Lekić: Uspjeh razgovora zavisi od partija vladajuće koalicije

"Svakako mislim da i opozicija ima svoju odgovornost da doprinese demokratskim i realističkim rješenjima. Među njima i neki oblik prelazne vlada je nužan", rekao je Lekić "Vijestima"
54 pregleda 9 komentar(a)
Miodrag Lekić, Foto: Savo Prelević
Miodrag Lekić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.12.2015. 09:21h

Lider Demos-a Miodrag Lekić poručio je da će uspjeh razgovora lidera parlamentarnih partija, koji je započeo 1. decembra, zavisiti od "vladajuće partije i i partija vladajuće koalicije".

"Svakako mislim da i opozicija ima svoju odgovornost da doprinese demokratskim i realističkim rješenjima. Među njima i neki oblik prelazne vlada je nužan", rekao je Lekić "Vijestima".

On objašnjava da je bez obzira šta je mislio o domašajima zakazanog sastanka, prihvatio učešće na njemu kao obavezu za vođenje dijaloga o najaktuelnijem političkom pitanju danas u Crnoj Gori.

"Nedolaženje na sastanak je mogao biti propagandni alibi za premijera da su oni za demokratski dijalog ali bez sagovornika iz opozicije. Konačno tamo je druga tema naslovljena utvrđivanje optimalnog pravno političkog modela za upravljanje izbornim procesom bila okvir za zalaganje za prelaznu vladu, što je je inače samo neki mjesec bio zajednički zahtijev cijele opozicije. Taj sastanak je svojom formom označavao i krah institucionalnog sistema jer se nije održavao na tijelim Skupštine, dakle, ne na plenumu, odborima, kolegijumu, već na u sasvim novoj formi predsjednika partija", kaže lider Demosa.

On navodi da je svjestan da opoziciono učestvovanje ima dvostruku odogovrnost.

"Mislim da kao predstavnici građana smo dužni da učestvujem tamo gdje se rješavaju problemi, posebno tako važni. S druge strani odgovorni smo da ne uđemo u zamku doprinosa simuliranju demokratskih inicijativa. Bio sam svjestan oba momenta. Konačno i u poslednjem izvještaju EU se traži od političkih partija da aktivno učestvuju u trađenju rješenja", naveo je.

Komentarišući tok sastanka on je rekao da je u prvom dijelu sastanka, koji je inače ukupno trajao pet sati, premijer Milo Đukanović, poslije izlaganja predstavnika opozicije, insisitirao da u Crnoj Gori nema krize, kako je rekao ni ekonomske, ni političke ni institucionalne.

"Valjda ne naviknut na dijalog za stolom sa neitomišljenicima, pogotovu sa opozicijom, premijer nije izrazio nikakvo otvaranje ka zrelom dijalogu i traženju rješenja. Upozorio sam ga sasvim eksplicitno da on takvim pristupom pokazuje ne samo visok stepen otuđenja od realnosti, već doprinosi usponu inače visokih tenzija u društvu, pa i radikalizovanju prilika, za sto bi trebalo da preuzme odogvornost. Nakon i drugih intervencija i insitiranja predsjedavajućeg da se zapošeti proces ipak nastavi, premijer je promijenio poziciju pa je u drugom dijelu prihvatio, vidijećemo koliko dugo nastavak započete inivijative. Započeti proces je dakle u toku, potrebno je vidijeti, a tako je i dogovoreno, da se razultati sagledaju vrlo brzo. Drugim riječima da li ide ka rješenjima ili prekidu nakon čega će treba preuzeti odogvornost za nastalo stanje", poručio je Lekić.

Bonus video: