim uspješnim učešćem u misijama UN, EU i NATO, od Avganistana do Malija".

I u sektoru bezbjednosti Crna Gora je, kako je kazao Đukanović, ispunila standard NATO, i dokazala da je spremna da bude odgovoran i profesionalan saveznik.

"Tokom cijelog procesa, a naročito u posljednih godinu dana, poseban fokus je bio na reformama u oblasti vladavine prava i snaženju podrške javnosti za članstvo. U međuvremenu smo unaprijedili nezavisnost i efikasnost sudstva, izgradili novu zakonodavnu bazu i formirali važne i funkcionalne institucije koje će moći da daju unaprijeđene rezultate u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Razumljivo, posao ni u ovoj oblasti nije završen, kao što nije ni u jednoj državi. Dosadašnjim rezultatima pokazali smo ubjedljivu političku volju i stalno rastući kapacitet u izgradnji pouzdanog i efikasnog pravnog sistema. Dodatan podrstek ovom procesu biće i zahtjevni program pretpristupnih pregovora sa EU u cilju primjene evropskih standarda u oblasti vladavine prava", kazao je Đukanović.

Dodao je da će vlast nastraviti da građanima daje informacije o prednostima NATO integracija.

"Uložili smo velike napore i sproveli intenzivnu kampanju u cilju upoznavanja i boljeg razumijevanja važnosti i prednosti članstva Crne Gore u NATO. Uspjeli smo da na argumentovan i racionalan način predstavimo prednosti članstva u Alijansi. Konstantan rast podrške građana najbolji je pokazatelj da smo na dobrom putu. Nastavićemo kontinuirano da približavamo građanima značaj članstva Crne Gore u NATO. Predstojeća faza integracije u Alijansu olakšaće naše angažovanje u tom cilju. Uvjeren sam da će svakim danom sve više sazrijevati svijest o prednostima, i da će najveći broj građana podržati članstvo naše zemlje u Savezu", rekao je Đukanović.

On je dodao da će članstvo u NATO imati pozitivan efekat za cjelokupno crnogorsko društvo.

"Nesumnjivo, učvrstiće dugoročnu stabilnost i bezbjednost zemlje. Ojačaće njenu ulogu u regionu, i na međunarodnoj sceni. Istovremeno, značiće i podstrek za nastavak reformi i za dalji progres u pregovorima za članstvo u EU. Crna Gora, koja je već prepoznatljiva turistička i investiciona destinacija, usvajanjem i poštovanjem standarda evroatlantske zajednice postaće još atraktivnija i privlačnija. Sve to će stvoriti preduslove za brži ekonomski i demokratski razvoj i unaprijediti kvalitet života građana", rekao je Đukanović.

Crna Gora donosi Alijansi više nego što se može brojkama iskazati, dok NATO jača koheziju i daje nezamjenjivu poruku o političkoj stabilnosti, ocijenio je predsjednik Skupštine, Ranko Krivokapić.

On je na Cetinju, na sjednici parlamenta posvećenoj pozivu Crnoj Gori za članstvo u NATO, kazao da je time ispunjen cilj iz prealmbule Ustava i dokazana privrženost evroatlantskim vrijednostima.

„Ovo je velji dan, kada vjekovima namučena Crna Gora udara bezbjednosni pečat NATO-a na svoju nezavisnost. Rekli bi, provedrilo je iznad gore crne“, naveo je Krivokapić.

Prema njegovim riječima jedna je Crna Gora u želji za mirom i prosperitetom.“Uvjeren sam da će Crna Gora biti u snazi da nadiđe izvanka nametnute podjele, da novom snagom krene u evropske reforme i integracioni proces“.

Krivokapić je poručio da kada pobjeđuje Crna Gora, nema poraženih.

„Vjerujemo da je Alijansa trajna vrijednost. Izbrišite iz sjećanja NATO skoro sedam decenija i zamislite kako bi izgledala Evropa. Tog trenutka ćete znati koliko je Alijanasa bila vrijedna za svjetski mir. Mi na Balkanu to znamo, NATO je donio mir zaraćenim balkanskim državama", rekao je on.

Prema riječima Krivokapića, vrijeme zla i nečovještva, najvećeg na tlu Evropeu rugoj polovini 20. vijeka, zaustavljeno je snagom NATO-a.

Krivokapić je dodao da je cijena slobode najveća za one koji su brojčano najmanji.

„Mi sa Balkana donosimo stapanje civilizacija, religija i kultura. To mala Crna Gora radi već skoro dva vijeka, i to je vrijednost koju donosi u NATO, a koja je veća od brojeva. To je vrijednost jača od oružja, koja je čuvala Crnu Goru i sa malo oružja i sa malo snage“, poručio je on.

Krivokapić je dodao da Alijansa jača koheziju i daje nezamjenjivu poruku o političkoj stabilnosti.

On je kazao da će NATO pomoći Crnoj Gori, ali da sve zavisi od domaće posvaćenosti i istrajnosti.

Krivokapić je naveo da Crna Gora donosi Alijansi više nego što se može brojkama iskazati.

Krivokapić je rekao da Crna Gora Alijansi donosi duboka i teška istorijska iskustva ali i spremnost da bude u mjestu stvaranja novih vrijednosti zajedništva.

„Snagu, nepobjedivosti našeg oružja, ali i vrijednost multietničke harmonije koja je veća od snage oružja. Mali u prostoru, ali vječni u trajanju. Neka je vječna Crna Gora mir i proseritet sjevernoatlantske Alijans“, poručio je Krivokapić.

Generalni sekretar Parlamentarne skupštine (PS) NATO-a, David Hobs, kazao je da je samo pitanje trenutka prije nego što Crna Gora postane 29. članica Alijanse.

“Mislim da su napori svih poslanika unutra PS NATO-a imali ključnu ulogu da osiguraju podršku crnogorskom članstvu od strane pojedinih država”, poručio je Hobs, navodeći da sve države aspiranti moraju na taj način da postupaju.

On je kazao da je siguran da će sve članica PS, pomoći i osigurati da svaka članica u svom pralamentu ratifikuje sporazum koji je neohodan za punopravno članstvo u Alijansu.

Hobs je dodao da PS NATO-a podržava proširenje, jer NATO nije priveremena Alijansa već zajednica ljudi i nacija koja dijeli iste stavove.

“Istina je jednostavna – niko ne treba da se plaši NATO proširenja, već suprotno. Mislim da je jako dobro za naciju da se pridruže, to je dobro i za postojeće članice i za zemlje koje su susjedi NATO-u”, ocijenio je Hobs.

Prema njegovim riječima, građani Crne Gore ostvariće korist od reformi koje su već realizovane i koje će se realizovati.

“Iskustvo drugih država koje su se nedavno pridružile NATO- u to jasno pokazuju i tu veza sa javnošću može imati ključnu ulogu da se objasni koje su prednosti NATO-a”, smatra Hobs.

On je kazao da je članstvo u NATO pokretač čitavog reformskog procesa i da će to indirekto doprinijeti unapređenim uslovima za investiranje

“Crna Gora će biti mnogo privlačnija kao investiviona destinacija, jer investitori žele države koje imaju dobru upravu, koje su bezbjedne, a to je ono što članstvo u NATO donosi”, ukazao je Hobs.

On je dodao da će odluka za upućivanje poziva biti od koristi i za NATO, jer Crna Gora već doprinosi mirovnim snagama.

“Crna Gora, samo deceniju nakon što je ostavrila nezavisnost, već je na pragu da postane punopravna članica NATO-a, samim tim imate pravo da budete ponosni zbog ovog izuzetnog dostignuća”, poručio je Hobs.

Galerija

Bonus video: